logo

Od dětství je známo téměř každému člověku.

Jak je známo, tetrov obecný je velmi krásný pták, má poněkud jasnou peří. Jakmile to neříkají zajímavé a velkolepé ptáky v obyčejných lidech: Chernysh, divoký kohout, Berezovik, Kosach!

A kde to žije, jak to vypadá, jak dlouho žije černý tetrov a co se živí?

Popis

Grouse je poměrně velký pták. Hlava je malá a zobák je poměrně krátký. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 0,6 - 1,5 kg. Je docela hbitá a štíhlá.

Barva závisí na pohlaví. Muž je snadno rozpoznatelný černým peřím s modrým odstínem. Samice má rezavě hnědou barvu s příčnými černými, žlutými nebo šedými pruhy. Připomíná mnoho z těch samiček.

Tento mobilní a energický pták tráví většinu svého života na zemi av zimě, často na stromech. Existují následující typy:

Většinou se chovají v baleních (s výjimkou období páření) s počtem obyvatel asi 200 osob. Aktivní ráno a při západu slunce a zbytek dne raději sedí na slunci.

Distribuce a stanoviště

Tento druh patří do rodiny bažantů a žije hlavně v lesích, lesích a částečně stepních zónách Evropy a Asie. Třešeň se často nachází v stepní zóně, protože nepotřebuje pouze uzavřenou oblast. Vyskytují se v místech, jako jsou:

  • Severní Korea;
  • Střední Evropa;
  • Severní Afrika;
  • Skandinávské země;
  • Čína;
  • Skotsko;
  • Mongolsko.

Ptáci jsou v naší zemi poměrně běžní.

Je také důležité říci o životním stylu, konkrétně: stěhovavý pták černý nebo ne? Ne, je to sedavý vzhled. Během období hnízdění staví obydlí na otevřených místech a vyhne se ponurým polím s vysokými stromy.

Další důležitou a zajímavou vlastností je, že je to zimující pták. V zimě se její život mění. V této době raději sedí na stromech a za soumraku se schovává pod sněhem a vytváří hluboký tunel v závěji. A v případě silných mrazů to prakticky nevychází z jeho úkrytu, kromě vyjíždění na pár hodin na krmení.

Reprodukce a dlouhověkost

Doba žetonu začíná brzy na jaře, kdy sníh začíná pomalu tát. Muži s charakteristickými zvuky a druhem tance pozývají svého milovaného k kamarádovi. Velmi často se v období páření vyskytují boje.

Připomínají ty, které vyhovují banketům, ale v případě černých grousů zůstávají všichni naštěstí naživu. To je opravdu úžasná a nesrovnatelná podívaná. Můžete to osobně ověřit sledováním videa nebo fotografie takového neobvyklého procesu.

Samci tráví maximum síly, aby získali pozornost žen. Současně jsou tak polygamní, že během období rozmnožování oplodní několik desítek samic. Také v této době jsou spíše plachí a tichí. Ale to má své vlastní důvody: černí hroby nejsou schopni létat nějakou dobu kvůli tření.

Po páření skončí „poslání“ samců a všechny ostatní povinnosti za vytvoření a usazení hnízda, inkubování vajec, další krmení a chov kuřat jsou převedeny na samice.

Černý tetřívek žije asi 8-14 let. Rychlé živobytí lidí v rozšiřování zemědělských oblastí a atraktivita těchto ptáků pro lovce významně snižuje jejich počet.

Co se živí

Pokud jde o výživu, je velmi různorodá. Strava se skládá téměř z rostlinné výživy. Potřebují také potraviny živočišného původu, ale na samém počátku svého života. V této době konzumují hmyz ve velkém množství.

Jídlo přirozeně závisí na lokalitě a ročním období. Na jaře av létě je krmení těchto ptáků velmi rozmanité. V této době se živí pupeny břízy, vrby, osiky, modřínu, pupenů z bavlněné trávy, ovoce, různých bobulí. Při silném nachlazení preferují jehly, šišky, jalovcové bobule.

A s nástupem podzimu, pokud černý tetrov žije v blízkosti polí, pak bez zaváhání a strachu hoduje odrůdy ze zahrad a polí. Někdy peck u malých oblázků a gastrolitů (tvrdá semena). To přispívá k jejich normálnímu zažívání, to znamená, že je snazší vytřít příchozí potravu. Tyto oblázky jsou zvláště důležité na jaře.

  • Jedná se o chytrého ptáka s hmotností asi jeden a půl kilogramu při hledání potravy, která může dlouho viset na větvi vzhůru nohama, natáhnout se k přitaženým bobulím nebo pupenům.
  • Když přijde zima, oblast tlapek černých grouses se zvětší kvůli růstu nadrženého třásně na stranách prstů. Pomáhá lépe se pohybovat ve sněhu.
http://pticadom.ru/teterev-ptica-krasivaya.html

Grouse pták. Rysy a lokalita černého tetřívka

Grouse - pták ruského lesa

Grouse je slavná postava v dětské pohádce "The Fox and the Grouse." Hrdina je rozumný, měřený, má sebekontrolu a vytrvalost. To, co opravdu ví, jsou lovci, kteří studovali jeho charakter a volají po tetrovci svým vlastním způsobem: Chernysh, kohout, bříza nebo kosach. Samice má také mnoho milostných jmen: tetrovití, velryba, lískový oříšek, malý pól.

Na fotografii černý tetřívek - kosach

Druhy Grouse

Nejznámější jsou dva druhy, z nichž oba žijí hlavně na území Ruska: tetrov obecný a tetrov bělošský. Lesní, stepní a lesostepná zóna je území, kde žijí černoši.

Kosach je lépe známý pro rozšířené přesídlení téměř k polárnímu kruhu, a kavkazský černý tetřívek, podle jména, žije na Kavkaze, ale jeho čísla jsou ohrožena vyhynutím, druh je uveden v červené knize. Kavkazský tetřívek je menší než kosach ve velikosti, mírně se liší v opeření a tvaru ocasu, více zakřivený na stranu.

Grouse v zahraničí jsou známy v severním Kazachstánu, na západě Mongolska, v Německu, Polsku, na severu Británie, Skandinávie a dalších zemí. Jeden z největších příbuzných je šalvějový tetřívek v Severní Americe, váží až 4 kg a měří až 75 cm.

Oblíbenými místy černých pískovců jsou březové lesy s otevřenými plochami zarostlými keři, podrostem a blízkými vodními plochami. Pro připevnění k břízě v Německu, pták se nazývá bříza černý tetřívek. Otevřená stepní místa, dříve obývaná černým tetrovcem, s rozvojem zemědělství postupně šla na léčbu člověka a ptáci museli ustoupit.

Vzhled tetřívka černého

Třešeň je krásný pták: černé opeření s modrozeleným odstínem, ocasem ve tvaru lyry s kontrastním bílým spodkem, obočím bohaté jasně červené barvy. Bílá peří v černých grouses jsou často nazývána zrcadly.

Grouse-Kosach - typický zástupce svého druhu. Pro ocasní pera, jako černé copánky, dostal druhé jméno. Velikosti samců dosahují v průměru 60 cm a hmotnosti až 1,5 kg. Kosatka je menší: roste až 50 cm, váží ne více než 1 kg. Barva jalovic je pestřejší a blíží se šedivým nebo šedým odstínům, ocas je kratší.

