logo

E553a emulgátor potravin Silikát a trisilikát hořečnatý může mít jiné, méně běžné názvy. Zejména hořčíkové soli kyseliny křemičité, metakřemičitan hořečnatý, křemičitan hořečnatý a trisilikát hořečnatý.

Potravinový emulgátor E553a Silikát a trisilikát hořečnatý se podle jeho vlastností nevztahuje pouze na samostatnou skupinu látek s emulgačními vlastnostmi. Tato přísada může být často používána jako vynikající anticommer, aktivní činidlo a nosič při výrobě mnoha produktů, jak potravin, tak jiných.

Silikáty hořečnaté se liší ve formě jemných práškových nebo deskových krystalů, které jsou natřeny bíle. Fyzikální vlastnosti potravinového emulgátoru E553a Silikát a křemičitan hořečnatý způsobují neschopnost této přísady rozpustit se ve vodě a ethanolu. Látka navíc nemá výraznou chuť a nemá žádný zápach.

V přírodě, tj. V přirozeném prostředí, se tato látka často nalézá v takových minerálech, jako je clinoenstatitida, proto-enstatitida, tuková tkáň (steatit) a enstatit. Obvykle se získá aditivum E553a krystalizací požadované kompozice, která se zahřeje na teplotu 1000 až 1100 ° C. Kromě toho existuje další způsob - slinování směsí stechiometrických množství oxidů hořčíku a křemíku a kalcinace hydrosilikátů hořčíku je považována za dokonale přijatelnou možnost.

Potravinářský průmysl aktivně aplikuje charakteristické vlastnosti potravinářského emulgátoru E553a Silikát a trisilikát hořečnatý při výrobě suchého krému a mléka, granulovaného cukru, dextrózového prášku. Kromě toho může být E553a přidáván do produktů, které jsou baleny do fólie, stejně jako koření, plátky a tvrdé sýry, sýrové výrobky, suché sypké práškové produkty, sůl a její náhražky. Křemičitany hořečnaté lze nalézt ve složení potravinových doplňků, produktů, které jsou dostupné ve formě tablet, stejně jako sladké cukrovinky, práškové s práškovým cukrem.

Kromě potravinářského průmyslu jsou vlastnosti potravinářského emulgátoru E553a Silikát a trisilikát hořečnatý relevantní pro kosmetický průmysl. Existuje přísada používaná při výrobě prášku, červenavého prášku a očních stínů. V lékařské oblasti jsou silikáty hořčíku používány jako složka v prášcích.

Poškození potravinového emulgátoru E553a Silikát a trisilikát hořečnatý

Poškození potravinového emulgátoru E553a Silikát a trisilikát hořečnatý pro lidské zdraví není stanoven stejným způsobem jako přínosy tohoto doplňku. Účinek na tělo je však považován za bezpečnou látku a je povolen pro použití v mnoha zemích po celém světě. Včetně Ruska, Ukrajiny a zemí Evropské unie.

Vědci nestanovili maximální denní dávku, která není schopna poškodit potravinový emulgátor E553a Silikát a trisilikát hořečnatý pro lidské tělo. Mezitím v potravinářském průmyslu existují určité technologické standardy pro použití této látky - ne více než 10-30 gramů na kilogram hmotnosti hotového výrobku.

Pokud se vám informace líbí, klikněte prosím

http://findfood.ru/component/pishhevoj-jemulgator-E553a-silikat-i-trisilikat-magnija

Naše výrobky

Společnost TalcSib nabízí svým zákazníkům talek pro různé průmyslové potřeby, včetně zdravotnického mastku a potravinářského mastku.

V potravinářském průmyslu se mastek používá hlavně při výrobě cukrovinek a pro lesk. Doplněk stravy E553iii dodává karamelové hmotě lesk. Je součástí dražé, karamelu. Při výrobě sýrů a sýrových výrobků, koření, sušeného mléka a smetany, cukru, soli a jejich náhražek je povoleno používat mastek. V tomto případě aditivum E-553b zabraňuje zhlukování a spékání. Ve farmaceutikách se dětský prášek vyrábí na bázi mastku. V domácnostech se mastek používá k minimalizaci tření povrchů, například v botách, gumových rukavicích. Zabraňuje spékání a lepení pryžových výrobků během jejich dlouhodobého skladování. Talek se používá jako plnivo v papíru, lékařské, gumové, lakovně, parfumerii, kosmetickém průmyslu.


