logo

Veverka (lat. Sciurus) je savec z řádu hlodavců, rodiny veverek. Článek popisuje tuto rodinu.

Veverka: popis a fotografie

Společná veverka má dlouhé tělo, huňatý ocas a dlouhé uši. Uši jsou veverky velké a protáhlé, někdy se střapci na konci. Tlapy jsou silné, silné a ostré drápy. Díky silným tlapkám jsou hlodavci tak snadno lezoucí po stromech.

Dospělá veverka má velký ocas, který je 2/3 celého těla a slouží jako „řízení“ v letu. Zachytává je proudem vzduchu a rovnováhou. Také ocasní veverky se schovávají, když spí. Při výběru partnera je jedním z hlavních kritérií ocas. Tato zvířata jsou velmi pozorná k této části svého těla, je to ocas veverky, který je indikátorem jeho zdraví.

Velikost průměrného proteinu je 20-31 cm, obří proteiny mají velikost asi 50 cm, délka ocasu odpovídá délce těla. Nejmenší veverka, myš, má délku těla pouze 6-7,5 cm.

Srst veverky je v zimě i v létě jiná, protože toto zvíře dvakrát ročně mává. V zimě je srst nadýchaná a hustá, v létě je kratší a vzácnější. Barva veverky není stejná, je tmavě hnědá, téměř černá, červená a šedá s bílým bříškem. V létě jsou veverky většinou červené a v zimě se srst stává modravě šedou.

Červené veverky mají hnědou nebo olivově červenou srst. V létě, po stranách, oni mají černý podélný pruh, který odděluje břicho a záda. Lehká srst na bříšku a kolem očí.

Veverky létají po stranách těla, mezi zápěstí a kotníky je kožní membrána, která jim umožňuje plánovat.

Trpasličí bílkoviny mají šedou nebo hnědou srst na zádech a světlo na břiše.

Typy veverek, jména a fotografie

Rodina veverek zahrnuje 48 rodů, které se skládají z 280 druhů. Níže je uvedeno několik členů rodiny:

  • Aberta veverka;
  • Perská nebo kavkazská veverka;
  • Požární proteiny;
  • Společná létající veverka;
  • Bílá veverka;
  • Černá veverka;
  • Japonská veverka;
  • Myší protein;
  • Indická obří veverka;
  • Obyčejný veverka nebo veksha - jediný zástupce rodu veverka v Rusku.

Nejmenší je myší protein. Jeho délka je pouze 6-7,5 cm, délka ocasu dosahuje 5 cm.

Kde protein žije?

Veverka je zvíře, které žije na všech kontinentech kromě Austrálie, Madagaskaru, polárních oblastí, jižní Jižní Ameriky a severozápadní Afriky. Veverky žijí v Evropě z Irska do Skandinávie, ve většině zemí SNS, v Malé Asii, částečně v Sýrii a Íránu v severní Číně. Také tato zvířata obývají Severní a Jižní Ameriku, Trinidad a Tobago ostrovy.
Veverka žije v různých lesích: od severních po tropické. Většinu svého života tráví na stromech, výborným horolezectvím a skákáním z větve do větve. Stopy bílkovin se nacházejí v blízkosti nádrží. Také tito hlodavci žijí v blízkosti osoby v blízkosti obdělávaných zemí a v parcích.

Co jíst veverky?

V zásadě se veverka živí ořechy, žaludy, semeny jehličnatých stromů: smrk, borovice, cedr, modřín, jedle. Strava bílkovin zahrnuje houby a různá zrna. Kromě rostlinných potravin, může jíst různé chyby, žáby, ještěrky a ptačí mláďata. Když selhání plodin a brzy na jaře veverka jí pupeny na stromech, lišejníky, bobule, kůra mladých výhonků, oddenky a bylinné rostliny.

Veverka v zimě. Jak se připravuje veverka na zimu?