Na fotografii bitva černého tetřívka

Hlava černého tetřívka je malá, zobák je krátký a silný. Dlouhá peří na křídlech, která pomáhají kontrolovat let, slouží jako druh volantu. Hlasy černých grousů jsou rozeznatelné, kosachy mumnou a hlasitě po dlouhou dobu během tokanie období. Hlasité výkřiky se střídají s hluchým syčením. Černoši se chvějí jako slepice, na konci zpěvu natahují zvuky. V zimě ptáci mlčí.

Lokalita v přírodě černého tetřívka

Černý pták v přírodě je velmi aktivní ve společenském životě, kromě období loupání drží smíšené hejna samců a samic. Počet jedinců v hejnu dosahuje 200 kusů. Vrchol aktivity v teplém období je brzy ráno a před západem slunce. Šťastné ptáky se sluní na slunci, sedí na větvích.

Ptáci jsou sedaví. Hodně času chodí po zemi, rychle a obratně se pohybují i ​​v hustých houštinách. Zde najdou jídlo, plemeno a odpočinek. Mohou také strávit noc na zemi, pod křovím, na mokřinách.

V případě potřeby rychle a hlučně vzlétněte. Let ptáků je rychlý a manévrovatelný. Grouse může být zvažován stejně jako země a stromoví ptáci. Sebejistě se pohybují mezi stromy, tráví noc na uzlech, pevně sedí i na tenkých větvích, které sotva podporují jejich váhu. Při hledání chutných náušnic mohou viset vzhůru nohama a pevně se držet na větvi svými tlapami.

Černý tetřívek má vynikající sluch a zrak, zejména černoši, kteří jako první vydávají alarmující signály. Chování je velmi opatrné, v případě nebezpečí může kosachs letět několik desítek kilometrů. Rychlost letu dosahuje 100 km / h.

Život ptáků má sezónní rozdíly, zejména v chladném období. V zimě sedí tetrov v zimním období na stromech, často na březových stromech, a za soumraku se začíná schovávat pod sněhem, potápět se ve volném závěji shora a procházet hlubokým tunelem. Ptáci si na hřišti a hnízdní komoře sbírají sníh. Příprava úkrytů ve sněhu může být připravena postupně, postupným přiblížením, zatlačením křídel šachty do hloubky 50 cm.

Na fotografii je samiček

Během období silných mrazů se významně zvyšuje počet bytů v útulcích. Třešeň se může dostat jen 1-2 hodiny, aby se krmil pod sněhem. Pokud nikdo neruší ptáky, pomalu se vynoří z děr, vzdálí se pár metrů a pak vzlétnou. Problémem pro ptáky je zimní oteplování, které způsobuje tvorbu kůry, překážky spásy v hnízdě sněhu.

Být pod sněhovou pokrývkou nesnižuje stupeň opatrnosti kosachů, kteří mají dokonalý sluch. Slyší skákání zajíce a malou myšku lišky a pohyb rysa. Pokud se v blízkosti plíživého červeného cheatu nebo vrzání sněhu z loveckých obloh objeví zvuky, černí huňaté čelisti opouštějí tunely a rychle mizí.

Na jaře se hejna postupně rozpadají. Černý tetřívek usiluje o oteplování na tokovischis, vyhřívají se v paprscích blíže k otevřeným hranám. Je jich tam dost nepřátel kosachs: lišky a svitky, divoké prase a martens, jestřábi a sovy. Čtyřnohý a opeřený tetřívek je chutnou kořistí.

Největší vyhlazování ptáků samozřejmě umožňuje člověku. Lovci, kteří studovali charakter opatrného, ​​ale zároveň důvěryhodného ptáka, mohou najednou vyzvednout celý plod. Ekonomické aktivity: cestovní ruch, pokládání silnic a elektrických vedení, budování pustin, - vymačkává černochy z jejich obvyklých míst.

Black Grouse

V srdci stravy - zeleninové jídlo. V teplém období, od jara do začátku podzimu, se stávají pupeny vrb, osiky, olše, šťavnatých listů a bobulí třešní, borůvek, borůvek, dogrose a ostřice. Součástí jejich potravy je také krmivo pro zvířata ve formě hmyzu a drobných hmyzů, které je charakteristické zejména tím, že se tetrovec živí mláďaty hmyzem. Pro normální trávení, ptáci, jako jejich příbuzní, peck na malé oblázky a tvrdá semena, který být gastroliths.

Na fotografii ženich tetování poblíž

Grouse v pádu inklinuje k polím na kterém zrna zůstanou. Před prvními sněhy v hejnech se potulují při hledání zbývajícího zrna. V zimě jsou základem krmiva březové pupeny a jehnědy. Pokud nejsou dost, tenké větvičky peck. V drsné době v lesích černého tetřívka krmení jehličí a šišky, jalovce bobule. Po vyplnění strumy ledovou potravou mají ptáci tendenci k hnízdě ohřívat své jídlo teplem.

Reprodukce a životnost tetřívka obecného

Na jaře začíná období sňatku a čas tetřívka černého na okrajích lesa, kde se obvykle scházejí na stejném místě. Lovci jsou si dobře vědomi vyvolávání mužů. 10-15 jedinců se obvykle shromažďuje na současném stavu, ale s poklesem počtu obyvatel se stává častým proudem 3-5 hlav. Délka žetonu je v průměru od dubna do poloviny června. Nakonec byl přerušen nástupem ptáků.

Grouse tokovans jsou fascinujícím obrazem přírody, více než jednou popsaným v literatuře. Krásné ptáky na pozadí malebné přírody s charakteristickými přepadovými písněmi vytvářejí efekt živého varného kotle, který je slyšet za jasného počasí po dobu 3 km.

Hnízda jsou uspořádána s tetrovým párem na zemi pod přístřeškem větví. Jedná se o malé jámy s ložnicí listí, malé větve, trávu, mech a peří. 6-8 vajec samic inkubuje nezávisle po dobu 22-23 dnů. Muži v péči o potomky nejsou zapojeni. Samci jsou monogamní.

Na fotografii grouse sagebrush

Hnízdo s vaječnou spojkou spolehlivě chrání tetrovce. Laskavě rozptyluje, sundává z hnízda a láká dravce do lesa, zatímco ona se vrací do spojky. Plod mláďat černého svatostánku vede k dalšímu bezpečnému útočišti. Je to dobrá matka, nezištná ochrana mláďat před chladem a útoky dravců. Po týdnu se mladí snaží létat a po měsíci a půl začíná samostatný život.

Na podzim začíná období opětovného přebývání, ale ne tak aktivní jako na jaře. V Mongolsku existují případy i zimního proudu na ledu, což je však v přírodě výjimečný jev. V přírodě je průměrná životnost tetřívka obecného 11-13 let.

Grouse Hunt

Lov tetřevů je klasický, známý po dlouhou dobu, se třemi hlavními způsoby:

pomocí stanu;

Chatky jsou vyrobeny z rostoucích keřů a větví nedaleko od dříve známého tokovisch. Lov vyžaduje dlouhý pobyt v chatě a velkou vytrvalost, aby se ptáci z obvyklého místa nevyděsili.

Grouse z přístupu je chycen, když tokovanii malé skupiny nebo sám. Úkol lovce - přijít v době jeho písní co nejblíže. Pokud existuje mnoho ptáků, pak jeden neúspěšný pokus může odradit všechny černé hroby. Proto se jedná o přístup k jednotlivcům.

