logo

Zaitseobraznye - zástupci řádu placentárních savců. Zvířata mají placentu, díky které se mláďata rodí poměrně rozvinutá, silná. Samice krmí své potomstvo mlékem.

Stručný popis zajíců

Charakteristickým rysem je uši - dlouhé, trubkovité, neodpovídající tělu. Výhodou uší je, že pomáhají zvířatům přežít v nebezpečných podmínkách divoké přírody.

Struktura trávicího traktu

Zvíře se živí rostlinami, kořeny, kůrou stromů. Živí se těžkým jídlem, proto příroda poskytla zvířeti velké slepé střevo, stále rostoucí zuby. Neexistují žádné špičáky, mezi řezáky a stoličkami je prázdný prostor, nazývaný diastema. Pravá a levá řada molárů je spojena tenkým mostem tvořícím pevnou kostní oblohu. Horní čelist zvířat má 2 páry řezáků: velký vpředu, malý s malými řezáky za sebou. Zuby neustále rostou, aby se řezáky rozmělnily, zvíře je nuceno okusovat.

Žaludek se skládá ze 2 oddělení odpovědných za určité funkce:

  • fundamentální fermentace potravin;
  • pyloric - štěpení potravin.

Kde žijí zajíci

Zajíci žijí všude: v tundře, tajze, stepi. Přirozeně jsou to samotáři. Vedoucí noční. Při hledání potravy zvířat jít ven ve tmě, takže soumrak skrývá je před přirozenými nepřáteli. Opevněná zvířata se vrátí domů před východem slunce. Tak, že nikdo o hejnu netušil, šelma šplhá zpět do ní, protože předtím zmátla stopy.

Doupě je vybíráno pečlivě, úzkostlivě. Mělo by být teplé, chráněné před větrem. Zvířata nemají rádi vlhkost, hluk. Zvířata nevykopávají díry, vybírají připravené místo: keř, orná půda, vysoká tráva. Kvůli barvě, zvíře nemůže být viděno.

Oni jsou gauč brambory, neměňte stanoviště. Pokud ho lidé nebo zvířata nutí, aby se vymanili ze svých domovů, šelma nejdou daleko. Maximální vzdálenost od místa bydliště - 2-3 km, když nebezpečí prochází, zvíře se vrátí domů.

S nástupem chladného počasí zajíci žijící ve vyšších nadmořských výškách sestupují do nížin, aby čekali na zimu.

Je třeba poznamenat čistotu zvířat. Často si sednou a přinášejí čistotu: česanou, olízanou vlnu.

Co jí zajíc

Zajíci jsou býložravci. Strava zvířat se mění v závislosti na ročním období a regionu, ve kterém zvíře žije. Na jaře, zvíře jí mladé výhonky.

Co zajíc sní v zimě

Zimní čas je pro divoká zvířata těžkou dobou. V chladném počasí, zvířata kopat sníh, hledá suché trávy. Mohou být nalezeny na zimních polích, kde se jí, po sklizni, klásky a kořeny. Zvířata hlodá kůry stromů, keře v lese. To dává zahradníkům spoustu problémů, protože zajíci zkazí cenné odrůdy ovocných stromů.

V létě

Letní strava je široká. Zvířata jedí rostliny, aktivně nabírají na váze. Preferuji horní část trávy: listy, květy. Jedí pampelišky, pikány, tyran, jahody, borůvky.

Při jídle se zvířata vynoří, aby posoudila prostředí. Pokud si zvíře všimne nebo cítí nebezpečí, začne hlasitě klepat na nohy na zemi. Knock - varování před nebezpečím.

Reprodukce a dlouhověkost

Výhonky s tlapkami používají samice v období páření - lákají samce žijící v blízkosti. Muži by měli v boji odhalit důstojného kandidáta na tlapku a srdce dlouhotrvající krásy. Doba námluvy je dlouhá: začíná od ledna, končí v srpnu až září.

Samice nese potomstvo asi 2 měsíce, přibližně 43 dní. V jednom vrhu přináší zajíc 1-9 mláďat. V zimě se rodí 1-4 zajíci, v létě se počet zvyšuje. Zajíci se rodí zcela pokrytí vlnou, s otevřenýma očima. Novorozence samice olizuje, jemně se třese, aby stimulovala krevní oběh. Pak je matka ukryje v díře, jde hledat jídlo. Po tři týdny zajíc krmí mláďata mlékem, poté přecházejí na nezávislé krmení trávy. Pokud se kojící samochka setká se zajíci jiných lidí, bude je krmit. I kdyby matka zemřela, osamocené děti dostanou potřebné mléko, nezemřou hladem.

Protože tisíce zajíců nedosahují pohlavní dospělosti a umírají z drápů a zubů predátorů, zvířata mají přirozenou plodnost. Vzácná zvláštnost je zvláštní pro zvířata - superfitace - samice může být těhotná s potomky v různých fázích vývoje. Jednotlivci dosáhnou sexuálního vývoje do 6 měsíců. Během páření, žena dělá zvuky, které se podobají lidské mumlání.

Navenek je nemožné rozlišit zajíce od zajíce. Při vyšetření pohlavních orgánů lze konstatovat, že břišní a prsní bradavky jsou viditelné u žen.

Ve volné přírodě žijí zajíci 7-8 let

Odrůdy

Celkem je známo 32 plemen zajíců, ale vědci trvají na zahrnutí zajíců a králíků, z nichž je asi 45 druhů.

Bílý zajíc

Jedná se o poměrně velké zvíře, které váží přibližně 1,5-5 kg. Uši zvířete mohou mít délku až 10 cm, krátký malý ocas je vždy sněhově bílý, velikosti se pohybují od 5 do 10 cm, tlapky bílého zajíce jsou široké a husté, což mu pomáhá skákat přes hluboký, volný sníh.

Barva zajíce v létě závisí na rozsahu: od šedé s červenými pruhy až po tmavě šedou. Břicho šelmy je bílé. Zajíci větší a těžší, ale v barvě se neliší. V zimě si zajíc nasadí sněhově bílý kožich, za který obdržel jméno.

Bílý zajíc se nachází iv Argentině. V Rusku žije všude, je předmětem lovu, protože maso zajíce je známé svou něhou.

Hnědý zajíc

Zvíře váží asi 6 - 7 kg, barva je tmavě šedá se skvrnami, oči jsou tmavě hnědé. Uši zajíce jsou dlouhé, mohou dosahovat 14 cm, ocas je protáhlý, jeho délka je asi 8-14 cm, protože tento druh žije v místech s malým množstvím sněhu, jeho tlapky jsou úzké a husté. Šelma dává přednost stepi.

Rusack byl představen do Austrálie, kde se stal národní katastrofou. Nekontrolovaná reprodukce vedla ke smrti místní fauny, ztrátě velkého množství plodin. Doktrína je prováděna výzkumem zaměřeným na odstranění šelmy z území Austrálie.

Tolai zajíc

Pouštní zvíře zvyklé žít v teplém prostředí. Velikost šelmy je malá. Hmotnost - 1,5-3 kg. Nohy jsou dlouhé, úzké. Rozlišuje dlouhé uši, ocas. Kožešina je šedá s nažloutlou nebo hnědou mlhou. Tmavé, světlé barvy se střídají, zajíc vypadá pestrý. Ocas zvířete je tmavý, ale je zde výrazný rys - na konci kartáčku bílých tvrdých vlasů.

Manchurian zajíc

Miniaturní křehké zvíře o hmotnosti do 3 kg. Má krátké uši, ocas. Srst je pestrá, s pruhem černých vlasů viditelným ve středu zad. Někdy jsou melanisté - zajíci s černou barvou srsti.