Když se veverka připravuje na zimu, dělá pro své zásoby mnoho útulků. Sbírá žaludy, ořechy a houby, může skrývat jídlo v dutinách, hrabatech nebo kopat díry na vlastní pěst. Mnoho zimních zásob veverek je ukradeno jinými zvířaty. A o některých klecích veverky prostě zapomenou. Zvíře pomáhá obnovit les po požáru a zvyšuje počet nových stromů. Je to kvůli zapomnění na veverky, že zakryty ořechy a semena klíčí a tvoří nové výsadby. V zimě, veverka nespí, mít připravené zásoby jídla na podzim. Během mrazu sedí v dutině, v polospánku. Je-li mráz malá, veverka je aktivní: může loupat klece myší, chipmunků a louskáčků, najít kořist i pod půlmetrovou vrstvou sněhu.

Veverka na jaře

Brzy na jaře je nejhorší čas na veverky, protože v tomto období zvířata nemají co jíst. Uložené semena začnou klíčit a nové se ještě neobjevily. Veverky proto mohou jíst jedině ledviny na stromech a hlodat kosti mrtvých zvířat během zimy. Veverky žijící vedle lidí často navštěvují krmítka pro ptáky v naději, že tam najdou semena a zrna. Na jaře se veverky začnou rozplývat, to se děje v polovině konce března, tma končí na konci května. Také na jaře začnou veverky hrát své hry.

Reprodukce proteinů

Partner veverky si vybere pouze pro období páření, protože tato zvířata jsou s větší pravděpodobností osamělá. Tito hlodavci jsou velmi plodní a mohou přinést až tři vrhy za sezónu. Vše záleží na lokalitě, hustotě obyvatelstva a množství potravin. Během říje se u samice shromáždí 3 až 6 samců. Agresivně se chovají s konkurenty, vystrašují nepřítele rachotem, pořádají honičky, bijí na větvích a bojují. Když je vítěz ponechán sám, dochází k hnojení.

Samice veverky staví pro mláďata samostatné hnízdo. Hnízdo pro budoucí potomstvo je větší a obyčejnější obydlí obyčejných veverek. Stojí za zmínku, že staví několik takových hnízd pro děti. V případě nebezpečí mláďata mláďata z místa na místo. Těhotenské proteiny trvají od 35 do 38 dnů. Mláďata mohou být od 1 do 10.

Narodili se bez vlasové linie, slepí a váží 8 gramů. Teprve o 2 týdny později se potomstvo bílkoviny rozrůstá do vlasů a začnou se vidět po měsíci.

Až 50 dní krmení veverky mlékem. Po 8-10 týdnech opouštějí hnízdo a jdou do samostatného života. Po roce a někdy i méně se veverky stávají pohlavně zralými proteiny. Přibližně 70-80% celkové populace proteinů tvoří mladí lidé.

Kolik veverek žije?

Veverka žije maximálně 12 let, ale pouze v zajetí. V lese může tento hlodavec žít 4 roky, a to i velmi vzácně. Nepřátelé veverek jsou mučedníci, sovy, šavle, lišky a kočky. Proteiny žijící v lese často umírají hladem, epizootiemi, klíšťaty, blechami a jinými parazity a mohou být také nositeli různých chorob, včetně vztekliny. Nemoci proteinů značně snižují jejich životnost.

Obsah bílkovin doma

Je velmi důležité vytvořit správné podmínky pro obsah proteinů. Veverka je aktivní hlodavec, takže musíte získat vysokou voliéru asi 1 metr vysokou, asi 0,5 metru dlouhou a širokou. Veverka dům by měl být umístěn v klidném místě, kde nejsou žádné návrhy. Ve voliéře je třeba dát hnízdo nebo ptačí budku, několik větví, podél kterých bude veverka skákat, prkna nebo police, na kterých bude zvíře sedět.

Pro pohodlí domácí bílkoviny, by měla být řádně krmena. Strava bílkovin by měla zahrnovat sušené nebo čerstvé houby, žaludy, lískové ořechy, piniové oříšky, různé druhy hmyzu. Také zvíře potřebuje šišky se semeny, náušnice z vrby nebo osiky, mladé listy břízy. V žádném případě nemůže krmivo pro zvířata z vašeho stolu.

Pamatujte, že domácí bílkoviny jsou stále stejné hlodavce, takže je třeba dát křídou nebo vaječné skořápky, aby se zabránilo nedostatku minerálů.

Veverka může být učena jíst s ním. Vzhledem k tomu, že toto zvíře je uzpůsobeno tak, aby zakrývalo přebytečné potraviny, bude to od vás mít tolik, kolik vám nabídne.