Ve fotografii grouse mudrc

Podobný lov z verandy navrhuje přiblížit se na koni nebo na lodi k pobřeží, zvolené pro proud. Lov černého tetřívka na podzim je často prováděn se psy a v zimě s vycpanými ptáky. Podobizna černého tetrovce slouží jako záminka pro kongenery, kteří na pobočkách zachytili členy své smečky.

O grouse, jeho charakteristické rysy jsou známé mnoha milovníky přírody, aspirující nejen na lov a recepty, jak vařit tetřívka černého, ​​ale také zachovat tento krásný a aktivní pták ruského lesa.

http://givotniymir.ru/teterev-osobennosti-i-sreda-obitaniya-tetereva/

Bird black grouse: kde žije a co jí

Třešeň patří do rodiny bažantů a je poměrně běžným ptákem. Nejčastěji jsou tito zástupci ptáků vidět v blízkosti lesa nebo v údolí poměrně velké řeky, kde žijí. Největší počet černošů je pozorován v Rusku, můžete se s nimi setkat také v euroasijské zóně, kde se nacházejí stepi.

Vnější charakteristiky

Grouse je velmi krásná a poměrně masivní. Hlava ve vztahu k jejich tělu je poměrně malá a zobák je velmi krátký. Rozměry ptáků jsou následující: t

  • Hmotnost samců se pohybuje od jednoho kilogramu do jednoho a půl.
  • Délka jejich těla může být až šedesát centimetrů.
  • Hmotnost samiček se pohybuje od sedmi set gramů do kilogramů.
  • Délka zřídka přesahuje čtyřicet pět centimetrů.

Grouse má výrazný sexuální dimorfismus. To znamená, že anatomická struktura samců a samců je odlišná, nepočítá rozdíly ve struktuře pohlavních orgánů.

Mít následující vnější vlastnosti:

  • Barva samců je docela jasná. Hlavní barva peří, která, jak je třeba poznamenat, velmi krásný lesk ve světle, je černá. Na hlavě, krku, kozlíku a dolní části zad je zelená a na některých místech je fialová. Zadní strana břicha se liší barevně od přední strany: není tak duhově hnědá, ale více hnědá. Peří na ocase mají bílé vrcholy a jsou uspořádány v neobvyklém tvaru, což je spíš jako ventilátor než ventilátor. Ocasní bílé peří vyniká v kontrastu s černým ocasem.
  • Samice nemají tak výraznou barvu jako samci, jsou však také velmi atraktivní. Jejich trup má pestré zbarvení. Jejich peří, jehož hlavní barva je červená s příměsí hnědé, jsou šedé, tmavě hnědé, tmavě žluté a hnědé. Vzhled samice černého tetrovce je velmi podobný vzhledu samčího tetřeva, je však možné je odlišit vzhledem k charakteristickému tetrovi na ocase, jakož i bílým skvrnám na peřích křídel.
  • Je třeba poznamenat, že nezralí a stále velmi mladí ptáci, muži i ženy, se od sebe vůbec neliší. Obě pohlaví mají stejné pestré peří s bílými pruhy a značkami na nich.

Zvláštním rysem tetrovce je jejich hlas, který u žen a mužů vykazuje určité rozdíly. Zvuky, které dělají samce černého tetrovce, jsou podobné kuřecím klecím a jsou ostřejší a rychlejší než samci. Dlouhodobě mumlají samce a v případě blížící se hrozby se hlasy, které křičí, promění v hluché a ostražité.

Charakter

Tetereva raději tráví svůj čas na zemi, ale za obzvláště chladného počasí musí ptáci žít ve stromech. Na stejném místě se dostanou k jídlu. Způsob vzletu a pohybu je velmi podobný pohybu kuřete. Třešeň je velmi dobrý v běhu, ale jejich kroky jsou o něco kratší než drůbež, která se používá k pohybu více široce.

Zajímavé je, že i přes svou poměrně velkou váhu se ptáci pohybují klidně a bez obtíží podél větví stromů, které mohou být velmi tenké. Také rozměry černých grousů vůbec neinterferují s jeho hladkým letem, který může být nejen rychlý, ale také dlouhý. Pokud je to nutné, létají několik desítek kilometrů, takže je bez zastavení.

Chytání tetřívka není tak snadné: ptáci mají citlivé ucho a ostrý zrak a v případě nebezpečí okamžitě odletí do bezpečné vzdálenosti nebo letět do vysokého stromu.

Ptáci projevují svou aktivitu buď brzy ráno, při východu slunce nebo večer. Pokud teplota klesne velmi nízko, ptáci hledají úkryt pod sněhem, kde se mohou zahřát. Aby se zbytečně neztráceli teplo, černoši se živí jen jednou denně v extrémním chladu.

Způsob života

Černý tetřívek není zvyklý být sám, proto jsou drženi v relativně malých skupinách, nicméně výzkumníci také našli takové školy, ve kterých bylo více než dvě stě osob. Tyto skupiny se často skládají ze samic a samců ve stejném poměru, ale existují i ​​případy, kdy jsou v balení pouze samci nebo samice. To druhé je však velmi vzácné.

Oblíbený strom černého tetřívka je bříza, protože jsou to její pupeny, které jsou zahrnuty do denní stravy ptáka. Většinu dne tráví na nich a po tmavém a znatelném ochlazení se ptáci schovávají pod sněhem, kde tvoří speciální tunely pro pohodlné bydlení. Na zvláště dunách jsou ptáci schopni zůstat v nich dvacet tři hodin a být vybráni pouze na velmi rychlé jídlo.

Překvapivě, černí grouses jsou vždy na stráži a vy nebudete chyceni mimo stráže. Díky svému vynikajícímu sluchu si všimnou šustění, ať už se pohybují liškou ve sněhu nebo se blíží k osobě. Vtipné nebezpečí, ptáci okamžitě proniknou stěnami tunelu svými velkými těly a okamžitě vzlétnou na vysoký strom.

Kde jsou společné

Jak již bylo zmíněno, většina jedinců se nachází v lesních stepích Evropy a Asie. Pokud hovoříme méně vágně, pak jsou oblasti černých hrobů následující území:

  • Alpské hory;
  • Britské ostrovy;
  • Korejský poloostrov;
  • Region Ussuri;
  • Čína;
  • Kazachstán;
  • Střední Asie;
  • Mongolsko.

V některých místech, tetřívek černý nežijí v lesích a stepích, ale ve více hornatých oblastech. To je vysvětleno neustálou změnou klimatických podmínek a aktivní zemědělskou činností člověka. Například v alpských horách nelze nalézt ptáky nižší než v nadmořské výšce jednoho a půl tisíce metrů, přestože před několika desítkami let bylo území, na kterém žili, mnohem větší.

Bohužel čím širší je činnost lidí, tím méně ptáků zůstává na území, které jsme zvládli. Pozoruhodným příkladem je téměř úplné zmizení ve východních Sudetech.

Také jedinci černého tetřívka, v mnohem menším množství, ale stále se nacházejí v následujících lokalitách:

  • V Belgii;
  • V Nizozemsku;
  • V severní části Německa;
  • V Dánsku;
  • Ve Spojeném království;
  • Skotsko;
  • Skandinávie.

Oblíbená místa pro černochy jsou místa, kde se úspěšně kombinují jak vysoká vegetace, tak i malé keře, a v blízkosti se nacházejí území s plochami čistými od stromů. V údolích velkých řek a v blízkosti močálů je nejčastěji velký počet jedinců. Vyhněte se ptákům černého tetřívka hustého a tmavého lesa.