Účinek na lidské tělo:
Doplněk stravy E553iii je celosvětově uznáván jako bezpečný.

http://talksib.ru/talc/products/mark-a1/

E553 - křemičitany hořečnaté

E553 (i) - křemičitan hořečnatý (syntetický)

Křemičitan hořečnatý: strukturní vzorec

Mezinárodní název E553 (i): Silikát hořečnatý, syntetický.

C.A.S. číslo E553 (i): 1343-88-0.

Chemický vzorec (křemičitan hořečnatý): MgO3Si.

Křemičitan hořečnatý (E553 (i)): původ

Křemičitan hořečnatý (E553 (i)): vlastnosti

Křemičitan hořečnatý (syntetický, E553 (i)): funkce

E553 (iii) - mastek

Mezinárodní názvy E553 (iii): Talek, mastek.

C.A.S. číslo E553 (iii): 14807-96-6.

Talek (E553 (iii)): původ

Talek je suchá přírodní látka, hydratovaný křemičitan hořečnatý (hydrosilikát hořečnatý, hydratovaný křemičitan hořečnatý) obsahující nečistoty v různých poměrech, jako je například křemen, vápenec, chlorit, dolomit, magnezit a flogopit; přítomnost azbestu je naprosto nepřijatelná. Talek je nám lépe znám jako látka používaná pro prášky.

Talek (Vlastnosti): Olejovitý krystalický prášek bílé nebo šedavě bílé barvy; žádný zápach.

Talek (E553 (iii)): funkce

Mastek v potravinářském průmyslu může být použit jako prostředek proti spékání, jako glazura a zahušťovadlo.

Denní přípustný příjem (EAF): není definován pro E553 (i) ani E553 (iii).

http://x-prod.ru/dobavki/315-magnesium-silicate-talc.html

E553 (iii) - Talek

Talek ve formě potravinářské přídatné látky patří do podskupiny křemičitanů hořečnatých a je označen kódovým číslem E 553 (iii).

Tato látka se používá v potravinářském průmyslu jako starožitný výrobek, zabraňuje spékání sypkých produktů.

Její povaha původu je čistě syntetická. Současně je však míra jeho nebezpečí pro lidské tělo hodnocena jako minimální.

Původ: umělý;

Kategorie doplňkové látky: anticommel;

Nebezpečí: Minimální úroveň;

Synonymní názvy: E 553 (iii), E-553 (iii), mastek, mastek.

Obecné informace

Ve formě molekulárního vzorce je možné napsat látku reprezentující mastek následujícím způsobem: Mg3Si4O10(Oh)2 (mastek).

Talek je svým chemickým charakterem hydratovaný křemičitan hořečnatý, také nazývaný vodný křemičitan hořečnatý.

Jako aditivum je mastek krystalický drobivý prášek bílé barvy se šedavým odstínem. Nemá vůni ani chuť.

Pro produkci potravin byla stanovena rychlost jejího použití, která je 10-30 mg na kg hotového výrobku.

Účinek na tělo

Většina vědců tvrdí, že aditiva označená E553 jsou netoxická a nejsou škodlivá pro lidské zdraví.

Japonští vědci však mají podezření na určitou úroveň karcinogenity u mastku a křemičitanu hořečnatého, a proto ve své zemi nedovolují použití E 553 - mastek pro potraviny.

Předpokládá se, že použití této látky může způsobit rozvoj maligního tumoru žaludku. Kromě toho existuje určité procento rizika vdechování tohoto typu prášku, což může způsobit tkání, což je onemocnění z vypuštění pneumokoniózy.

Aby se předešlo negativním dopadům mastku na produkci potravin, byly na něj zavedeny dávkové příděly.

Výhody

Dobré pro lidské zdraví v dodatku E 553 (iii) nebyl nalezen.

Použití

Mastek, jako lesklý prostředek používaný při výrobě cukrovinek. Jeho úkolem je zajistit dobrý skluz karamelové hmoty a dražé, které se otáčejí v kotli dražé, a také urychlit vzhled lesku na nich.

Navíc v následujících stupních výroby karamelu se používá mastek, aby se zabránilo přilepení hmoty na stěny zařízení.

Přísada se také používá v jiných oblastech průmyslové výroby: jako prášek nebo prášek v kosmetologii, lékařství v papírenském průmyslu a chemickém průmyslu.