Antelope hare

V Rusku nedochází. Lokalita - Mexiko, Arizona ve Spojených státech. Uši šelmy dosahují 20,5 cm a slouží nejen pro sluch. S ohledem na horké klima jsou uši druhem výměníku tepla, který pomáhá snižovat tělesnou teplotu.

Čínský zajíc

Miniaturní zvíře o hmotnosti do 2 kg obývá převážně v Číně, Vietnamu. Miluje kopce, louky s nízkou trávou.

Kudrnatý zajíc

Obývá Tibet, Čína. Zvíře je malé, váží asi 2 kg. Paleta barev je od černé po špinavou žlutou.

Rozmanitost zajíců je úžasná, ale jejich návyky jsou téměř identické. Zvířata slouží jako lovecký předmět, protože se jedná o jemné maso, hustou srst. Chycené zvíře často umírá ze strachu a má zlomené srdce.

http://mygreenworld.ru/zhivotnye/chem-pitaetsya-zayats-v-prirode/

Co zajíci jedí

Jak to vypadá zajíc, je známo každému člověku od raného dětství. Králíci - chrastítka visí v kolébkách, plyšové zajíci jsou předávány všem dětem, bez výjimky, čokoládovému zajíci - požadované lahůdce každého dítěte. Kreslené, knihy, písně o zajících, replikovaný obraz zvířete se neustále objevují na logech různých společností.

Odkud taková popularita pochází? Odpověď naznačuje, že je třeba se podívat na okouzlující nadýchané stvoření s dlouhými ušima a ocasem pompon. Jen málokdo se však diví, co oblíbené obyvatelstvo žije v přírodě, co jedí zajíci, zejména v zimě, na pláních a lesích pokrytých závěji? Zajímavá otázka a odpověď spočívá v dlouhověkém životním stylu.

Zajíc jí trávu.

Jaká šelma je zajíc?

Zajíci - zástupci řádu zajíců a rodiny zajíců. Zajímavé je, že až do doby, kdy zajíci byli zařazeni jako skupina hlodavců, ale byli odděleni kvůli zcela odlišné struktuře zubů. Na rozdíl od hlodavců (veverky, myši, jerby, křečci), zajíci nejsou jeden, ale dva páry řezáků v horní čelisti, které jsou umístěny jeden za druhým.

Kromě toho, rostlinné potraviny - to, co se zajíci živí, nijak zvlášť nepřitahují hlodavce, některé z nich jsou naprosto masožravé, nejvíce jedí hmyz, ryby a ptačí vejce. Zajíci jsou absolutní vegetariáni, což je znamení zcela jiné evoluční linie, která jim umožňuje být považována za samostatnou jednotku.

Zajíci tvoří rod stejného jména, který zahrnuje asi 32 druhů zvířat, která žijí na všech kontinentech, kromě Antarktidy a Austrálie. Na území Ruska jsou 4 druhy zajíců: známý zajíc a bílý zajíc, stejně jako zajíc tolai a málo prostudovaný, nejtajnější druh je manchurský zajíc. Tato zvířata obývají různé biotopy a mají vzhledové znaky a návyky charakteristické pro tento druh.

Jak vypadají zajíci Ruska?

Rusák je největší zajíc na území naší země, velikost dospělých je od 57 do 68 cm a váha může dosáhnout 7 kg. Letní srst hnědých zajíců je hnědá, hnědá, načervenalá, načervenalá s dobře označenými tmavými škůdci a charakteristickou vlnitostí, pouze břicho je bílé. Po podzimu se zajíci stanou zarostlými svěží zimní srstí a stanou se lehčí. Ve stravě zajíce dominovaly nadzemní části rostlin.

Bílý zajíc je mírně horší než zajíc ve velikosti: zajíci rostou do 44-65 cm a váží 1,6 až 4,5 kg, extrémně vzácně až 5,5 kg. V bílých vlasech, uši a ocas jsou znatelně kratší, a barva se mění v závislosti na ročním období. V létě je červeno-bílý zajíc tmavě šedý nebo tmavě šedý s hnědými skvrnami, a když je vybledlý, stává se na podzim sněhově bílý, pouze špičky uší jsou černé. Na rozdíl od zajíce, tato zvířata vykopat více půdy a častěji se živí žárovkami a oddenky rostlin.

Hare-tolai je menší kopie zajíce se stejnými prodlouženými ušima a relativně dlouhým ocasem. Délka těla dospělého tolya je 39–55 cm a zvíře váží ne více než 1,5–2,8 kg. Barva srsti je stejná jako barva světlých Rusů, ale bez vlnění a v zimě se také rozjasní. Ale dieta Tolya je velmi podobná výživě bílého zajíce.

Manchurian zajíc je tak malý jako tolai, ale s ušima jako krátký bílý zajíc a ocas. Na rozdíl od příbuzných je vlna z Manchu zajíc houževnatá a naježená a tento zajíc nosí celoročně uniformu stejné barvy. Záda a hlava zvířete jsou nahnědlé s černými skvrnami, strany jsou lehčí, břicho je špinavě bílé, tváře jsou pokryté světlými skvrnami. Charakteristickým rysem tohoto druhu je pruh tmavé kožešiny, která vede podél hřebene.

V jižní populaci Manchurian zajíci, tam jsou melanist vzorky, úplně černý nahoře, sněhově bílý na dně s bledě žlutým hrdlem. Zajímavostí je, že mezi zajíci tohoto druhu krmiva je luskovina Lespedeza a rozsah zvířat nepřesahuje území distribuce této kultury.

Zajíc jí trávu.

Kde žijí zajíci?

Rusak je typické stepní zvíře, rozšířené v Eurasii a severní Africe. V Rusku se nachází od pobřeží jezera Ladoga až po Chabarovsk a Primorsky Krai. Tato zvířata dávají přednost otevřeným prostorům - pláním, stepím a polopouštím, a dokonce iv lesích si vybírají hrany, popel a lehké lesy.

Zajíci žijí v tundře, lesích a lesních stepích ze Skandinávie do Mongolska, Číny a Japonska. Na území Ruska se nachází téměř všude, zejména v létě, s množstvím krmiva. Jedná se o typické lesní zvíře, ale bílý les se vyhýbá hustým lesům, ale je obvyklý v mokřadech s vrbovými a rákosovými lůžky, v keřové tundře, při hledání bohaté plochy píce často na zemědělské půdě, poblíž vesnic a vesnic.

Hare-tolai je úžasný tvor, který nepotřebuje lesy a pole. Oblíbenými biotopy zvířat jsou pouště a polopouští střední Asie. V Rusku, Tolay stanoviště je roztříštěné rozptýlené ve vyprahlých stepích a hornatých oblastech jižní Sibiře od Altai hor k jižní části Astrakhan oblasti. Co zajíci, kteří si zvolí takový podivný rozsah, jedí? Zvířata okusují vzácnou mladou trávu, pelyněk, chemysh, tamarisk, větve akátové písek, vykopávají hlízy rostlin. Ve stravě Tolai, efeméry jsou nutně přítomné, a zajímavě, hrubé výhonky saxaul.

Zajíc z Manchurian se nachází na Dálném východě Ruska, v čínském Mandžusku a na severu Koreje. Tato zvířata milují lesy s hustým podrostem, lískové lesy, březové lesy, mokré nížiny a vzácně se vyskytují v otevřených oblastech. Kromě výše zmíněné lespedice, dvoubarevné zvíře jí s radostí zelené části všech druhů vegetace. Stejně jako všichni příbuzní, i dieta manchurského zajíce silně závisí na ročním období.