To je věřil, že veverky by neměly být dávány arašídy, oba surový a smažený, a solená semena nejsou prospěšná pro je.

Zajímavosti o proteinech

  • Po dobu jednoho týdne může protein jíst potravu s hmotností rovnající se hmotnosti vlastního těla;
  • Mužská veverka tráví více času péčí o kabát než samice. Veverka je považována za nejčistší hlodavec;
  • Při pádu z výšky až 30 metrů, veverka nedostane žádné škody. Důvodem je struktura tele a velkého ocasu, který slouží jako padák.

Viz také:

Fenech

Autor: admin · Publikováno 29.7.2015 · Poslední změna 02/18/2019

Autor: admin · Publikováno 13/13/2015 · Poslední změna 11/12/2018

Hroch (hroch)

Autor: admin · Publikováno 16.10.2016 · Poslední změna 08/08/2017

připomínky 56

Naučil jsem se tu spoustu nových a zajímavých věcí, doporučuji, abyste si to přečetli.

Napište jej anglickým překladem.

Ksyusinya, dobrý večer. Je pravděpodobné, že v budoucnu na webu vytvoříme několik jazyků, včetně angličtiny.

Mockrát děkuji za vytvoření takové nádherné stránky! Z těchto zdrojů se můžete hodně naučit! Děkuji vám.

Děkujeme za vytvoření těchto stránek. VELKÝ CHLAD. Právě se mi hodil. DĚKUJEME.

Děkuji, ale v angličtině psát

Vají veverky houby?

Neptala jsem se na to

Byl jsem mučen příběhy z literatury

Dobré odpoledne, Liso.
Veverky jedí houby.

velmi dobré informace

kecy a kecy

Naučil jsem se tak zajímavě

Děkuji, ale teď jsem nakrmil sýr pro zázraky mladé veverky.

Máme veverku žijící v našem venkovském domě, běh přímo přes zahradu a přes stromy. Rádi ji sledujeme. Teď vím, jak nakrmit veverku. Díky za článek.

Minulý rok se v naší ptačí budce na našem místě usadila veverka. Podívala se na vstup do hnízdiště na potřebnou velikost. Letos, když jsem viděl veverku vykukující z hnízdiště, šel jsem ji obdivovat. Náhle jí začala tlačit další atraktivní tvář. Pak vyskočila docela malá veverka na vrak ptačí budky a vylezla na kmen nahoru. Vedle maminčiny tváře se objevila další tvář. Zajímavé je, že do té doby jsem si ani nepředstavoval, že by v ptačí budce byly děti. Když se veverka vydala na procházku, z ptačí budky vždy vyčníval stébel trávy, který se ani nepohnul, když nebyl žádný protein. To znamená, že děti seděly naprosto klidně a nedaly žádné známky života. Poté, co vystoupili z hnízda, tam už nežijí. Do podavače přichází jen matka veverky. Také nemohu pochopit, zda spí v hnízdě, obvykle utíká z podavače do lesa.
Plačící květiny pod ptačí budkou našli celé svazky nějakého druhu „vaty“. Předpokládám, že veverka vyhodila loňský rok z hnízda.
Jednoho rána jsem viděl zajímavý obrázek. Na stole dacha a lavičkách běžela veverka a straka. Kdo utekl, komu jsem nerozuměl.
Obvykle dávám lískové ořechy a piniové oříšky do podavače. Čisté a prasklé. Ptáci tam šli. Nejen tak velký. tak velmi malý. A vyberou si větší matici. Tady malý vrabec vzlétne z koryta a drží zobák lískový ořech. A jakmile se vejde do zobáku, musel jsem zavřít podavač z průhledného plastu ze tří stran.
Zajímalo by mě, jestli je možné zavěsit několik domů na veverky na stejném pozemku, ale veverky by měly žít někde... Nebo mají veverky určitou velikost území?
Nejzajímavější je, že vzhled veverky na mých stránkách je nějaký mystický. Asi před deseti lety jsem viděl program v televizi, kde žena mluvila o veverce u její dachy. Jako by si koupila pár v zoo a neustále nacházela na parcele uvízlých veverkách. Ukázalo se, že byli chyceni sousedními kočkami. Žena si pod plotem proplazila díry a v hnízdě se na nějaký rok objevila veverka. Tento program mě ohromil. Ale v lese jsme neviděli veverky. Ale v jednom článku jsem četl, že pokud se na místě objeví ořechy, přijdou veverky. Zasadil jsem tři lískové keře. Tři roky rostly křoví, ale na nich není ovoce. Chtěl jsem už v obchodě zveřejnit reklamu na koupi ovocného lískového oříšku, když mi soused na jeho místě ukázal fotografii veverky. Pak mi další sousedé řekli, že viděli veverku. Jen ona mi nepřišla do očí. A teď takové překvapení. Zavolal jsem veverku Ksyušku. Přemýšlím, jak pro ni vytvořit zimní sklad ořechů, protože jsme na dachách jen v létě.