Legislativa

V Ruské federaci, na Ukrajině a v některých zemích Evropské unie je přísada povolena používat při výrobě potravin. V Japonsku je E 553 (iii) zakázáno. Pro ostatní země nejsou k dispozici žádné informace.

http://nebolet.com/veshchestva-protiv-slezhyvaniya/e553-iii.html

E553b Talek

Talek (mastek, E553b) je minerální látka, krystalická látka, drobivý tukový prášek.

Barva od bílé po světle zelenou. Kvalita mastku je dána jeho bělostí. Pro průmyslové účely se používá mletý mastek, mikrotalc atd.

Používá se v každodenním životě jako těsnění, prášek, takže se věci neskladují (v gumových rukavicích) nebo se netrhají (v botách jako prášek do obuvi), používají se v kaučuku, papíru, lacích a dalších průmyslových odvětvích (jako plnivo), v lékařských a voňavkářských a kosmetických prostředcích. průmyslu. Důležitou oblastí použití je keramika (zejména radioizolační).

Mastek, mastek a křemičitan hořečnatý - potravinářský emulgátor E553b Talek je také známý pod těmito názvy. Mimochodem, nejen emulgační vlastnosti potravinářského emulgátoru E553b Talku, je to nezbytné pro různé sféry lidského života. Rovněž jsou známy účinky této přísady v roli antikomukátoru, separačního činidla a nosiče.

Fyzikální vlastnosti potravinářského emulgátoru E553b mastek jsou způsobeny nejen vzhledem, ale také způsobem získání této přísady. Talek je lamelový krystal nebo jemný bílý prášek se slabě nazelenalým odstínem, který nemá žádnou chuť ani vůni. Mimochodem, na dotek prášek často způsobuje pocit, že hmota je mastná.

V přírodě je mastek obvykle přítomen v minerálech clinoenstatitis, proto-enstatitis, enstatitu a steatitu. Potravinářský emulgátor E553b Talek se získává několika způsoby - zejména krystalizací skla při vysokých teplotách (1000 - 1100 ° C) nebo kalcinací křemičitanu hořečnatého, mastku a chryzolitů. Kromě toho existuje také způsob slinování směsí stechiometrických oxidů hořčíku a křemíku.

V potravinářském průmyslu se mastek obvykle používá při výrobě cukrářských výrobků, jakož i za účelem jejich lesknutí. Přidání jedlého emulgátoru E553b Talek přidává lesk na hotovou karamelovou hmotu. Tato látka je navíc často obsažena ve složení karamelu a dražé.

Je zcela přijatelné používat mastek v procesu výroby sýrových výrobků a sýrů, sušeného mléka a smetany, některých koření, cukru, soli a náhražek těchto aromatických látek. V tomto případě E553b zabraňuje spékání a zhlukování.

Ve farmaceutickém oboru na bázi mastku se nejčastěji vyrábí dětský prášek. Pro domácí použití se tato látka používá k minimalizaci tření kontaktních povrchů, například v gumových rukavicích nebo botách. Jako plnivo lze navíc použít mastek v lékařském, papírenském, lakovnickém, gumárenském, kosmetickém a parfémovém průmyslu.

Poškození potravinového emulgátoru E553b Talek

Doplněk stravy je celosvětově uznáván jako bezpečný pro lidské zdraví, proto jeho použití není oficiálně zakázáno v zemích EU, Rusku a na Ukrajině. Nicméně, možné poškození potravinářského emulgátoru E553b Talku bylo stanoveno na základě četných experimentů a studií, které ukázaly, že při inhalaci této látky existuje možnost vzniku benigního onemocnění skupiny pneumokoniózy - talcosis.

Kromě toho je značná škoda na potravinářském emulgátoru E553b mastku také evidentní pro ženy, zejména pro jejich genitálie. Bylo prokázáno, že pravidelné užívání talciferních prášků může způsobit rozvoj onkologických formací dělohy.

http://ruslekar.info/E553b-Talk-1597.html

E553 působí na tělo

Pod označením E553 se skrývá známý mastek, který je nejen součástí dětských prášků a prášků, ale je také potravinářskou přísadou. Tato látka se také nazývá mastek a patří do skupiny silikátů hořčíku. Má syntetický původ. Působí jako stabilizátor kyselosti a prášku do pečiva.

Obecné vlastnosti a získání

Talek spolu s trisilikatem a křemičitanem hořečnatým patří do skupiny hořčíkových solí. Je součástí přírodních minerálů - steatitu, proto-enostatitidy, klinoenstatitu. K získání nejmenších částic potravinového mastku použijte metodu krystalizace skla při vysokých teplotách. Také v laboratorních podmínkách mohou kalcinovat křemičitany chryzolitu, hořčíku, mastku.