Tito ptáci mohou vést dva životní styly: jak sedavý, tak kočovný. Přírodní vědci z nějakého důvodu aktivně pohybují většinou obyvatelstva v určitých letech. Možná je to způsobeno tím, že se počet ptáků značně zvyšuje, a nemohou se na území takových obrovských skupin dále vynášet. Sezónní cestování mezi černými hroby je občas pozorováno a ptáci opouštějí svá známá místa pouze v případě zvláštní potřeby.

Co jí černý tetřívek

Strava ptáků je velmi různorodá, ale většina z nich se skládá z krmiva rostlinného původu. Některé rostliny jsou konzumovány černochy v určitém období roku, kdy je nutné doplňovat zásoby některých látek.

Canna, bříza, modřín, olše - to vše je na jaře snědeno tetrovem, když mají akutní nedostatek bílkovin. Na podzim, samozřejmě, je čas na různé bobule: borůvky, borůvky a brusinky. Pokud skupina žije v blízkosti pole, kde jsou plody obilnin, pak se tam ptáci snaží zregenerovat a upřednostňují pšenici před jinými zrny.

V zimě, kdy je prakticky nemožné něco najít, musí ptáci jíst jehněčí břízy, odtrhnout měkkou kůru stromů, pokud je to možné, jíst jedle, modřín a jalovce.

Kuřata musí do své stravy zahrnout více rostlinných potravin než dospělí. S věkem se však jejich potřeby hmyzu a bezobratlých výrazně snižují.

Hrozby

Tetereva má jistě řadu kvalit, které jim pomáhají přežít v obtížných podmínkách, často se však stávají oběťmi různých predátorů, mezi něž patří kanci, lišky, jestřábi a kuny.

Výše uvedení zástupci psí rodiny vykašlávají ptáky, kteří se schovávají pod sněhem, a okamžitě je napadají, prorážejí tenkou stěnu tunelu. Lišky s muškami loví i malá mláďata. Jastrabi však sledují svou kořist ze vzduchu a spěchají rychlostí blesku.

Navzdory tomu, že se podle výzkumných údajů vliv dravců na černocha výrazně zvýšil a vyvolává určité změny v životě těchto ptáků, to není hlavní důvod poklesu populace. V tomto hrají roli další dva faktory, z nichž první je lidská činnost.

Nejen nekontrolovaný lov tetřívků má významný vliv na jejich počet, ale také na lidskou ekonomickou aktivitu. Čím více lidí se vyvíjí, tím více problémů se vyskytuje u tetřívka černého, ​​a ve skutečnosti u všech ostatních zvířat. Lidé vyřezávali lesy, stavěli stožáry s elektrickým vedením, z nichž každý rok zahynulo více než dvacet pět tisíc ptáků. Cestovní ruch má také negativní dopad na přírodu.

Změny klimatických podmínek také přispívají ke snížení populace černého tetřívka. Zimy jsou někdy velmi kruté a někdy se teplé počasí střídají aktivně se zimou. To vede k tvorbě malého, ale stále silně ovlivňujícího živobytí černého tetrovce, ledové kůry na ledu.

http://zveri.guru/pticy/ptica-teterev-gde-zhivet-i-chem-pitaetsya.html

To, co se chmurně živí

Grouse je považován za lesní step a lesní pták. Žije na loukách, hranách a kopcích, zarostlých keři. Co jíst černý tetřívek? Tento pták rád jíst mladé pupeny z osiky, olše a břízy, stejně jako bobule. Biotop zahrnuje neoarktická a paleoarktická území.

Ptačí popis

Grouse je poměrně velký pták s masivní a hustou stavbou, krátkým krkem a malou hlavou. Hmotnost je vyšší než 6 kg. Na délku, jeho trup může dosáhnout více než metr. Rozdíl mezi tetrovcem černým a druhým kuřatem je opeřený metatarus a nozdry. V mnoha grouse, kromě toho, oni mají prsty. Kolem očí je nahý prsten s červenou mastnou barvou.

Zobák tetovačka je krátký, vyboulený nahoře a silný u základny. Šířka zobáku je větší než výška. Nosní dírky jsou ukryty pod malým peřím. Třešeň má zaoblená krátká křídla. Ocas má zkosený tvar, vystřižený. Nohy pokryté opeřením. Přední prsty jsou spojeny membránou na tlapkách. Zadní prst má vysokou polohu a ocasní cívku. Pro tyto ptáky je charakteristický dimorfismus. To znamená, že zbarvení peří samic a samců je jiné. Samice mají více kamufláží a ne barevné zbarvení.

Odrůdy černé Grouse

K dnešnímu dni rodina čeledi zahrnuje 17 druhů, spojených v 8 rodech. Zahrnují:

  1. Grouse obyčejný, Severtsov, límec.
  2. Sage grouse, obyčejný.
  3. Modrý tetřívek.
  4. Kanadský a běžný tetřívek černý.
  5. Grouse-Kosach, kavkazský.
  6. Kámen, obyčejný.
  7. Akutní, louka.

Kde je černý tetřívek

Tento pták obývá lesní a lesostepné zóny Evropy a Asie, od východních oblastí Pyrenejí po východní Manchurii. To může být viděno v Mongolsku a Skotsku. Biotopy tohoto ptáka jsou následující:

  1. Neoarktická zóna - bělošský, obyčejný, kámen, sibiřský tetřívek, lískový oříšek, jarabice.
  2. Palearktická zóna - Kosach, obyčejný, kámen, kavkazský tetřívek.

Neoarktická oblast zahrnuje státy Starého a Nového světa, které se nacházejí v mírném klimatickém pásmu: Evropa, Asie, Severní Amerika. V Rusku je osm druhů tetřívek: tundra a ptarmigan, kosach, kavkazský, obyčejný, kámen, tetřívek lískový, tetrovec sibiřský.

V době hnízdění tento pták nemá rád hluché lesní houštiny s vysokými stromy. Zvedá osika, lipové háje, nedaleko odřezky a háje, březové lesy smíšené s poli obilných plodin, lesy, lesní okraje, kde jsou suchá místa a bobule.

To, co se chmurně živí

Pokud vezmeme v úvahu dietu černého tetřívka, a určíme, co jí tetrovec jí, pak je jeho jídlo nejčastěji zeleniny. Když se jedná o kuřata, jedí krmivo pro zvířata. Nicméně, s věkem, oni se stáhnou z krmiva pro zvířata. V létě a na jaře se nachází velké množství píce v tetřevu obecném. Během těchto časů konzumují spoustu listů trávy a keřů, pupenů, květin, semen. Střídají se v závislosti na zeměpisné poloze oblasti biotopu.

Jak bobule dozrávají v lese, používají jako jídlo borůvky, borůvky, brusinky. Na podzim malá hejna ptáků navštěvují obilná pole dvakrát denně. V zimě chladní, černoši většinou peck na výhonky rostlin, pupeny břízy, olše, vrby, osiky. Kromě toho se živí šiškami a bobulemi jalovce. Mladé mláďata v raném období života vyžadují pouze krmivo pro zvířata a krmí se různými druhy hmyzu, brouků, housenek, mravenců, štěnice domácí, pavouků, cikád, komárů a mouch. Na krmení bílkovin mláďata rychle rostou.

V zažívacím ústrojí dospělého tetrovce musí být oblázky, které pomáhají trávit potravu, roztřepit ji.