Moc se mi to líbilo. Naučil jsem se spoustu zajímavých věcí. Chtěl bych vědět o zvířatech jiných lidí.

http://nashzeleniymir.ru/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0

Plemeno veverky

Veverka je zvíře hlodavce, které patří do rodu Veverka. K němu a dalším příbuzným rodům patří 280 druhů zvířat. Viděla každého z nás v lesích, parcích a dokonce v blízkosti domu. Fluffy jumper si vybral všechna místa, kde jsou stromy. Strom je její domov. Žije v dutině nebo v ptačí hnízdě na větvi, kde také uchovává jídlo na zimu. Různé typy veverek se nacházejí na všech kontinentech kromě Austrálie.

Toto krásné a rychlé zvíře si vždy užilo lásky s mužem. Zrzavá kráska se na osobu snadno zvykne, proto je často držena doma.

Obyčejný

Nejčastější u všech druhů. Vyskytuje se v mírných zeměpisných šířkách Eurasie. Strava zahrnuje ořechy, semena šišek, hmyz, bobule. V zimě uchovává potraviny a žije v dutině stromů.

Délka těla je od 15 do 26 cm a hmotnost může dosáhnout 500-700 g. Ocas je dlouhý 12 až 20 cm, široký a lehký. S jeho pomocí může chlupatá kráska skočit do vzdálenosti až 15 m. Hlava je kulatá, oči jsou velké, černé, uši jsou dlouhé a na konci jsou střapce. Tlapky jsou delší než vpředu. Barva závisí na lokalitě. Evropské veverky mají červenou srst a ty východní mají hnědou a načernalé srsti. Všichni mají bílé břicho. V létě se zvíře chová.

Aplodontia

Zvíře je podsadité a větší než většina druhů rodiny. Tělo je asi 30 cm dlouhé, ocas je krátký (2,5 cm). Hmotnost od 1 kg do 1,5 kg. Hlava je masivní a široká, krk je téměř neviditelný. Oči jsou malé, vidění je špatné. Uši jsou malé (jsou sotva znatelné pod srstí). Vlna je krátká, tlustá, roste svisle. Zadní končetiny jsou delší než přední. Na přední straně jsou dlouhé drápy pro kopání země.

Lokalita - americké Pacifik pobřeží. Tam zvíře žije v lesích s rozvinutou vrstvou křovin. Žije ve velké díře o délce více než 10 m, kterou kopá. V období dešťů se dobře vyrovná s povodněmi ve svém domě, protože dobře plave. Jí kapradiny, kůry stromů.

Perština

Dalším názvem je kavkazská veverka, která označuje biotop tohoto druhu v zalesněné zóně Kavkazu a na Středním východě. Žije na stromech, ale velmi často na zemi. Stále dobře plave. To může skákat v délce 3-5 m. Síla je stejná jako síla normální veverky.

Liší se od obvyklého menšího a kratšího těla. Jeho délka je 20-25 cm a ocas je asi 15 cm, hmotnost je 300-400 g. Uši jsou malé, nejsou tam žádné kartáče. Zadní strana je hnědá nebo kaštanová, je patrná černá nebo stříbrná skvrna. Břicho je světle oranžové nebo bílé. Ocas má kaštanovo-rezavou nebo hnědou barvu. V zimě srst mírně ztmavne. Shedding se vyskytuje dvakrát ročně (duben a říjen).