Ve své původní podobě je mastek bílý (někdy šedavý nebo nazelenalý) prášek bez výrazné chuti a vůně. Krystaly jsou velmi malé, kluzké na dotek. Slabě rozpustný ve vodě, kyselinách a organických roztocích. Je dobře rozpuštěna v alkoholu. Hygroskopický, dokonale absorbuje vlhkost.

Talek je považován za bezpečný pro zdravotní přísadu (foto: pureskin.pro)

Maximální dávka není stanovena. Talek se aktivně používá jako regulátor kyselosti, prášek do pečiva, dává hladký povlak na cukrovinky s jemným leskem. Zabraňuje shlukování, takže může být přidán do sypkých produktů.

Talek se aktivně používá v kosmetice, farmaceutickém průmyslu, lehkém průmyslu.

Dopad na lidské tělo: přínosy a škody

Chemici nadále zkoumají mastek. V potravinářském průmyslu je přísada považována za podmíněně neškodnou, i když v Japonsku je zakázána. Japonští vědci se domnívají, že nadměrná konzumace E553 může způsobit rakovinu žaludku.

Aditivum je syntetické, proto nemá pro organismus žádný přínos. Při požití se mastek rychle rozpouští v žaludku, nevstřebává se a vylučuje se z těla spolu s močí. Talek není alergenní.

Při inhalaci prášku se může vyvinout mastka (onemocnění je diagnostikováno u lidí, kteří pracují v podnicích vyrábějících mastek). Riziko vzniku mukózy je zanedbatelné při použití dětského prášku. Někteří výzkumníci také tvrdí, že pravidelné užívání talku pro dospělé ženy může vést k rozvoji rakoviny dělohy a končetin. Důvodem jsou malé krystaly prášku, které pronikají do těla a vyvolávají zánět.

Talek, který je součástí prášku, prášku, kosmetiky, nezpůsobuje škody. Nezanechává póry a nevyvolává zánět, pokud dodržujete základní hygienická pravidla.

Použití a aplikace

Přídavná látka E553 může být součástí těchto produktů:

  • Cukrovinky;
  • práškové a sypké výrobky, včetně cukru;
  • strouhané a krájené sýry;
  • sůl;
  • koření;
  • cukrovinky (marmeláda, žvýkací bonbóny);
  • klobásy.

Talek se používá při výrobě kosmetiky, barev a laků, papíru, keramiky, léčiv a dalších průmyslových odvětví. Složení doplňků stravy a tablet pro mastek by nemělo představovat více než 30% celkové hmotnosti.

Talc Formula (foto: nmir.ru)

Obsahová rychlost

Musíte znát regulované množství této přísady v potravinářských výrobcích (Tabulka 1).

Tabulka 1 - Norma obsahu potravinářské přídatné látky E553 ve výrobcích podle SanPiN 2.3.2.1293-03 od 05.26.2008

Maximální obsah E551 v produktech, g / kg

http://hudey.net/pishchevyye-dobavki/e553.html

Doplněk stravy E553

Když vyvstane otázka o nebezpečích doplňku stravy, není vždy možné jednoznačně odpovědět. Faktem je, že i když samotná potravinářská přídatná látka může být neškodná, její použití může být zaměřeno například na to, aby byl jakýkoliv nepřirozený škodlivý produkt atraktivní, aby zlepšil jeho chuť, potlačil nepříjemný zápach nebo prodloužil trvanlivost. výrobku, který již není vhodný pro spotřebu. Jedním takovým příkladem je přísada E553.

Doplněk stravy E553

Pod kódem E553 se rozumí dvě chemické látky - křemičitan hořečnatý a trisilikát hořečnatý. Oba prvky jsou vyrobeny zahřátím sklenic určitého složení na teploty nad 1000 stupňů Celsia.

Potravinový doplněk E553 se používá jako antislutant, glazovací činidlo, zahušťovadlo a antikomunikum. Tato jména již inspirují nedůvěru.

Doplněk stravy E553 se aktivně podílí na výrobě různých toxických chemikálií, které jsou z nějakého důvodu považovány za potraviny, jmenovitě E553 se používá k výrobě hlavních složek cukrovinek: rafinovaného cukru, sušeného mléka, smetany, soli, soli a náhražek cukru a Také E553 se používá při výrobě různých druhů sýrů. Ve farmaceutickém průmyslu je E553 široce používán pro získání požadovaného tvaru tablet.