Co zajíci jedí v létě

Zajíci jsou bezbranní proti predátorům a lidem, proto jsou aktivní za soumraku av noci, ale během období říje jsou často během dne pozorováni. Zajíci jsou teritoriální singly, jejich jednotlivé pozemky zabírají plochu až 50 hektarů. Během dne sedí zajíci na odlehlých místech: v křoví, husté trávě, prázdných liškách a jezevcích, a v noci jdou hledat jídlo.

V létě mají zajíci na svém území dostatek potravy. Z toho, co se zajíci živí, přichází nejprve nejrůznější části zelených rostlin. Belyak rád spotřebovává zlatý a bedstraw, krmení na myší hrách a řebříček. Vitamíny a stopové prvky nezbytné pro zdraví jsou získány z pampelišek a jetele.

Clover a pampeliška, vojtěška a řepka, velmi užitečná čekanka, éterické oleje bohaté na esenciální oleje, převládají v letní dietě zajíce. Při hledání lahůdek zajíci často navštěvují pěstování pěstovaných rostlin, kde se hodují na různé traviny, pohanky a mladé slunečnice. Zvláště preferované tykve, ale nebude se vzdát zeleniny.

Zajíci chovají v době hojného krmení - od března do září. Tato zvířata jsou velmi plodná a jedna samice může produkovat potomstvo 5krát za sezónu a až 9 králíků může být v chovu. S nástupem podzimu a před mrazem, zajíci začínají aktivně jíst borůvkové klíčky, přeslička, vykopávají speciální pochoutku ze země - lanýž sobů. Ve stravě jsou větvičky mladých stromů a keřů as nástupem mrazu přecházejí zajíci na tuhou stravu.

Co zajíci jedí v zimě

Je-li letní jídlo zajíců v zásadě totožné, pak je zřetelná odlišná zimní výživa různých druhů. Zajíc pokračuje v hledání měkkého jídla, kopání mrtvé trávy zpod sněhu, návštěvy zeleninových zahrad při hledání vrcholků pěstovaných rostlin a extrakci zimních plodin v polích.

Když sníh padá, zajíc je nucen jít do kůry a výhonky stromů a keřů. Zvláště preferuje orel, koště, dub a javor. Méně často hlodá kůru jablek, hrušek a vrb.

Bílí nemají rád trávu hadry, ale kopat sníh při hledání cedrového elfin dřeva a bobulí, jíst seno v kupkách sena. Oblíbenou zimní potravou zajíce je kůra a větvičky vrby, modřínu, břízy a osiky. Důležitou roli v přežití zvířat hrají divoká růže, jalovce, výhonky ptáků, olše a lísky.

Dieta z Manchurian zajíce je podobná potravě bílého zajíce a zvířata dávají zvláštní přednost osika a topol. Hare-tolai, stejně jako zajíc, vykopává spoustu sněhu při hledání travnatých rostlin a z pevných potravin zejména respektuje Chemysh a tamarisk.

Z hladu nezemřou zajíci a v každém ročním období najdou dostatek potravy. Žijí v průměru 10-12 let, zajíci mají dlouhou životnost a mohou žít 17 let. Nicméně, v přírodě, zajíci jsou bezbranní proti predátorům a lidem, takže v nejlepším případě žijí asi 5 let. Pouze díky vzácné plodnosti všech 4 druhů zajíců žijících na území Ruska je poměrně mnoho a stav jejich obyvatel nezpůsobuje strach vědců.

http://komotoz.ru/zhivotnye/chem_pitayutsya_zajcy.php

Co zajíci jedí v různých obdobích roku

Aby byl zajíc úspěšný, musí se zkušený lovec naučit své návyky předem. Nalezení míst, kde dávají přednost zhirovki a lezhki - velmi vzrušující zážitek, který je klíčem k budoucímu úspěchu lovu.

Vědět, co jí zajíc, můžete ho lovit všemi známými metodami.

Krmení zajíci na jaře av létě

Zajíci jsou vegetariáni. Živí se trávou, mladými výhonky, bobulemi, hlízami, neobcházejí zemědělské oblasti. Nicméně v létě, kdy je jídlo bohaté, lidé dávají přednost místům daleko od lidí.

Pozorování ukázala, že zajíci nemají "oblíbené" druhy potravin. Rádi sníst vše, co roste v lesních a lesostepných pásmech. Zvláště, Stavropol Rusaks jedí dokonce takové jedovaté rostliny jako blatouchy a larkspur.

Z dětských knih víme, že ušatý hlodavci jsou šíleně zamilovaní do zelí. Nicméně, tento mýtus je podobný příběhům ve kterých myšech blázní se sýrem a ježci milují jablka, zvedat je na hřbetech. Zajíci raději dávají přednost zisku v poli osetém obilovinami, bramborami nebo řepou.

Místa bílého zajíce, zajíce a tolaev se liší v závislosti na lokalitě.

  • Belyaki dávají přednost malým radovánkám, křovím, rokli. Proto je většina lesních rostlin zahrnuta do jejich stravy: od jarní břidlice (to je také zajíc kapusta), myší hrášek, řebříček, až po bobule. Někdy zajíc sní přesličky, některé druhy hub.
  • Tolai rád krmení v otevřeném prostoru. Základem jejich letní stravy je kůň šťovík, tamarisk, ostřice, pelyněk, chingil, hlízy a cibule bylinných rostlin.
  • Rusaki je stále všežravý. Mohou se živit jak daleko od lidí, tak i arogantně až k okrajům osad. Jedí pampelišky, jetel, tyran, cikorku a další divoké druhy. Oni ochotně jedí slunečnice, obiloviny, stejně jako všechno, co najdou v zahradách. Existují případy, kdy šedí zloději vykopali hlízy nových brambor přímo ze země, okusovali výhonky z melounů.

Co zajíci jedí na podzim a v zimě

Počínaje říjnem se zajíci stávají ještě všežravějšími. Jedí kůru stromů a s nástupem chladného počasí se blíží lidskému bydlení. Nejoblíbenější z nich jsou okrajová pole se zimními plodinami, které vykopávají pod sněhem, a vzdálené seno připravené.

V těžkých sněženích zajíci dávají přednost tomu, aby zůstali odpočívat několik dní a jedli si vlastní suchý trus. Zajíci se živí suchou trávou, kterou matka hojně hojí na hnízdě.

  • Bílí hlodali kůru téměř ze všech stromů: vrby, javoru, jasanu, břízy, jalovce a dubu. Silné tlapky vykopaly zelené listy trávy zpod sněhu.
  • Tolai migruje z míst s vysokou sněhovou pokrývkou v údolí, blíže k lidským osadám. Krmí se na polích se zbytky kukuřice, obilí a kůry stromů.
  • Rusaki se v zimě mění v opravdovou pohromu pro zahrádkáře, hlodá kmeny ovocných stromů do výšky svého růstu. Oni také se živí semeny, suché trávy květy, hlodal kůra javoru, lískových oříšků a dubů.

Zajíci (jako všichni býložravci) mají v těle minerální soli. U losů, kteří jsou vyhozeni z kostí a kostí mrtvých zvířat, často najdeme stopy zubů zajíce.

Zkušení lovci lákají zajíci se slanou vodou, zalévání sněhu nebo půdy v místech budoucího lovu. Podle některých receptů je sůl nejlépe rozpuštěna v odvarech sušených malinových listů.

Mezi návnady patří také tenké větvičky osiky, vrby (nejlépe ze všech s pupeny), petrželky (čerstvé nebo suché).