Hory dlouhé

Tělo zvířete dosahuje 20-27 cm, ocas je 10-15 cm, váží 250-350 g, srst je sytě hnědá, na stranách je lehce lehčí. Na břiše bílá vlna. Ocas je tmavý a bílý na konci. Hlava je zaoblená. Charakteristický rys - protáhlá atraktivní tvář. Rozlišují se velmi dlouhé řezáky. Uši jsou krátké, kulaté, zadní tlapky jsou větší než přední. Obsahují 5 prstů.

Lokalita - jihovýchodní Asie, Sumatra a Kalimantan. Horská veverka se živí hmyzem: cvrčky, švábi, kobylky.

Chipmunk

Druhy žijí v Appalačských lesích Severní Ameriky. Veverky jsou trochu víc veverky. Délka těla 28-33 cm, ocas - 10-15 cm, srst od hnědého po olivově červený odstín. Ocas je o něco tmavší než trup. Oči jsou černé, vlna kolem nich je světlá. Na břiše zvířete je také světlo. V létě se po stranách objevuje tmavý proužek, který je umístěn podél těla. Odděluje záda a břicho zvířete.

Zvířata tohoto plemene v zimním období nepřežijí, veverka může být viděna na zemi nebo strom v chladném období. Také toto zvíře je dobrý plavec.

Bílý pásek

Velikost dospělého jedince je asi 30 cm, ocas je přibližně stejný jako tělo. Hmotnost hlodavců od 250 do 500 g. Charakteristickým znakem tohoto druhu jsou bílé podélné pruhy po stranách. Zadní strana je černá a červená a břicho má světle krémovou barvu. Ocas je načechraný, tmavší než tělo. Čenich je protáhlý, ušnice jsou velké a viditelné.

Distribuční region je západoafrické pobřeží. Mohou žít v tropických džunglích, v křoviny a v horkých savanách. Žijí v malých skupinách.

Pruhované

Tělo je 22-28 cm a ocas je 18 až 25 cm Hmotnost zvířete je od 500 g do 1 kg. Vlna je tvrdá, není zde podsada, protože zvíře žije v horkém podnebí. Barva hřbetu je písčitě hnědá a břišní část je bíložlutá. Na obou stranách je krátký světelný pás. Ocas šedohnědých závodů kvete. Hlava je prodloužená a lehce plochá.

Pruhovaná veverka se nachází na území Maroka, Ugandy a dalších zemí severozápadní Afriky. Žije v hliněných dírách, které kopí svými dlouhými drápy nebo termitovými valy, otvory mezi skalami.

Myš

Nejmenší člen rodiny. Jeho délka je stejná s myší - asi 5-7 cm, ocas má délku 5 cm, na jejím konci je bílá skvrna. Zadní strana je žlutozelená a spodní část je olivově bílá. Uši jsou na konci zaobleny bílou skvrnou. Čenich je mírně protáhlý.

Habitat region - hustá vlhká tropická džungle v blízkosti řeky Kongo. Vede samotářský život, žije vysoko na stromech, tak málo studovaný.

Indický obr (dvoubarevný)

Woody veverka, jejíž tělo dosahuje značky 35-55 cm, ocas - 60 cm Hmotnost může být až 2 kg. Horní část trupu je hnědočervená a břicho a dolní tlapky jsou bílé a smetanové. Prudký přechod dvou odstínů je jasně viditelný na předních nohách zvířete. Hlava nahnědlá nebo písčitá. Mezi ušima je jasný bod.

Tento druh je distribuován v jihovýchodní Asii a na indickém subkontinentu. Žije v tropických lesích daleko od lidských sídel. Většinu času tráví vysoko na stromech.

Fox (černá)

Zvíře dosahuje délky 45 až 65 cm, ocas tvoří 20-33 cm z celkového počtu. Hmotnost se pohybuje od 500 gramů do kilogramů. Barva může být nahnědlá, tmavě hnědá nebo černá. Někteří zástupci druhu mají bílý vzor na ocas nebo tvář.

Žije na severoamerickém kontinentu. Žije v dutinách nebo hnízdích na stromech. Nejčastěji obývá lesy, ale hlodavci se přizpůsobili městským podmínkám.

Maghreb

Malý druh, jehož délka je 16-23 cm, délka ocasu rovná tělu. Maximální hmotnost cca 350 g. Vlasy na těle jsou krátké a tuhé. Horní část zvířete je červenohnědá s lehkými podélnými pruhy. Boca krém, světle hnědá. Ocas tvoří černé a šedé vlasy. Ve srovnání s tělem je velmi načechraný.