Doplněk stravy E553: účinek na tělo

Z výzkumného hlediska neexistuje žádný důkaz, že potravinářská přídatná látka E553 je nebezpečná pro lidské tělo. Žádné negativní vlivy z její strany nebyly identifikovány. Z nějakého důvodu však stále existuje omezení míry používání - překročení normy 30 g na kg hotového výrobku není povoleno.

Je také třeba poznamenat, že v Japonsku je potravinářská přídatná látka E553 zakázána. Vzhledem k tomu, že v této zemi orgány a obyvatelstvo aktivně podporují zdravý životní styl, a dokonce i do roku 2040, japonská vláda plánuje zavést úplný zákaz kouření v celé zemi, stejně jako skutečnost, že Japonci jsou známí svými vědeckými a vědeckými činnostmi v oblasti špičkových technologií. lze předpokládat, že mnohem přísněji kontrolují potravinářské přídatné látky kvůli jejich poškození, a pokud je zaveden zákaz E553, pak to není náhoda.

Za zmínku také stojí, že potravinářská přídatná látka E553 se nejčastěji používá v produktech, které jsou v zásadě škodlivé pro lidské zdraví - jedná se o různé cukrářské chemikálie, velkoryse naplněné mnohem nebezpečnějšími potravinářskými přídatnými látkami, ve srovnání s nimiž E553 není ani hodná diskuse v podobném duchu..

Proto, pokud nějaký výrobek vyžaduje funkce, které doplňuje dietetický doplněk E553, a to antikorozní rozmetadlo, smalt, zahušťovadlo a bojlery proti kotlům, pak tento výrobek s největší pravděpodobností není přirozený a je nepravděpodobné, že se vejde do zdravé výživy. Přirozená výživa (např. Ovoce a zelenina) nepotřebuje antisetitiva a antisersantanty.

http://www.oum.ru/literature/zdorovje/pishchevaya-dobavka-e553/

E553b (Talek)

Název: Talek, E553b
Ostatní názvy: mastek, křemičitan hořečnatý, E 553b, E-553b, Eng: E553b, E-553b, mastek
Skupina: Doplňky stravy
Vzhled: Emulgátor, antiadhezivní činidlo, separační činidlo, nosič
Dopad na tělo: bezpečný
Vyřešeno v zemích: Rusko, Ukrajina, země EU

Funkce:
Talek je jemný bílý nebo nazelenalý prášek, bez zápachu a chuti, nebo má formu lamelárních krystalů. Charakteristické je, že mastek je na dotek mastný. V přírodě se mastek nachází v minerálních proto-enstatitis, clinoenstatitis, steatitu, enstatitu a wen. Doplněk stravy E 553b se obvykle získává krystalizací skel při teplotě od 1000 ° C do 1100 ° C nebo kalcinací hydrosilikátů chryzolitů, hořčíku a mastku. Existuje také způsob slinování směsí stechiometrických množství oxidů křemíku a hořčíku.

Aplikace:
V potravinářském průmyslu se mastek používá hlavně při výrobě cukrovinek a pro lesk. Doplněk stravy E553b dodává karamelové hmotě lesk. Je součástí dražé, karamelu. Při výrobě sýrů a sýrových výrobků, koření, sušeného mléka a smetany, cukru, soli a jejich náhražek je povoleno používat mastek. V tomto případě aditivum E-553b zabraňuje zhlukování a spékání. Ve farmaceutikách se dětský prášek vyrábí na bázi mastku. V domácnostech se mastek používá k minimalizaci tření povrchů, například v botách, gumových rukavicích. Zabraňuje spékání a lepení pryžových výrobků během jejich dlouhodobého skladování. Talek se používá jako plnivo v papíru, lékařské, gumové, lakovně, parfumerii, kosmetickém průmyslu.

Účinek na lidské tělo:
Doplněk stravy E553b je celosvětově uznáván jako bezpečný. Nicméně četné experimenty a studie ukázaly, že když je mastek inhalován, je pravděpodobnost rozvoje mastky vysoká, tzn. benigní nemoc pneumokoniózy. Pravidelné používání mastku jako prášku ženských pohlavních orgánů se v budoucnu stává příčinou vzniku rakoviny dělohy. Podle vědců záleží na tom, že nejmenší částice látky, které pronikají do těla žen a léta zůstávají ve vnitřních pohlavních orgánech, což způsobuje zánět. To zase vytváří příznivé prostředí pro degeneraci endometria do zhoubných nádorů.