Je však třeba mít na paměti, že některé druhy lovu, které vyžadují návnady, jsou zakázány v oblastech s malým počtem zajíců.

http://volgahunter.ru/%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0BB/% D0% BE% D1% 85% D0% BE% D1% 82% D0% B0-% D0% BD% D0% B0-% D0% B7% D0% B0% D0% B9% D1% 86% D0% B0 / chem-pitayutsya-zajcy-v-raznoe-vremya-goda.html

Hare Dieta

Během dlouhých let jeho existence nebyl zajíc nikdy zkrocen člověkem. Někdy se však stává, že se do domovů lidí dostane divoký bezbranný zajíc a člověk ho potřebuje nakrmit. Jídlo, které zajíci krmí v lese a doma, je výrazně odlišné.

Hare Dieta

Popis šelem

Divoké zvíře zajícčí rodiny obvykle získává potomky v posledním měsíci zimy. Po vzhledu malých zajíců je samice nejprve živí, pak opouští doupě, aby nepřitahovala dravá zvířata s vůní. Po chvíli se znovu vrací s úmyslem je živit a opouštět. Žena se tedy chová, dokud zajíc nemá zuby. První zuby mladých zvířat začnou vybuchnout ve věku týdnů. Pak matka táhne trávu do díry pro mladé. První návnada začíná v desátý den života.

Mladí zajíci se živí trávou a po jednom měsíci už nepotřebují pomoc své matky.

Odrůdy

Existuje několik druhů tohoto nadýchaného bylinožravce ve volné přírodě. Všechny se liší v srsti, velikosti a chování. Na území Ruska bude možné setkat se se zástupci jednotlivých plemen.

Belyak

Toto zvíře žije v lesní stepi naší země, v jižní části Spojených států a Mongolska. Pro maskování v zimě zvíře mění svou přírodní šedou srst na sněhově bílý kožich. Pouze uši na konci zůstávají černé. V létě, divoké zvíře, které žije v lese jí houby, obiloviny, pampelišky, jeřáb, borůvky a bylinky. V polích se zelí stává potravou pro divoké hlodavce, v zahradě zvířata kousají cibuli, mrkev a kořenovou zeleninu. Na podzim, zajíc přežije tím, že jí mladé větve keřů. V zimě, kdy je krmivo těsné, se hladové zvíře živí kůrou osiky, vrby a břízy.

Rusak

Je to velký zajíc s hnědou srstí s bílými, černými a šedými chlupy po celém kožichu. Zvíře žije na území Dálného východu, Kazachstánu, Íránu a Turecka. Králíci se živí pampelišky, čekankou a obilovinami. Tato lesní zvířata způsobují velké škody na melounu, zelenině a ovocných plantážích. V zimě se šelma kousá do kůry stromů, malých stonků mladých stromků a keřů. Upřednostňuje jíst javor, dubovou kůru, vytáhnout semena ovoce a rostlin zpod sněhových závěrů.

Tolai

Zástupci této odrůdy, malé velikosti s dlouhýma nohama a ušima, žijí na území Ruska hlavně v stepní zóně, na území Turkmenistánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu. V přírodě je základem jejich stravy zelená vegetace. Brzy na jaře, jedinci jedí hlízy a kořeny travnatých rostlin. V létě se živí obilovinami a ostřice, na podzim - ječmenem, pšenicí a kukuřicí. V zimě, když je nedostatek zelených potravin, zajíc jí kůru na stromech a keřích, mladé výhonky.

Manchu

Největší obyvatelstvo žije na Dálném východě, na pobřeží Amuru av severní části Korejského poloostrova. Navenek, druh vypadá jako divoké procházení - váží asi 2,5 kg, má tělo malé délky, krátkou a tvrdou srst. S příchodem další sezóny se srst nemění. Tito zajíci jedí stejně jako bílí zajíci, v chladném období se živí kůrou stromů, mladými stonky rostlin a keřů. Během jarního a podzimního období se konzumuje ovoce a bobule.

Jídlo v přírodě

Krmení zajíců ve volné přírodě závisí na ročním období. V létě v lese se zajíc živí mladými větvičkami ovocných stromů. Zvířata milují hlodat stonky a listy, někdy jedí kořeny, ale pouze mladé.

Eared hlavně jedl s rostlinnou stravou - kořeny a kůra stromů, listů a stonků rostlin, rád jíst mladé výhonky keřů t

Ve druhé polovině léta se divokí zajíci živí semeny travnatých rostlin. Nejoblíbenější jsou květenství a výhonky pampelišek, jetel, čekanka, vojtěška, tyran a řepka. Z pěstovaných rostlin se upřednostňují obiloviny a slunečnice. Mladiství a zralí zajíci milují meloun a meloun.

V zimě se zajíci živí semeny trávy, lučních a stepních rostlin, jedí zahradní plodiny (ovoce, kořeny), kopají je pod sněhem.

V těžkých zimách, divoké zvíře je neschopné extrahovat jídlo pro sebe a jeho rodinu zpod husté sněhové pokrývky, a proto krmí se na stromové vegetaci - kůra a výhonky stromu. Nejoblíbenější stromy: dub, jablko, javor, hruška, vrba a osika.

S nedostatkem minerálů a živin, zvíře jí i půdu nebo malé oblázky. Je býložravý, ale byly izolovány případy, kdy hladový zajíc jedl maso z koroptů uvízlých v loveckých sítích nebo pastích.

Pravidla krmení

Problematické je přinést jídlo zajíci doma k přirozenému krmení. Krmení doma by mělo být nejméně dvakrát denně a v malých porcích, aby se vyloučilo riziko zažívacího ústrojí. Jedna porce pro malý zajíc je 5-10 ml.

Měsíční zajíc začíná krmit sami. S lovem, listy ovocného stromu (třešně, třešně, švestky), bobule, zelenina (zelí, mrkev, řepa), jsou konzumovány mladý zajíc, jablka preferují ovoce. Sukulentní krmivo je základem výživy v létě. Mladí a dospělí jedinci dostávají sušené louky a stepní trávy.

Krmivo se ukládá do stravy od dvou měsíců věku. Při dřívějším krmení mohou tyto potraviny způsobit problémy s gastrointestinálním traktem. S příchodem zimy jsou jedinci krmeni seno z lučních trav a větviček ovocných stromů. Krmivo pro zimu se vyrábí v létě.

Údržba a péče

Zajíc, který žije po celý svůj život v lese nebo v stepní zóně, cestuje stovky tisíc kilometrů, takže udržování takového zvířete doma je kontraindikováno. Pro jeho dočasnou údržbu se hodí prostorný pokoj - voliéra nebo klec. Někteří chovatelé chovají zvířata ve volném výběhu ve svých obydlích. Je však třeba vzít v úvahu skutečnost, že jednotlivci opustí výkaly všude, budete muset pravidelně sbírat jejich trus.

Mladí králíci potřebují teplo, potřebují udělat masáž břicha a otřít pod ocasem vatovým tamponem namočeným v teplé vodě.

Mladý zajíc potřebuje nějakou péči:

  • optimální teplotní podmínky pro mladé populace jsou 20 ° С;
  • po každém krmení se zvířata masírují v břiše za účelem zlepšení trávicího procesu;
  • bavlněná houba navlhčená v teplé vodě, kterou chcete otřít pod ocas.