Token blackcock

Velké změny v chování těchto ptáků se objevují ihned po nástupu brzkého jara. Grouse živější a aktivnější. To naznačuje, že proud začne brzy. To se vyskytuje každý rok v různých březnových dnech, v závislosti na umístění oblasti biotopu. Pro současnou polohu, ptáci sbírají stepní plochy, které mohou být několik kilometrů od lesa, stejně jako pahorky a pahorky, lesní okraje a kopce na loukách s keři.

Obvykle se tato místa nemění a zůstávají konstantní. Proto lovci rychle najdou kořist pomocí metody sit-up. Na tokovische staří samci dorazí první. Po chvíli se mladí připojí. Silnější ptáci z loňského roku se spolu s dospělými účastní tokovische. Slabý černý tetrov stojí stranou a sedí na okraji města.

Proud černého tetřívka se skládá ze dvou částí. V první části ptáků jsou na stromech, a coo tam. Je to jako šepot slyšet několik kilometrů. To utopí hlasy jiných ptáků. Ve druhé části proudu, který se nazývá chufirkane, chodí černý tetřívek důležitý podél země, hází zpět hlavou, fouká krky a otáčí ocas.

V této době jsou mezi muži divoké boje, ve kterých vypadají jako obyčejní domácí kohouti, a navzájem si způsobují bolestivé rány. Ztrácí muže, který opustil bojiště. Počet samců, kteří se sešli na proudu, často dosahuje několika stovek ptáků, kde žije mnoho černých tetřívků. Samice na tokovische jdou na okraj trávníku a čekají na vítěze. Pak letět tam jen při východu a západu slunce.

Grouse Hnízdění

Ptačí hnízda jsou uspořádána v blízkosti míst, kde rostou lesní plody: lesní jahody, bobule, borůvky. Krmí se na mláďatech. Místa pro kladení vajíček tetřívka obecného jsou vybírána v oblastech uzavřených keři. Venku, hnízdo černého tetřívka vypadá jako malá díra v zemi, pokrytá mechem, peřím, větvemi a listy. Hloubka hnízda může být až 6 cm a průměr až 22 cm.

V plné snášení vajec můžete počítat až 14 kusů, ale v průměru je to asi 8 kusů okrové barvy s tmavě hnědými skvrnami. Počet uložených vajec závisí na tom, jak plodný byl rok. Pokud jsou vejce malá, znamená to, že krmivo nestačilo. Násadba začíná ihned po položení všech vajec.

V jižních regionech začíná tato doba počátkem května a na severu na konci května nebo začátku června. Zvláštností je, že staré samice vytvářejí hnízda před mladými ptáky. Pokud je kladení vajec zničeno, budou mít čas odložit druhou pokládku. Čas inkubace potomků v černých hrobech se proto významně prodlužuje v čase a není označen přesnými hranicemi.

http://volgahunter.ru/%D0%BE%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B0/na-tetereva/chem-pitayutsya-tetereva.html

Grouse pták. Životní styl a stanoviště černého tetřívka

S příchodem brzy na jaře, jakmile sníh začne klesat a černé bodláky se objeví, může být pozorován tetřev. Grouse začne intenzivně běhat, skočit a hlasitě mumlat.

Stejně tak jejich konkurence mezi muži. Tyto pohyby a zvuky trvají asi 15-20 minut. Poté jsou slyšet zvuky ticha a první akt koncertu končí.

Ale zabere to nějaký čas a všechno začíná znovu. Každý pták v přírodě je nějakým způsobem originální. Vtipný pták je zajímavý pro každého, od exteriéru až po mimořádné chování.

Druhy Grouse

Existuje několik typů těchto úžasných ptáků. Každý z nich má své významné rozdíly. Někteří v přírodě se zmenšují kvůli lidské činnosti, takže nyní jsou pod spolehlivou ochranou.

Louka obecná

Tento opeřený, stejně jako všichni ostatní bratří, patří k rodům bažantů. V Severní Americe můžete vidět tetrovce černého. V zimě, s nástupem chladného počasí, ptáci nemusí váhat skončit na farmách. Právě v těch místech, kde se jim podaří přežít drsné období roku a nezažili problémy s jídlem.

Biotop tohoto druhu černého tetřívka jsou ořechové háje, místa se spoustou divoké růže a břízy. Na začátku období páření mění místo nasazení a přesouvají se na louky s vysokými travinami.

Pro stavbu hnízda si ptáci vybírají území poblíž rybníků a nízkých trav. Přítomnost nádrže v blízkosti - předpoklad pro pohodlný život tetřívka obecného v přírodě. Tento druh byl v roce 1967 uveden v červené knize a je považován za ohrožený.

Velká Grouse

Tento druh tetřívka obecného žije v místech od centra Aljašky až po Yukon, dosahující Great Plains. Velikost tohoto ptáka je malá - délka nepřesahuje 49 cm a hmotnost nedosahuje kilogramu.

Charakteristickým rysem ostrokožce černého je jeho ocas, v jehož středu je peří delší než ostatní. Mezi očima ptáka je pruh tmavé barvy. U žen a mužů nejsou významné rozdíly. Barva v prvních několika stmívačích.

Velká Grouse

Pro tyto ptactvo je vhodné žít v radovánkách s nízkou trávou, které pomáhají šikovně skrýt hnízda. Pokud černý tetřívek žije v lese, pak hledá pro sebe mýtinu. Často se nachází na zemědělské půdě a na mokřadních mořích.

Grouse-Kosach

Tito ptáci jsou dost velcí. Jejich stanovištěm jsou lesy a lesostep Asie. Většina tohoto druhu se nachází v Rusku, Mongolsku, Kazachstánu a Číně. To je také pozorováno na území Ukrajiny, Běloruska, pobaltských států, Polska, Anglie.

Samci mají obvykle větší parametry než samice. Liší se svou barvou. V barvě mužského černého a zeleného tónu převládají tóny. U ženy je pestřejší s převahou červených a hnědých barev. Ptáci mohou vážit až 1,5 kg.

Černý tetřívek

Tento druh tetřívka obecného žije na Aljašce, v Kalifornii, Kanadě a Coloradu. Peří těchto ptáků je malované tmavě šedou barvou modré a zelené. Na pozadí těchto barev zbarvený hřeben oranžový nebo červený.

Ptačí hrudník je zdoben bílou skvrnou. Velikost modrého tetrovce je impozantní. Někdy váha dospělého muže přesahuje kilogram. Mezi muži a ženami nejsou žádné výrazné rozdíly v barvách. Liší se velikostí. Raději vedou sedavý život v jehličnatých lesích.

Kavkazská tetrov

Samotné jméno tohoto ptáka mluví samo za sebe. Lokalita kavkazského tetrovce se nachází na území Gruzie, Ázerbájdžánu, Arménie a Kavkazu. Vyberte si místa s křovinami břízy, dogrose. Měly by být trochu, ale dost skrýt hnízda ptáků.

Vzhled tohoto druhu tetřívka obecného je velmi podobný tetrovi černému, jen několik menších parametrů. V barvách samců dominují černá barviva, samice je plná hnědých a červených tónů.

Černý tetřívek

Jinak je tento opeřený ještě nazýván mudrcem černého. Tento velký pták žije v Severní Americe a Kanadě. Soudě podle jména, pták komunikuje s polynya celý život.