Oblast bydliště - Severozápadní Sahara. Obývá křoví tropů a subtropů. Kopat nory pro život a vyhnout se predátorům. Jezte semena, kořeny, hmyz, malé ještěrky.

Mexický prérijní pes

Často se nazývají gofery. Tělo dosahuje 38-45 cm a hmotnost je asi kilogram. Muži jednotlivci jsou významně větší než ženy. Barva zvířete je žlutá a světle hnědá, břicho je lehčí než hřbet. Pro zimní změny kožich pro teplejší s underfur.

Žijí pouze na území Mexika. Hlodavci jsou velmi sociální. Žijí v malých skupinách, občas v koloniích až 200 jedinců. Burrows jsou vykopány, které jednoduše sestupují nebo jdou dolů ve spirále do vzdálenosti 1 m. Poté tunel vodorovně vyčnívá. Kopce, které zůstaly po vykopaných šikovných hlodavcích, používají jako pozorovací stanoviště dravce. Když je odhalen nepřítel, strážný poslal signál všem, aby se skryli.

Mexický prérijní pes

Palma

Hlodavce dosahuje délky 15-20 cm, ocas - 10-15 cm Hmotnost je asi 100 g. Vlna je tlustá, ale krátká a dlouhá na ocase. Barva horní části zvířete může být šedá nebo černá. Podél zadní části je 5 širokých světelných pásů. Břicho zvířete je lehké.

Žije v Indii a na ostrově Cejlon a poddruhy severní veverky v Pákistánu a Nepálu. To se vyskytuje nejvíce často v tropických džunglích a palmových hájích, ale tam jsou časté případy detekce ve městech.

Společná létající veverka

Dosahuje délky 20 cm a ocas je 15 cm, maximální hmotnost 170 g. Srst je měkčí a měkčí než většina veverek. Zadní strana je stříbrnošedá a břišní část je bílá se šedým květem. Hlava je kulatá, hloupá, má velké vypoulené oči černé barvy. Hlavním rozdílem všech letáků je přítomnost kožených membrán mezi přední a zadní tlapou. S nimi zvíře velmi chytře plánuje mezi stromy a může pokrýt vzdálenosti, které jsou podstatně delší než délka letu jiných veverek.

Lokalita - mírné zeměpisné šířky Asie a Dálného východu. Žije ve smíšených lesích. Zvíře je noční. Na Zemi je velmi vzácné.

Japonská létající veverka (momonga)

Žije na ostrovech Japonska. Malé zvíře o délce 15-18 cm a ocasu 10-15 cm, horní část zvířete je šedohnědé barvy a spodní část je světle šedá. Tlama tlama, trojúhelníkové uši, na koncích zaoblené. Oči jsou velmi velké, což umožňuje zvířatům dokonale vidět ve tmě. Stejně jako ostatní letci mají membrány mezi přední a zadní nohou.

Nejčastěji se vyskytují v stálezelených hustých lesích. Vede noční. Většinu času sedí na stromech.

Západní šedá

Délka zvířete s ocasem je 43-62 cm, hmotnost dosahuje od 400 g do 1 kg. Srst je stříbrně šedá nahoře a bílá na břiše. Ocas je velmi načechraný, šedý, někdy s černými skvrnami. Uši jsou dlouhé, bez kartáčů. Kolem očí je bílý rámeček.

Žije v USA a Mexiku. Nejčastěji se vyskytují v listnatých a smíšených lesích, kde jsou duby, stromy a topoly.

Cape Earthen

Zvíře má délku 22-25 cm, ocas je od 20 do 25 cm, hmotnost je 400-650 g. Samci jsou o něco těžší než opačné pohlaví. Kůže zvířete je černá s hnědou krátkou srstí. Podsada není. Na tlamě, krku a břiše je srst lehčí. Po stranách jsou světlé pruhy. Ocas je plochý, sestává z bílých a černých vlasů smíšených.

Běžné v zemích jižní Afriky. Nacházejí se v suchých oblastech, loukách a savanách. Díry pro úkryt a záchranu před dravci.