Zajímavosti

Tito divokí zástupci řádu zajícovců mají jedinečné vlastnosti:

  1. Zajíci mají zvýšenou vytrvalost a jsou schopni překonat velké vzdálenosti za den, což vyvíjí velkou rychlost (asi 50 km za hodinu). Snaha o zajíce během lovu vyžaduje vysoké náklady na energii od psů na spaní.
  2. Uši zvířete jsou jakýmsi regulátorem teploty - přes ně jde přebytečné teplo.
  3. V období srážek šelma tlačí uši na hlavu, takže voda se nedostane dovnitř a způsobí nemoc.
  4. Průměrná délka života žen je 9 let, muži - 5 let. V podmínkách domu nebo bytu s náležitou péčí, člověk žije asi 13 let. To je způsobeno tím, že ve volné přírodě, mnoho dravců - vlci, téměř všechny druhy dravých ptáků, kteří jsou schopni se vyrovnat s takovou kořistí, loví zajíce. Jednotlivec není schopen žít do 13 let.
  5. Vzhledem k tomu, že zajíc neustále hlodá kůru stromů, větve, zuby rychle mizí, zhoršují se a vypadávají, ale na jejich místě rostou nové řezáky.
  6. Uprchlý před dravci, jednotlivec nikdy neopouští své území.
http://pro100ogorod.ru/kroliki/chem-pitayutsya-zajcy.html

Co jíst zajíci?

Několikrát jsem na podzim přišel do země a sledoval jsem, jak se kousají hlavy zelí. Je jasné, že v mé sklizni zajíci zaútočili. Tak jsem přemýšlel, co jiného by mohli kousat, kromě mé zelí.

Zajíci

Ukazuje se, že zajíc je nejběžnějším divokým evropským zvířetem. I z dětských pohádek je známo, že zajíček má větší uši a zadní nohy delší než přední. Jedná se o poměrně velké zvíře, jeho váha může být až 7 kg. Zajíc je chytrá a rychlá šelma. Často je to jediná věc, která ho zachrání před mnoha predátory. Jeho stanoviště jsou stepi, lesní stepi. Nemá rád tlusté houštiny, preferuje okraj lesa. V létě má převážně okrově šedou barvu, v zimě je mnohem bělejší, barva sněhu. Na území Ruska žijí 4 druhy zajíců:

  • Manchu nebo keř;
  • tolai nebo pískovec;
  • zajíc a zajíc, nejběžnější;
  • Manžeta je výsledkem křížení zajíce a zajíce.

Většinou jsou uši noční. Zajíc je opravdový vegetarián a konzumuje pouze rostlinné potraviny.

Co zaječí zajíci

Ušlechtilá krmná dávka je velmi různorodá, záleží především na lokalitě. To je nějaká vegetace. V létě - listy, tráva, mladé výhonky rostlin, kořeny, různé obiloviny, semena, houby, bobule. Zajíc a různé luštěniny, melouny a tykve, ořechy a ovoce se nezhýbají. Rád se usadí v blízkosti polí, na kterých se pěstují rostlinné a obilné rostliny. V zimě zahrnuje zajícská strava kůru stromů, kuželů, jehličí jehličnatých stromů, dokonce i rohy, které v zimě hnízdí. Někdy zajíci ukradnou seno. Rádi navštěvují zeleninové zahrady, kde jedí kůru jablek, hrušek, švestek. Vykopejte z pod sněhem staré trávy. Samozřejmostí je, že pro zajíce je speciální omáčka zelenina (moje zelí, mrkev), kůra mladého osika, dub, koště. Obecně platí, že všechno, co roste, může jíst zajíc.

Závěr

Toto zvíře není snadné - zajíc, pro něj není snadné žít ve volné přírodě. Jen kvůli vysoké plodnosti, během teplých letních žen mají čas porodit až pětkrát, populace těchto nevinných býložravců nespadá.

Vždycky jsem si myslel, že zajíci jedí jen mrkev nebo zelí. Ukázalo se však, že v jejich stravě obsahuje obrovské množství jiných produktů. Dokonce i v zimě najdou jídlo pro sebe, bez toho, aby hibernace, jako například medvěd. Pokud máte zájem vědět, co zajíci jedí, pak zůstaňte se mnou.

Co jí zajíc

Na jaře a na podzim raději užívají různé vegetace. Například:

  • jetel;
  • řebříček;
  • myší hrášek;
  • ostřice;
  • obiloviny;
  • pampeliška

Jsou rádi, že jí oves, který lze nalézt na poli, protože je velmi výživný. Zajíc miluje chuť lanýžů, které vykopává ze země. S nástupem zimy se jejich strava začíná měnit. Jedí kůru stromů nebo výhonků. Nejvíce se nám líbí:

  • javor;
  • dub;
  • osika;
  • bříza;
  • vrba;
  • líska.

Někdy jedí seno nebo hrboly. Nejvíc jsem byl překvapen, že pokud má zajíc nedostatek minerálních solí, může jíst půdu a dokonce i malé kameny.

Co jí zajíc

V létě tento druh zajíců preferuje mladé výhonky keřů nebo rostlin. Často škodí tím, že jedí čerstvě zasazené mladé stromy. Mají velmi rád listy a stonky, ale pokud je nenajdou, začnou kopat kořeny a aktivně je používat pro jídlo. Teprve na konci léta zajíc pokračuje k osivu. Neméně žádoucí pro ně a tykve, které lze nalézt v polích. V této roční době si užívají divokých rostlin. Například čekanka nebo tyran.

Na podzim jí zajíc plody a ovoce. Například horský popel nebo divoká růže. V zimě hoduje na hadrech bylin, zimních plodinách nebo semenech. Lze je nalézt pod vrstvou sněhu. Když jsou mrazivé dny, začnou jíst:

  • koště;
  • hruška;
  • dub;
  • jabloň;
  • javor

Klidně kousají kůru stromů, protože mají silné a ostré zuby.

Zimní stravu nelze nazvat výživnou, takže na jaře žvýkají trávu se zvláštním nadšením. To jim pomáhá doplnit vitamíny, které v chladném období tak chyběly. Ale je to plné značného nebezpečí. Zajíci se mohou shromáždit na trávníku v celých skupinách, což značně usnadňuje úkol lovců.

http://travelask.ru/questions/563376-chto-edyat-zaytsy

Co jíst zajíci v přírodě?

Zajíc je býložravý savčí savec, který patří do řádu zajíců a žije na téměř všech kontinentech. Tito zástupci se nacházejí i v stepích a pouštích. A přirozeně se každý druh přizpůsobuje podmínkám, ve kterých existuje. Jak přežijí ve volné přírodě? Co zajíci různých plemen jedí doma a v jejich přirozeném prostředí?

Co zajíci jedí

Co zajíci jedí

Zajíci mají různorodou stravu, zejména v létě, i když to vše závisí na tom, kde toto divoké zvíře žije. Eared se hlavně jedí s rostlinnou stravou - kořeny a kůry stromů, listů a stonků rostlin, zeleniny a ovoce, jsou rádi, že jedí mladé výhonky keřů. Na jaře, kdy je nedostatek minerálních solí, může být půda snědena zajícem a mohou být spolknuty i kameny.

Většinou jsou zajíci považováni za vegetariány, ale existují případy, kdy jedli maso z koroptů ulovených v loveckých pastích.

Druhy zajíců

Pro nás se jedná o malá, neškodná, načechraná zvířata, která žijí v lese a když se blíží nebezpečí, rychle se skryjí před pohledem.

Od února se zajíci začínají objevovat potomci. Jakmile se zvíře narodilo, matka krmí malého králíka a utíká pryč od díry, aby svým pachem nepřitahovala dravce. Po pár dnech se vrátí, znovu krmí hladové potomky a utíká. Toto husté mléko je pro děti dostačující několik hodin. O týden později se zajíc objeví zuby.

Pre-zajíc lemované trávy v norka, která zajíci a začít jíst po asi 10 dnech. Asi za měsíc mladí mláďata již nepotřebují matku a začínají žít nezávisle.

V Rusku najdete 4 typy zajíců:

V přírodě se však podle vědeckých sporů započítává pouze 32 druhů podle jedné verze, a to navázáním na tento druh jak králíků, tak piky, 45 druhů. Seznámíme se s některými z nich.