Semena rostliny jsou její nejoblíbenější pochoutkou tetrovce černého, ​​ve svých houštinách raději staví své domovy a také se schovávají před svými nepřáteli. Pro tento druh střeva je důležitá přítomnost bažin.

Barva samců těchto ptáků je mnohem bohatší než u samic. Jak již bylo řečeno, tento vzor je v zásadě pozorován u všech druhů tetřívka obecného. V třešeň černého převažují hnědé tóny, ředěné bílou.

Krk ptáka je přelitý bílým límcem. Unikátní je opeřený ocas, skládající se ze sady peří vyčnívajících v různých směrech a vytvářející dojem z poupat, který se otevřel.

Vrchol peří je zdobený bílou barvou, na základně černý. Stojí za zmínku, že pouze muži mají tak impozantní ocas, aby přitáhli opačné pohlaví.

Vzhled tetřívka černého

Existují rozdíly mezi samci a samci. Sexuální dimorfismus na nejvyšší úrovni, v tomto ohledu, příroda vyvinula veškeré úsilí. Všichni samci černých grouses mají jasnou a sytou barvu.

Obecně se jedná o velmi krásný pták, který můžete sledovat celé hodiny. Pták má velkou stavbu, malou hlavu s krátkým krkem. Maximální váha může dosahovat až 6,5 kg. Jeho délka může být až jeden metr.

Kavkazská grouse žena

Oči ptáků jsou zdobeny červenou, ne opeřenou kůží. Zobák ptáků není nijak zvlášť nápadný. Nahoře je vydutí. Nosní dírky jsou pokryty peřím. Křídla mají malou délku, jsou zaoblená.

Atraktivní ocas mužů je nápadný. Končetiny ptáka jsou pokryty peřím. Opeření žen je poněkud odlišné od peří mužů. Je matná a není tak skrytá jako vnější prostředí.

Ptačí stanoviště a životní styl

Tetereva se nachází v palearktických a neoarktických zónách. Oblasti od Pyrenejí na východ od Manchuria, země Skotska a Mongolska, země Severní Ameriky, Asie a Evropy jsou obývány těmito zajímavými a přitažlivými ptáky. Mnohé z nich lze nalézt v Rusku.

Je to sedavý pták, ale v období hnízdění je obzvláště pečlivě o tom, kde má stavět obydlí. V té době se černý tetřívek snaží vyhnout ponurým hluchým lesům s vysokými stromy.

Nádherně a pohodlně v lipách a osikach, kde jsou vidět břízové ​​lesy, pole s obilovinami, bobule. Není to tak dávno, co bylo možné pozorovat tyto ptáky v stepích. S rozvojem zemědělství ji však postupně opustili.

Ptáci si vybírají půdu pro hnízda. Přímo na něm v hustých křovinách nebo křovinatých bystřinách našel útočiště. Stává se, že jednoduše použijí vybrání v zemi.

V otázce domova leží veškerá odpovědnost pouze na ženě. Zástupce silnějšího pohlaví nebere sebemenší účast. Pro izolaci hotového pouzdra používaného peří a sušené trávy. Ptáci raději žít svůj život. V zimě jsou obzvláště důležité, aby se drželi pohromadě. Samice se v tomto ročním období zřídka odchýlí od svého muže.

V jarních měsících se ptáci pohybují mezi stromy při hledání čerstvých pupenů a výhonků. Je zajímavé sledovat je v této době. Černý tetrov háčků na větvi se silnými tlapami a může viset vzhůru nohama po tak dlouhou dobu.

Jsou sedaví a nejsou zvyklí na změny místa bydliště. To je důvodem téměř úplného zničení některých druhů, protože lovci není tak těžké najít.

Čas současného chrostíka padá na začátek jara. Rozcházejí se ve dvojicích. Až do podzimu se tetrovec stará o své potomstvo, inkubuje a pečlivě ho chrání. Blíže k zimě se ptáci opět shromažďují v hejnech. V této době se nejčastěji vyskytují ve stromech, i když je tetrov obecný považován za ptactvo.

Ptáci létají dobře. Ve dne létají ze stromu na strom při hledání potravy a v noci jdou dolů na zem. V zimě, pro přenocování, šplhají hluboko do sněhu, čímž unikají chladnému počasí. Tam mohou strávit několik dní, pokud teplota na ulici výrazně poklesne. Ale i pod sněhem jsou ptáci velmi opatrní.

Samec grouse se samicemi během páření

Jsou dokonale vyvinuté vize a sluch. To jim pomáhá předvídat nebezpečí. Stojí za to udělat jeden nešťastný tah během lovu a vy můžete odradit všechny černé hroby. Vyděšení ptáci rychle a hlučně stoupají a způsobují rozruch.

Tato opeřená je obchodní hodnota, proto je lov klasických tetřívků oblíbenou činností mnoha lovců. Takové masové vyhlazování vedlo ke skutečnosti, že některé druhy jsou na pokraji zániku a jsou přijímány pod ochranou lidstva.

Napájení

Grouse výživa je nejrozmanitější. Záleží na sezóně a stanovišti ptáka. Ve větší míře v její stravě dominují rostlinné potraviny. V létě se k ní mohou připojit krmiva pro zvířata. Teprve na začátku svého života potřebuje tetrovec hodně hmyzu.

V zimě preferují pupeny stromů, bobulí a jehličí. Grouse, žijící v blízkosti pole, bez jakéhokoliv omezení a strachu hoduje plodiny. To je patrné zejména na podzim, během období sklizně. Normální trávení ptáků přispívá k použití malých oblázků a tvrdých semen.

Reprodukce a dlouhověkost

Jeden může mluvit donekonečna o černém tetrovi. To je úžasná a nesrovnatelná podívaná. Muži se snaží vyhrát přízeň žen. Jsou tak polygamní, že v tomto období manželství může více než tucet žen oplodnit.

Po všech rituálech a dokončeném hnojení se žena začíná angažovat ve zlepšování bydlení. Muž jí v tom nepomůže. Ve vybraném odlehlém místě, které je pro dravce nepostřehnutelné, samice staví hnízdo a leží v hnědých bodech od 6 do 9 vajíček buvolů.

Doba líhnutí trvá asi 21 dní. U dětí je patrný hustý chmýří. Jsou vždy blízko mé matce, poslouchají a napodobují ji ve všem. O měsíc později jsou mláďata na křídle. Životnost těchto zajímavých opeřených ptáků trvá 8-14 let.

http://givnost.ru/teterev-ptica-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya-tetereva/

Pták černý tetřívek

Grouse je pták známý od dětství. Je tu spousta přísloví, rčení a pohádek o tomto obyvateli peří lesa, z nichž nejoblíbenější je „Liška a tetrovec černý“. Tam je ukázán inteligentní, uvážlivý a zdrženlivý, což ho nakonec zachrání před machinacemi lišky. Pouze ornitologové, kteří tento pták a lovci studují, mezi nimiž byl od nepaměti považován za cenného hřebce, a který na základě zvyklostí tohoto ptáka vyvinuli mnoho chytrých způsobů lovu tohoto krásného lesa, vědí o stejném tetrovci.

Obsah článku:

Popis tetování

Grouse je velký pták bažantí rodiny, široce známý a obývající lesy, lesní stepi a částečně stepi Eurasie, včetně Ruska. Obecně platí, že tetrov je sedavý, a dává přednost usazování na okrajích lesa, v blízkosti lesa a v říčních údolích.