Caroline

Oblast biotopu je východní částí severoamerického kontinentu, délka těla je od 35 do 52 cm, ocas je 15-25 cm, hmotnost je asi kilogram. Srst je šedá s hnědými nebo červenými vlasy. Břicho je bílé. Nadýchaný ocas, jsou tu jedinci s černou kožešinou.

Zvíře žije ve smíšených nebo jehličnatých lesích. Živí se pupeny stromů, mladými výhonky, nezralými a zralými plody, ořechy, různými semeny a vejci ptáků.

Krém

Velký zástupce rodiny, která žije na indočínském poloostrově a indonéských ostrovech. Délka těla zvířete je od 32 do 35 cm a ocas je 37-44 cm, hmotnost se pohybuje od kilogramu do jednoho a půl. Barva jasná a znatelná. Hlava a záda jsou tmavě hnědé nebo šedé a bříško je bílé nebo žluté, uši jsou krátké, ale poměrně velké.

Zvířata žijí ve vlhkých lesích. Většinu času veverka tráví na stromech a na zemi sestupuje k lovu jiných druhů hlodavců. Zástupci tohoto druhu se vyhýbají lidským osadám, preferují divoký les.

Kisteuhaya

Tento druh je mezi rodem Belkovů skutečným obrem, zvíře je dlouhé 30-52 cm a ocas je o něco menší. Hmotnost dosahuje 1-2 kg. Barva je elegantní: zadní strana je čokoládová nebo kaštanová hnědá, strany jsou žluté a bílé a na nich je tmavě hnědý proužek. Na předních tlapkách jsou tmavé „rukavice“ a zadní nohy mají sytě hnědou barvu. Břicho je bílé a ocas je tmavší než tělo se záplatou světlých vlasů. Má tak dlouhou srst, že ocas vypadá vizuálně o třetinu větší než zbytek těla. Uši dlouhé s velkými střapci, které sloužily jako jméno druhu.

Tento druh je rozšířen na ostrově Borneo, kde obývá vlhké lesy. Strava zahrnuje nejen semena, rostliny a ovoce, ale také malé ptáky a plazy.

Dlouhý nos

Velikost těla se pohybuje od 20 do 28 cm a ocas od 10 do 15 cm Hmotnost zvířete je 250-350 g. Zadní strana je červenohnědá a strany jsou světle hnědé barvy. Břicho je bílé. Čenich je natažený, který sloužil jako jméno. To má dlouhé nižší řezáky a velmi dlouhý jazyk, který dokonale chytí hmyz nakrmit veverku. Uši jsou krátké, kulaté. Oči jsou černé. Na obličeji, předních nohách a břiše jsou chlupy citlivé na vibrace.

Lokalita - jihovýchodní část Asie. Žije na zemi a dláždí hnízdo v blízkosti skal, kamenů a nízkých dutin.

Veverka berdmore

Trochu menší než jednoduchá veverka. Délka těla je od 15 do 20 cm a ocas je 10-15 cm, hmotnost je přibližně 200-300 g. Zadní strana je šedohnědá, strany jsou světle šedé a hlava má sytě šedou barvu s příměsí hnědých tónů. Po stranách je světle hnědý proužek. Břicho je žluto-bílé. Uši jsou dlouhé, hnědé barvy.

Toto zvíře je obyvatelem hustých lesů Indočínského poloostrova. Většinu času tráví na zemi, ale zároveň perfektně stoupá po stromech.

http://paradsovetov.ru/zhivotnye/porody-belok/

Veverka - načechraný les igrunya

Téměř každý si představí, jak vypadá veverka. Toto zvíře lze snadno nalézt během procházky lesem. Pokud se však ptáte na jméno veverky, je pro většinu lidí těžké odpovědět. A on je také nazýván. Pojďme se podrobněji seznámit s tímto zvířetem.

Vzhled

Malý hlodavec rodiny veverek. Většinu svého života tráví na stromech. Nejpozoruhodnější ve vzhledu jsou dlouhé nadýchané ocas, velké uši se střapci a krásný načechraný kožich. Na tlapách jsou dlouhé ostré drápy pro lezení po stromech.

Délka těla se pohybuje od 20 do 30 centimetrů, zatímco délka ocasu je 10-17 centimetrů. Hmotnost je také malá - 250-350 gramů.