Zajíc - bílý

Žije v lesích Ruska, Jižní Ameriky, Mongolska a mnoha dalších zemí. V zimě, aby bylo méně patrné ve sněhu, mění barvu na bílou, a pouze na špičkách uší zůstává černá. Letní skokan šedý.

Co jí zajíc v lese? V letní stravě je zeleninové jídlo: byliny, pampelišky, obiloviny, popel, borůvky, houby. V polích jedí uši zelí, v zahradě mohou dokonce okusovat cibuli a mrkev. Na podzim se bílí zajíci živí větvemi keřů a v zimě je krmení v lese obtížnější, takže jedí kůru stromů, jako je vrba, osika a bříza.

Dokonce i ušlechtilý z tohoto druhu může jíst elk rohy, spadl do lesa. Pokud je to možné, vykopou plody z pod sněhem, krmí se seno vytěženého z kupek sena v blízkosti vesnic. Na jaře, kdy se na trávníku objevuje čerstvá tráva, jedí bílí zajíci v hejnech, aby jedli tuto pochoutku.

Toto zvíře je noční, takže během dne leží častěji a v noci získává potravu na dlouhé vzdálenosti.

Zajíc - zajíc

Seznámíme se s tímto zajícem. Rusáky jsou velké jedince hnědé barvy s chlupy různých odstínů. Žijí v Kazachstánu, Turecku, Íránu.

Rusaki s lovem jedí obiloviny, čekanku, pampelišky. Pokud zajíc přijde žít na zemědělských polích, poškodí plodiny tím, že jí ovoce, zeleninu, melouny a tykve. Například v Austrálii jsou zajíci deklarováni jako škůdci, kteří představují vážné nebezpečí.

V zimě zajíc - zajíc hlodá kůru stromů a keřů. Na rozdíl od zajíce, bílého zajíce, se tento druh živí kůrou dubu, javoru a koště, periodicky hrabá semena rostlin a plodů pod sněhem. Na jaře často poškozují kořeny keřů, jedí listy, mladé výhonky a stonky rostlin.

Hare - Tolai

Zajíci nejsou velcí, nohy a uši jsou delší než u jiných jedinců. Zástupce tohoto druhu žije v pouštích a v ruských stepích, Uzbekistánu, Turkmenistánu a Tádžikistánu.

Co jíst zajíci v přírodě? V zimě se přibližují osadám. V horách sestupují do údolí, kde není sněhová pokrývka. Hlavním jídlem jsou zelené části rostlin. Na jaře, dieta sestává z kořenů a hlízy travnatých rostlin (oni také jedí mladou trávu s radostí).

Ephemera roste v poušti - bylinné jednoleté rostliny - jeden z lahůdek zajíců. V létě jsou potraviny obilniny a ostřice, na podzim kukuřice v polích, pšenice a ječmene. V zimě není dobrá výživa, takže jsou spokojeni s kůrou stromů a keřů.

Manchurian zajíc

Rozkládá se na jihu Dálného východu, v údolí řeky Amur v Číně, na severu Korejského poloostrova. Externě - téměř jako divoký králík, malé délky a hmotnosti do 2,5 kg. Pánevní končetiny jsou krátké, srst je tuhá a štětinová, se změnou sezóny nemění barvu.

Tato zvířata jsou stejnými lesními obyvateli jako zajíc. Krmí se na křovinách a dřevinách, bobulích a ovoci. V zimě - kůra a výhonky topolu a osiky.

Antelope hare

Z důvodu jejich stanoviště v horkých místech, jako je Arizona v USA, z důvodu příliš vysokých teplot, zajíci mají velmi dlouhé a velké uši. To napomáhá nejen lepšímu sluchu, ale také regulaci přenosu tepla.

Během dne se schovávají před horkým sluncem v křoví, ale od večera do rána vedou aktivní životní styl. Jezte většinou kaktusy, trávu.

Čínský zajíc

Tento druh zajíců se nachází v kopcích Číny, žije ve Vietnamu a je dokonce zařazen do červené knihy. Jednotlivci malé velikosti, s krátkou, tvrdou hnědou srstí s množstvím odstínů, mají na koncích uší černé trojúhelníky.

Ve stravě: listnaté rostliny, větve, výhonky.

Kudrnatý zajíc

Přebývá v Číně, Indie, liší se v malých velikostech a váží asi 2 kg.

Je převážně noční a živí se především trávou a travnatými rostlinami.

Některé zajímavé skutečnosti:

  • Toto zvíře je velmi odolné. To může dosáhnout rychlosti až 50 km / h, překonat obrovské vzdálenosti v jednom dni.
  • Přes dlouhé uši, teplo opouští tělo, a tím šetří zvíře před přehřátím těla. Během dešťů zajíc tlačí uši a nedostává vodu, která by mohla vyvolat nemoc zvířete.
  • Samice žijí asi 9 let, samci - 5. Doma, s dobrou a náležitou péčí, mohou žít až 13 let, ale ve volné přírodě často umírají na plíce dravců dříve, než dosáhnou dospělosti.
  • Kvůli častému jídlu kůry, jejich zuby opotřebovávají se, ale nové rostou, aby je nahradily.
  • Dokonce i prchající dravci nikdy neuniknou na cizí území.

V přírodních podmínkách si zvířata samy dostávají vlastní jídlo, ale co dělat s zajícem, který se objevil ve vašem domě? Samozřejmě, že se vypořádáte s tím, co zaječí jíst?

Krmení doma

Stojí za to vědět, že jíst zajíce, zejména doma, je těžké přiblížit přirozenému. Faktem je, že mléko zajíce nemá žádné analogy. Kravské mléko a kojenecká výživa nemá takový obsah tuku jako zajíc. Někteří zemědělci krmí kravské mléko s vejci nebo smetanou, ale pak se zvyšuje pravděpodobnost úmrtí uší. Nepoužívejte kondenzované mléko kvůli vysokému obsahu cukru.

Eared musí krmit nejméně 2 krát denně v malých porcích 5-10 ml najednou.

Nezávisle začíná jíst pouze měsíční zajíc. Mladí zajíci dobře jíst čerstvé trávy, zeleniny a ovoce, jako mrkev, listy stromů, bobule. Od 2. měsíce můžete vstoupit do hotového krmiva, ale ne dříve, protože jsou asimilovány horší a přinášejí zvířeti nepříjemné pocity. V zimě můžete zásobit sušenou trávu sklizenou v létě.

Vedení a péče o zajíce doma

V přírodních podmínkách zajíc překonává velmi dlouhou vzdálenost. Proto jsou domácí zvířata, s výjimkou malých, lépe držena ve volném výběhu nebo ve voliérách, kde je prostorná a ne v klecích. Měli bychom však mít na paměti, že všude opouštějí výkaly a po nich budete muset vrh vyčistit.

Mladí králíci potřebují teplo, potřebují udělat břišní masáž a vatou navlhčenou v teplé vodě, otřete pod ocasem.

Kolik byste se nepokoušeli milovat své domácí mazlíčky, nezapomeňte, že se jedná o divoká zvířata, a je třeba maximalizovat jejich obsah na přírodní. Nyní máte představu o tom, jak je strava vybírána zajícem a za jakých podmínek ji obsahuje.

http://fermoved.ru/kroliki/chem-pitayutsya-zajcy.html

Zajíc: co živí, jak přežívá v přírodě

Kupodivu, ale zajíci jsou velmi populární zvířata. Všechny druhy hraček s těmito roztomilými zvířaty naplní obchody a potěší děti, jsou hrdiny mnoha pohádek a při pohledu na nadýchané se všichni s úsměvem usmívají. Ale ve skutečnosti je známo, že život ve volné přírodě je velmi obtížná záležitost. Je nutné lépe porozumět tomu, co pomáhá těmto dětem přežít v drsných podmínkách a co se zajíc živí.