Vzhled

Třešeň je poměrně velký pták, jeho velikost může být od 40 do 58 cm v závislosti na podlaze a jeho hmotnost může být od 0,7 do 1,4 kg. Jeho hlava je malá, s krátkým zobákem. Trup je poměrně velký, ale ne příliš masivní, krk je poměrně dlouhý, s elegantní křivkou. Nohy jsou silné, vizuálně kvůli jejich zakrytí základny prstů, vypadají hustě.

To je zajímavé! Charakteristickým rysem tetrovce je jejich hlas. Muži v období tokanie dělají zvuky, zároveň se podobají jak bublání, tak mumlání. A samičky se chová jako obyčejná kuřata.

V černém tetrovi na každé noze, čtyři prsty, z nichž tři směřují dopředu a čtvrtý je proti nim. Drápy jsou dostatečně silné. Křídla jsou silná, pokrytá poměrně dlouhým peřím, bez kterých se pták nemůže během letu dostat.

Chování, životní styl

Tetereva jsou společensky aktivní ptáci, kteří dávají přednost udržet ve velkých hejnech po celou dobu, s výjimkou období tokania, a v hejnu, tam může být až 200-300 osob. Nejčastěji jsou hejna střeva smíšená, méně často jsou tam, kde jsou pouze samci, ale hejna sestávající výhradně ze samic jsou velmi vzácná. Tito ptáci vedou svůj každodenní život a v létě, kdy je během dne obzvláště horký, jsou aktivní v dopoledních a pozdních odpoledních hodinách.

Během dne dávají přednost sedět na stromech, mezi větvemi větví: tam se schovává černý tetřívek na slunci a tam unikají z většiny zemských predátorů. Většina černých grouses je sedavý. V hodinách aktivity chodí po dlouhou dobu na zemi, mohou tam dokonce strávit noc, v shluku hustých křovin nebo v bažině na houpačce. I když jsou v zásadě stromy preferovány jako místa pro přenocování: je klidnější a bezpečnější než na zemi.

Dokonale šplhají po stromech, takže je lze nazvat jak pozemními, tak dřevnatými ptáky se stejnými základy. Vypadá to neuvěřitelně, ale černoši jsou schopni sedět sebevědomě i na nejtenčích větvích, které sotva vydrží svou váhu. Jedná se o opatrné bytosti, které mají vynikající sluch a zrak, zatímco samice se chovají opatrněji než muži a v případě nebezpečí dávají první varovné signály, po kterých je celé stádo vyjmuto z místa a letí na jiné, bezpečnější místo.

To je zajímavé! Grouse, navzdory své velké velikosti, letí velmi rychle: jeho letová rychlost může být 100 km / h, v případě nebezpečí může letět v několika desítkách kilometrů.

V zimě tito ptáci staví úkryt pod sněhem, kde se v silných mrazech mohou usadit téměř celý den. K tomu, často s nástupem soumraku, se černý tetřívek z větve stromu ponoří do hluboké, ale uvolněné závěje, a kousání sněhu, a také jeho posouvání jeho tělem, činí tunel v hloubce až 50 cm.

To je docela bezpečné útočiště, zejména proto, že černý tetřívek, který je v jejich tunelech, dokonale uslyší kroky blížícího se dravce a v případě potřeby zvládne, pokud je to nutné, opustit úkryty a odletět, než se přiblíží k nebezpečné vzdálenosti.

Jediným vážným problémem, který může ležet ve střevě v jeho tunelech, je dočasné oteplování a tvorba sněhu na sněhu, což je pro ptáka obtížné prorazit. S nástupem jara se hejna rozpadají a samci se začínají sbírat na tokovischachu, kde čekají na samice a vyhřívají se v paprscích prvního jarního slunce.

Kolik žít žít

V divokém prostředí je průměrná délka života černošských od 11 do 13 let, v zajetí mohou tito ptáci žít déle.

Sexuální dimorfismus

Sexuální dimorfismus u černých grouses je vyslovován: ženy nejsou jen mnohem menší než muži ve velikosti, ale také se velmi liší od nich v barvě jejich peří. Pánské peří je brilantně černé, s nádechem zelených nebo fialových odstínů na hlavě, krku, krku a dolní části zad. Nad očima jeho obočí jsou umístěny bohaté červené barvy. Zadní část břicha je nahnědlá, s jasnými špičkami peří. Bílou, kontrastní. Na okřídlených tmavě hnědých peřích jsou také malé bílé skvrny, zvané "zrcadla". Extrémní ocasní ocasní pera jsou silně ohnutá do stran, takže tvar ocasu připomíná lyru. Jejich barva je intenzivní černá s fialovým odstínem na vrcholcích.

To je zajímavé! Barva mladých ptáků, bez ohledu na jejich pohlaví, je stejná: muži i ženy v mladém věku mají pestré opeření, které se skládá z černohnědých, nahnědlých a bílých pruhů a skvrn, které se střídají.

Samice černého tetřívka je namalována mnohem skromněji: je hnědavě červená s šedavými, nažloutlými a načernobílými příčnými pruhy. Na křídlech křídel má také zrcadla, ale na světlejším načervenalém pozadí vypadají méně kontrastně než samci. Na ocas samice je malý zářez a stejně jako samec je ocas bílý barevný.

Druhy Grouse

V současné době se na území Evropy vyskytují dva druhy černých hrobů: jedná se o tetřívka černého, ​​který se také nazývá tetrov obecný a tetrov bělošský. Současně vědci identifikují sedm nebo osm poddruhů tetřívka obecného žijícího v různých oblastech svého stanoviště. Navenek, tyto dva druhy jsou velmi podobné, s výjimkou skutečnosti, že kavkazský černý tetrov je menší: jeho rozměry nepřesahují 50-55 cm a jeho váha je 1,1 kg.

Rozdíly v barvě opeření jsou také patrné: u kavkazského černého tetřívka je neprůhledný, téměř bez lesku, nemluvě o zbarvení, a na křídlech nejsou žádná „zrcadla“. Ocas tohoto druhu je poněkud odlišný ve formě: je ve tvaru lyry, ale zároveň vidlice. Ocasní pera na ocase jsou poměrně úzká, ale zároveň jsou delší než u černého tetřívka. Samice kavkazského tetrovce jsou malovány v pestrobarevné, červenohnědé barvě, zdobené tmavším piedrinem.

Tento druh žije na Kavkaze v Rusku a v Turecku. Také nalezený v Ázerbájdžánu, Arménii a Gruzii. Jeho oblíbenými stanovišti jsou keře rhododendronů a divoké růže, také tento pták se usazuje v malých hájích, převážně pokrytých břízou a jalovcem. Kavkazská black grouses krmení na travnaté rostliny, bobule a hmyz. V zimě jedí břízové ​​pupeny a jehňata, semena a bobule.

Lokalita

Grouse-Kosach žije v lesích, lesních stepích a stepích Eurasie, počínaje Alpami a britskými ostrovy na západním okraji svého pásma a končící Ussurským územím a Korejským poloostrovem na východě.

Hranice pásma jsou zároveň podmíněné, protože velmi závisí na počtu ptáků a na kulturní změně krajiny. A v některých regionech, kde byli dříve černí grousi rozšířeni, nyní zcela zmizeli kvůli lidským ekonomickým aktivitám, jak tomu bylo například ve východních Sudetech.