Související články

Pokud máte malou mobilní obrazovku, nedoporučuje se plná verze.

http://am-am.su/541-e553b-talk.html

E553 působí na tělo

Přírodní zdroje jsou minerály: clinoenstatitis, protoenstatitis, enstatit, steatit (wen), mastek. Křemičitan hořečnatý se získává krystalizací skel vhodného složení při 1000 až 1100 ° C, slinováním směsí stechiometrických množství oxidů hořčíku a křemíku a kalcinováním hydrosilikátů hořčíku (chryzotil, talek).

Doplňky, které zabraňují spékání a shlukování, nosičům, separačním prostředkům, látkám, které usnadňují filtraci.

  • Výrobky pevně zabalené fólií;
  • Suché práškové výrobky, včetně cukru;
  • Produkty ve formě tablet;
  • Biologicky aktivní potravinové doplňky;
  • Sýry, krájené nebo strouhané, a sýrové analogy;
  • Cukrovinky, kromě čokolády (povrchové úpravy);
  • Náhrada soli a soli.

Aditivum je považováno za bezpečné pro lidské tělo.

Látka je zařazena do seznamu potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinářském průmyslu Ruské federace.

Přírodní zdroje jsou minerály: clinoenstatitis, protoenstatitis, enstatit, steatit (wen), mastek. Křemičitan hořečnatý se získává krystalizací skel vhodného složení při 1000 až 1100 ° C, slinováním směsí stechiometrických množství oxidů hořčíku a křemíku a kalcinováním hydrosilikátů hořčíku (chryzotil, talek).

Doplňky, které zabraňují spékání a shlukování, nosičům, separačním prostředkům, látkám, které usnadňují filtraci.

  • Výrobky pevně zabalené fólií;
  • Suché práškové výrobky, včetně cukru;
  • Produkty ve formě tablet;
  • Biologicky aktivní potravinové doplňky;
  • Sýry, krájené nebo strouhané, a sýrové analogy;
  • Cukrovinky, kromě čokolády (povrchové úpravy);
  • Náhrada soli a soli.

Aditivum je považováno za bezpečné pro lidské tělo.

Látka je zařazena do seznamu potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinářském průmyslu Ruské federace.

http://edobavki.net/dobavki/dobavki_opn.php?idd=314

E553b

Talek - Mg3Si4O10(Oh)2, minerální, krystalická látka. Je to sypký tuk. Má bílou barvu (zelená). Kvalita mastku je dána jeho bělostí. Pro průmyslové účely se používá mletý mastek, microtalc atd.

Barva je bílá až světle zelená. Lesk je tučný, na štěpných rovinách je perleťový. Prolistujte okraje. Štěpení je velmi dokonalé. Má minimální (1 bod) tvrdost podle Mohsovy stupnice. Tučně na dotek.

  • minnesotait (obsah Fe 50-80 při.%);
  • willemseite je v podstatě poniklován;
  • steatit (wen) - hustý masivní;
  • agalit - jemný vláknitý;
  • ušlechtilý talek - průhledné světlo.

Obsah

Aplikace

Používá se v každodenním životě jako těsnění, prášek, takže se věci neskladují (v gumových rukavicích) nebo se netrhají (v botách jako prášek do obuvi), používají se v kaučuku, papíru, lacích a dalších průmyslových odvětvích (jako plnivo), v lékařských a voňavkářských a kosmetických prostředcích. průmyslu.

Důležitou oblastí použití je keramika (zejména radioizolační).

Výroba

V SSSR, Shabrovsky talc-magnesit a Miass talcite vklady na Middle Urals, Onot uložení steatite T. (východ Sayan) být vyvíjen; Západní Pribaikalsky talkonosny provincie byla nalezená, etc. V zahraničí, velká ložiska T. být známý v Kanadě (Meydok), Spojené státy (guvernér), Francie (Luzenak), a jiní.

Nebezpečí

Když je mastek často inhalován, tvoří se mastka - onemocnění plic při vdechování mastku. Vztahuje se na nemoci z povolání, zejména na pracovníky těžící mastek.

Nicméně: Dříve se věřilo, že inhalace mastku může způsobit mastky, benigní onemocnění ze skupiny pneumonií, ale speciální studie provedené Evropskou asociací výrobců mastku ukázaly, že mastek je zdraví škodlivý. [1]

http://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/910743
Up