Obecné vlastnosti

Všechny zajíci mají podobné rysy vzhledu, včetně dlouhých uší, velmi překvapivě silných zadních končetin, ocas, velmi krátký, měkký a načechraný, jako celé tělo zvířete. Hlavním rysem všech eared jsou nedostatečně vyvinuté klíční kosti. Zajímavé je, že na rozdíl od většiny zvířat jsou samice zajíci mnohem větší než samci. Délka zvířat se pohybuje od 28 do 80 centimetrů a průměrná tělesná hmotnost je 6 kilogramů.

Zvláštnost, o které jsme se již zmínili, a to dlouhé a silné zadní končetiny, umožňuje zvířatům nejen skákat vysoko, ale také běžet velmi rychle: zvíře může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Jak je známo, zajíci dvakrát ročně. První se vyskytuje na jaře a druhá na podzim. Začátek a konec tohoto procesu nelze přesně určit, protože vše závisí na vnějších podmínkách a na území, na kterém žijí. Jedním z parametrů, které vedou ke vzniku náporů, je změna délky dne. Ale jak dlouho bude proces pokračovat, přímo souvisí s teplotou.

Průměrná doba trvání taveniny je 80 dnů. Na jaře začíná hlavou zvířete a postupně směrem ke zadním končetinám zvíře zcela nahrazuje srst srsti. Na podzim se všechno děje přesně naopak. Kožešina, která přijde ke změně, pomáhá zajícům bojovat se studenými zářezy, protože je velmi teplá a tlustá.

Všechny druhy zajíců se nepočítají, ale budete o nich muset mluvit na stránkách celé knihy. Proto v článku považujeme pouze ty, které jsou v naší zemi běžné. Je jich pět.

  • Manchurian zajíc není zvláště velký: jeho délka je asi čtyřicet - 55 centimetrů a jeho tělesná hmotnost dosahuje ne více než dva a půl kilogramu. Délka uší je asi osm centimetrů. Barva zajíce je hnědá s okrovými skvrnami a srst samotná je velmi tlustá a tvrdá. Na břiše a na bocích mají skvrny, které jsou lehčí než základní barva. Na zadní straně nejvýraznějších tmavých pruhů. Tento druh žije na Dálném východě, na Korejském poloostrově a nachází se také v severovýchodní Číně. Toto je druh ušima, který se stěhuje s příchodem zimy, pohybující se do teplejšího okolí.
  • Malé pískovce o délce 50 centimetrů a hmotnosti dva a půl kilogramu mají mezitím zejména dlouhé uši - 20 centimetrů a ocas, nápadný ve své velikosti - 11,5 cm. Žijí v pouštích a někdy stoupají do hor, protože jejich malé tlapky nejsou vhodné pro obživu ve sněhu. V teplém období je barva nažloutlá s šedavým odstínem, ale jaký druh srsti bude v zimě obtížně předvídatelný, protože její barva souvisí s povětrnostními podmínkami. Zajímavé je, že tento druh dává přednost tomu, aby žil v norách, ale nerad je sám vykopává, a proto používá ty, které byly hozeny předešlými majiteli.
  • Tolai téměř nikdy nepřestěhuje a dává přednost lepšímu umístění na již známém území. Dělat je může být jen velmi vážné změny v povětrnostních podmínkách, a ne k lepšímu, stejně jako nedostatek jídla pro normální existenci. Jejich rys není tak rychlý nárůst populace, jako u jiných druhů. Nicméně, oni jsou zřídka loveni, z tohoto důvodu, přes občasné a řídké potomstvo, zánik neohrožuje thai. Habitat - Střední Asie. V Rusku se rozšířil v oblasti Astrachan.
  • Bílé jestřáby jsou poměrně velké. Jejich hmotnost se pohybuje od 2 do 3 kilogramů a v délce zajíce dosahuje centimetrů. Zvláště velké mohou vážit asi pět kilogramů. Jejich uši a ocas jsou malé - asi 10 centimetrů. Pohybující se v hojném sněhu, který může být i volný, pomáhá velmi širokým nohám. Stejně jako všechny zajíci, i barva je spojena se sezónou. V létě je tma, někdy svítí červeně a v zimě je bílá. Bílý zajíc je rozšířen na území Transbaikalia a tundry.
  • Rusaki ještě větší než zajíc. Navzdory tomu, že jejich délka se rovná délce bílků, díky jejich mastným usazeninám mohou dosáhnout hmotnosti 7 kilogramů. Uši a ocas jsou dlouhé, asi 30 cm. Svraštění se nijak zvlášť neprojevuje ve vzhledu zvířete: v létě je obvykle šedé a blíže k zimě se stává o něco lehčí. Všechny lesy evropské části Ruska jsou plné zajíce.

Co jí zajíc

Co ale zajíci jedí? Vzhledem k tomu, že barva a struktura, potraviny a jejich vlastnosti jsou přímo spojeny se stanovištěm zvířat. Jejich letní strava obsahuje více než 500 různých druhů rostlin. Jako pochoutka pro zajíce, tam jsou různé ovoce a zeleniny, které zbožňují, takže se často nechají opustit své stanoviště a jít do osad s velkým množstvím zeleninových zahrad.

Na podzim doplňuje denní dávka ušních škůdců stále více potravin s vyšší pevností. Tráva se uschne, ustupuje, takže kořeny a větvičky různých keřů, o které se nezajímá žádné povětrnostní podmínky, se stávají hlavním jídlem zajíců.

Studené zimy nejsou snadným a těžkým testem pro mnoho zvířat, včetně zajíců. Zdá se, že v zimním lese je jedlá? Každý den je stále těžší vykopat nějaké rostliny pod závěji, takže se zvířata snaží přiblížit k vesnicím. Někdy jsou nalezeny stohy sena nebo zmrazené bobule. Kůra osiky, břízy a vrby, která je měkčí ve srovnání s jinými stromy, je hlavní složkou zimního zajícního přídělu.

Na jaře, když sníh padá a slunce začne ohřívat zemi, první pupeny se objeví na stromech. Objevuje se svěží tráva. Během zimy zajíci ztratili docela slušnou část své hmoty, proto, aby doplnili živiny a stopové prvky v těle, berou různé malé kameny, půdu a zbytky zvířat, které tuto zimu přežily.

Sčítání, můžete si udělat následující seznam toho, co zajíc preferuje jíst:

  • jiné vegetace
  • ovoce a zelenina
  • bobule
  • kořeny a větve keřů
  • kůra měkkých stromů.
http://zveri.guru/zhivotnye/zayac-chem-pitaetsya-kak-vyzhivaet-v-prirode.html

Co jí zajíc

Zajíc - zvíře, které patří do třídy savců, lagomorphic pořadí, zajíc rodina, zajíc (lat. Lepus). Na rozdíl od všeobecného přesvědčení nepatří hlodavcům a zdaleka nejsou tak neškodní. V případě nebezpečí jsou agresivní a odolávají útočníkovi. Od dávných dob je zajíc vítanou trofejí pro lovce díky vynikajícímu masu a teplé srsti.

Zajíc - popis, popis, vzhled. Jak vypadá zajíc?