V Rusku žije tento pták z poloostrova Kola a arkangelské oblasti na severu do Kursk, Voroněž, Volgogradu a podhůří Altaj na jihu. Grouse dávají přednost usazování v hájích, lesích a lesích, kde je mnoho bobulí. Nachází se také v údolích řek, podél hranic močálů, lužních luk nebo zemědělských půd. V hustých lesích se snaží neusadit, ale mohou si vybrat rozsáhlé porosty nebo místo, kde se kdysi stalo lesní požár a stromy neměly čas na růst.

To je zajímavé! Tito ptáci milují usazování v březových lesích a dávají jim přednost všem ostatním krajinám. Ale v západní Evropě, tetřívek černocha dlouho vybrali vřesoviště jako stanoviště, a na Ukrajině av Kazachstánu - husté křoví houštiny.

Grouse Diet

Grouse je býložravý pták, přinejmenším dospělí raději jedí zeleninové jídlo. V teplém období jedí borůvky, borůvky, brusinky nebo brusinky a bylinné rostliny, jako je jetel nebo jestřáb. Oni také se živí v polích kde oni pěstují plodiny, zatímco oni obzvláště jako pšenice a proso zrna.

V zimě se tetřev žijící v březových stromech živí výhonky, pupeny nebo jehněčí břízy. A ptáci žijící v místech, kde bříza neroste, musí být spokojeni s jinými jídly: smrk a jehličí, modřínovými výhonky, mladými šiškami a také olšovými nebo vrbovými pupeny.
Mladí ptáci v těchto ptácích se živí hlavně hmyzem, ale následně, jak zrají, přecházejí na potravu rostlin.

Reprodukce a potomstvo

Od počátku pramenů se v tzv. Tokoviskách scházejí samci černého tetrovce, kteří si vybírají louky, okraje bažin nebo klidné lesní háje. Na jednom takovém mýtině se mohou shromáždit až dva tucty mužů a někdy i více. Vrchol tokingu v grouse spadá do druhé poloviny dubna - začátku května. V této době se každý z mužů snaží obsadit spiknutí blíž ke středu mýtiny na tokovische, ale nejlepší z nich samozřejmě jdou k těm nejsilnějším.

Tyto oblasti muži pečlivě chránit proti invazi soupeřů, někteří z nich mohou dokonce strávit noc přímo na zemi, z obav, že když se vrátí z noci, může oblast vzít další černý tetřívek. Někde hodinu před úsvitem se samci scházejí u tokovische a začínají syčet, a pak mumlat zvuky, aby přitáhli pozornost samiček, které s časem proletěly nejprve držely blíž k okraji proudu a pak letěly do středu louky, kde si vyberou svého partnera.

Proud černého tetrovce je mimořádně zajímavý pohled. Někteří muži něco zamumkají, ohnou krky k zemi a šíří ocasy bujnými bílými spodky. Ostatní v této době vyskočí a hlasitě zatleskají křídly. Třetí z nich, nerozdělující prodávající ženu nebo spiknutí, se sbíhají v souboji, skáčou a navzájem se házejí. Navzdory tomu, že se často dějí souboje mezi samci, si černí hroby nevedou k vážným škodám.

Po páření se samci černého tetřívka neúčastní osudu svého budoucího potomka: samice si sama staví hnízdo, vylíhne 5–13 světlých buffy s tmavě hnědými a hnědými skvrnami vajec. Počátek inkubace nastává v polovině května a samotné hnízdo je malá díra v zemi, lemovaná peřím, listy, tenkými větvemi a loňskou sušenou trávou.

Samice inkubuje své potomstvo 24-25 dní. Goosebirds jsou již zcela pokryté chmýří a po několika hodinách mohou následovat svou matku. Prvních 10 dní jejich života je nejnebezpečnější: přece jen, mláďata stále nevědí, jak se převrátit, a proto se na zemi mohou stát snadnou kořistí dravců.

To je zajímavé! Samice je po celou dobu u svého potomka a v případě výskytu dravce v okolí se ho pokouší oklamat tím, že předstírá, že je zraněna. Chvěje se z místa na místo, jako by nemohla vzlétnout a zuřivě porazila svá křídla, hlasitě se držela. Toto clucking je signál pro mláďata, že je třeba se schovat a schovat před tím, než se matka vrátí.

Když se střevo otočí o 10 dní, mohou se rozplynout a za měsíc začnou létat. V září jsou mladí samci, kteří se již vrhli do černého peří, odděleni od svých rodin a žijí odděleně, ale mladé samice se stále snaží držet v blízkosti svých matek. Pouze v zimě se ve smíšených hejnech začínají sbírat samci i samice.

Ve věku jednoho roku se samci zpravidla neúčastní reprodukce, přestože již dosáhli puberty: prostě jim to neumožňují dospělí černoši, kteří odvádějí mladé lidi od proudu, takže zůstane jen to, že se schoulí po okrajích louky a pozorují jejich starší a silnější příbuzní o nich mluví. 2-3 letní samci již zachytí spiknutí pro sebe od okraje tokovischy a mohou se účastnit chovu, pokud samozřejmě nejsou vybrány některými ženami jako partnery.

Přírodní nepřátelé

V přirozeném prostředí tetřívka obecného je mnoho nepřátel, mezi nimiž lze říci lišky, martens, divočáky a goshawks. U kuřat chovaných ve stádech jsou také nebezpečné další marteny, včetně mušlí.

To je zajímavé! Přirození nepřátelé navzdory skutečnosti, že tito ptáci mají mnoho z nich, příliš neovlivňují počet černých tetřívků: lidská ekonomická aktivita a povětrnostní podmínky mají mnohem větší význam pro jejich pokles v počtu obyvatel.

Stává se, že v deštivých letních měsících je až 40% mláďat černých hrobů zabito v důsledku podchlazení ve srovnání s počtem mláďat zabitých zuby a drápy dravců nejsou tak četné.

Stav populace a druh

V současné době je počet tetřevo-kosachů poměrně četný a rozsah, na kterém tito ptáci žijí, je rozsáhlý. Právě tyto okolnosti umožnily přiřadit tento typ statusu „Způsobuje nejmenší obavy“. Pokud jde o kavkazského černého tetřívka, pak byl jako endemický přisuzován druhu "Blízko zranitelné pozice". V tomto případě je největším nebezpečím pro něj pasení a pytláctví. Hospodářská zvířata rozdrtí hnízda a mláďata, ale pasoucí se psy jsou obzvláště nebezpečné pro tetrovce černého, ​​aniž by jim chyběla možnost lovit.

To je zajímavé! V současné době je kavkazský tetřívek obecný chráněn na území několika největších přírodních rezervací, mezi nimiž patří Kavkazský a Teberdinsky.

Grouse je obyčejným obyvatelem březových hájů a lesů Eurasie. Kontrast mezi samci, malovanými černou barvou s bílými "zrcadly" a ocasem se samicemi v jejich skromnějším, hnědočerveném peří samic, je tak pozoruhodný, že je těžké uvěřit, že se jedná o ptáky stejného druhu. Tito ptáci již dlouho přitahují pozornost lidí svým chováním a zejména nadproudem.

Lidé, kteří viděli, jak se na jaře za svítání chrochtají, říkají, že je to opravdu nezapomenutelný a krásný pohled. Není divu, že obraz těchto ptáků našel v lidovém umění široký záběr: například v alpských tancích se používají pohyby, které jsou podobné skokům a úklonám, které jsou charakteristické pro současného černého tetřívka.

http://simple-fauna.ru/birds/teterev/
Up