Tělo zajíce je štíhlé, ze stran mírně stlačené, u některých druhů dosahuje délky 68-70 cm, váha zajíce může přesáhnout 7 kg. Charakteristickým rysem zajícovitých uší je klínovité uši, které dosahují délky 9 až 15 cm a díky uším je ucho zajíce mnohem lépe vyvinuté než čich a zrak. Zadní končetiny těchto savců mají dlouhé nohy a jsou více vyvinuté než přední. V případě ohrožení může rychlost zajíce dosáhnout 80 km / h. A schopnost náhle změnit směr závodu a prudce skákat na stranu umožňuje těmto zvířatům zbavit se nepřátel: vlka, lišky, sovy atd. Zajíci běžejí dobře po svazích, ale musejí jít dolů nad hlavou.

Zbarvení zajíc.

Barva zajíce závisí na sezóně. V létě zvířecí srst má červenošedý, hnědý nebo hnědý odstín. Vzhledem k tmavé barvě podsady je barva nerovnoměrná s velkými a malými „pestrinami“. Kožešina na břiše je bílá. Zajíci mění své zbarvení v zimě, jejich srst se rozjasní, ale pouze bílý zajíc se stane zcela sněhově bílým. Špičky uší všech členů rodu zůstávají černé po celý rok.

Jak dlouho žije zajíc?

Průměrná délka života mužů nepřesahuje 5 let, ženy - 9 let, jsou však zdokumentovány případy delšího zajíceho života - cca 12-14 let.

Typy zajíců, titulů a fotografií.

Rod zajíců je různorodý a zahrnuje 10 subgenera rozdělených do několika druhů. Níže je uvedeno několik typů zajíců:

Bílý zajíc (lat. Lepus timidus)

Nejběžnější představitel rodu zajíců, žijící téměř na celém území Ruska, v severní Evropě, Irsku, Mongolsku, Jižní Americe a v mnoha dalších zemích světa. Tento druh zajíců se vyznačuje charakteristickým sezónním dimorfismem - v oblastech se stabilní sněhovou pokrývkou se barva srsti stává čistě bílou, s výjimkou špiček uší. Letní zajíc šedý.

Zajíc evropský (lat. Lepus europaeus)

Velký druh zajíců, jejichž jednotlivci rostou na délku 68 cm a váží až 7 kg. Kožešina zajíc lesklá, hedvábná, s charakteristickou zvlněnou, různými odstíny hnědé, bílé kruhy kolem očí. Zvířecí stanoviště kryje evropskou lesní step, Turecko, Írán, sever afrického kontinentu a Kazachstán.

Antelope hare (lat. Lepus alleni)

Zástupci tohoto druhu se vyznačují velmi velkými a dlouhými ušima, které rostou až do 20 cm a ušnice jsou uspořádány tak, že umožňují zvířeti regulovat přenos tepla, když je teplota prostředí příliš vysoká. Antelope hare žije v Arizoně v USA a 4 mexických státech.

Zajíc čínský (lat. Lepus sinensis)

Druh se vyznačuje malou tělesnou velikostí (až 45 cm) a hmotností do 2 kg. Barva krátké, tvrdé kožešiny se skládá z různých odstínů hnědé barvy: od kaštanu po cihly. Charakteristický černý trojúhelníkový vzor vyčnívá ve špičkách uší. Tento druh zajíců se nachází v kopcovitých teritoriích Číny, Vietnamu a Tchaj-wanu.

Hare-tolai (lat. Lepus tolai)

Malé jedince navenek připomínají zajíce, ale vyznačují se delšími ušima a nohama, stejně jako absencí spletité srsti. Tento zajíc je typickým zástupcem pouští a polopouští, žije v Uzbekistánu, Turkmenistánu, Kazachstánu, Číně, Mongolsku a v ruských stepích - od Altajského teritoria až k jihu Astrakhanské oblasti.

Žlutý zajíc (lat. Lepus flavigularis) t

Jediná populace nažloutlých zajíců obývá louky a pobřežní duny Mexického zálivu Teuantepec, tedy druhé jméno, zajíc Teuanotepec. Velcí jedinci s délkou až 60 cm a hmotností 3,5 - 4 kg se obtížně zaměňují s jinými druhy zajíců, a to díky dvěma černým pruhům, které běží od uší k zadní části hlavy a podél bílých stran.

Broom Bunny (lat. Lepus castroviejoi)

Biotop tohoto druhu zajíců je omezen na křoví pustiny severozápadu Cantabrian hor Španělska. Vzhled a návyky mají podobnost s hnědým zajícem. V souvislosti s vyhlazováním, predátorstvím a porušováním přírodního ekosystému je tento druh na pokraji vyhynutí a je uveden v červené knize Španělska.

Zajíc černohlavý (lat. Lepus californicus)

Druh je charakterizován dlouhými ušima, silnými zadními končetinami, tmavým pruhem podél hřbetu a černou barvou ocasu. To je považováno za nejběžnější druh zajíců v Mexiku a ve Spojených státech.

Manchurian hare (lat. Lepus mandshuricus)

Malí zástupci tohoto druhu zajíců vyrůstají do 55 cm a váží ne více než 2,5 kg. Uši, ocas a zadní končetiny jsou dostatečně krátké, takže existuje jasná podobnost s divokým králíkem. Srst je tvrdá a krátká, hnědá s černými vlnkami. Typický zástupce listnatých lesů a křovinných plání lze nalézt na Dálném východě, Primorye, stejně jako v severovýchodní Číně a Koreji.

Kudrnatý zajíc (zajíc tibetský) (lat. Lepus oiostolus) t

Tento vzhled se vyznačuje malou velikostí (40 - 58 cm) a hmotností nad 2 kg. Charakteristickým rysem je nažloutlá vlnitá srst na zadní straně. Přebývá v Indii, Nepálu a Číně, včetně horských stepí tibetské vysočiny, odkud dostala své druhé jméno - tibetský kudrnatý zajíc.

Kde žije zajíc?

Zajíci žijí v otevřených stepích a krajinných lesích. Řada populací se nachází v oblastech pouštních stepí, na otevřených lesních hranách, polích a loukách, místech masivního těžby dřeva. Snaží se nevylézt hluboko do lesa, preferují oblasti s rozvinutým zemědělstvím. Cítíte se klidně v křoví a roklích zarostlých keři. Tato zvířata jsou dobře přizpůsobena životu v drsných klimatických podmínkách, takže se nacházejí i v Arktidě a na Aljašce. Nedávno zaznamenané populace v Austrálii a na Novém Zélandu. Nenalezen pouze v Antarktidě. Zajíci nemají trvalé noci, i když mohou používat opuštěné lišky nebo jezevčí nory. Vykazují aktivitu večer a v noci.

Co jí zajíc?

Na jaře av létě zajíci zahrnují mladé větve a výhonky keřů a stromů, listy různých rostlin, jetel, pampelišky a další bylinky. Nebudou odmítat zeleninové a melounové plodiny.

V zimě musí zajíci vykopat zbytky plodin pod sněhem, jíst kůru keřů a stromů, včetně ovoce, což jim škodí. V severních oblastech se vyskytly případy, kdy zajíci jedli jarabiny ulovené v loveckých nástrahách. Proto nemůžete volat zajíce čisté vegetariány.

Chov zajíců.

V přírodních podmínkách žijí zajíci buď jednotlivě nebo ve dvojicích. Během roku se tato zvířata třikrát vyskytují. Doba těhotenství zajíce trvá až 50 dnů. V jednom vrhu může být 1 až 9 zajíců. Potomci se rodí zrakově a jsou schopni samostatného pohybu. V prvních 5-7 dnech, zajíci potřebují mléko, ale do 2-3 týdnů života přecházejí na travní potraviny a stávají se nezávislými. Sexuální zralost přichází na příští jaro.

http://nashzeleniymir.ru/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D1%86
Up