Barva zvířete je ovlivněna stanovištěm a ročním obdobím. V jehličnatých lesích žijí živá zvířata s tmavší srstí. Zde je lesní veverka s velmi černou barvou.

V listnatých lesích veverek srst červeno-červené barvy. V létě má srst více červenohnědých odstínů av zimě šedou. Nicméně, bez ohledu na stanoviště, srst na břiše veverky je vždy lehká.

Stanoviště

Lokalita tohoto nadýchaného hlodavce je obrovské území. Nacházejí se ve všech lesních oblastech, od pobřeží Atlantského oceánu až po Kamčatku. Žijí také na Sachalin a na ostrově Hokkaido.

Veverka je rezidentem stromu. Upřednostňuje se usadit na jehličnatých stromech, ale nachází se v každém lese. Obecně platí, že v místech, kde žijí veverky, by mělo být dost krmiva. Pokud je rok bohatý na cedr a jedle, pak se zvíře usadí v cedrových lesích a smrkových lesích.

S nízkým výnosem semen jehličnatých stromů může zvíře aktivně hledat houby, z nichž je vždy více borových lesů. Mimochodem, toto chlupaté zvíře se často usadí v městských parcích, stejně jako v podkroví a podkroví lidských domů.

Životní styl a zvyky

Většina života těchto hlodavců je vysoko na stromech, ale také musí jít dolů na zem. Pro pohyb po zemi pomocí skoků, jejichž délka dosahuje 1 metr.

Žijící na stromech, toto zvíře ví, jak dokonale skákat. Jednou z funkcí nadýchaného ocasu je řízení při skákání ze stromu na strom.

Během teplého počasí během dne neúnavně sbírá jídlo, občas se vyhřívá na slunci bez pohybu. Z části nalezených potravin vyrábí zásoby do budoucna, včetně zimy.

Když sníh ztěžuje pohyb, zvíře stoupá do hnízda a čeká na nepříznivé podmínky v poloprostém stavu. Vede denní život. Když noční predátoři jdou lovit, ona jde do postele v dutině nebo hnízdě.

To dělá hnízdo na jeho vlastní, ale jak veverky dělají dutinu bude popsána podrobněji dole.

V blízkosti osoby může požádat o něco chutného, ​​a může to udělat bezohledně. Vypadá to velmi vtipně a lidé, zpravidla, jako tato drzost. Ochotná kontrola a umělá krmítka pro ptáky.

Každý rok, od konce léta - začátkem podzimu, tato zvířata začínají migrovat při hledání potravy, která na starých místech již nestačí. Cestování sám, bez vytváření velkých shluků.

Napájení

Většina lidí si myslí, že je to výlučně býložravec. Nejoblíbenější pochoutkou jsou semena cedru, smrku a modřínu. Lesní veverky také jíst bobule, houby, kořeny a další rostlinné potraviny.

Když je však nedostatek potravy, stejně jako během chovu, jsou do stravy přidány larvy, hmyz, malé obojživelníky a dokonce i vejce a malá mláďata.

Zimování

Duté

Strávit většinu svého života na stromě, tato zvířata stavět jejich hnízda. Jsou postaveny ve tvaru koule z pružných větviček. Zevnitř jsou takové obydlí izolovány mechem a vlastními zvířecí chlupy.

Může být nezaujatý člověk schopen náhodně slyšet jméno hnízda veverky? Trochu. Gajno - takzvané nejen hnízdo veverky, ale i hnízda jiných zvířat.

To může stavět gayno oba v dutině a v vidličkách stromu mezi hustými větvemi ve výšce 5-17 metrů. Kromě hlavního vchodu, ze strany kufru, je nutný malý nouzový vstup, aby se zachránil před vetřelci.

Počet hnízd v jedné veverce může dosáhnout 15 kusů. Každé hnízdo veverky má svůj vlastní účel. Často mění domov zvířete nucené parazity zamořené v hnízdě.

Mužské veverky nestaví hnízda. Zabírá opuštěná veverka hnízda nebo doplňuje opuštěné ptačí hnízda.

Kde veverky žijí v zimě? V zimě žijí v teplých hnízdech, která jsou často postavena v dutinách. Během zimování může jedno hnízdo veverky obsadit 3-6 jedinců. Pečlivě zavírající vchod mechem se zvířata snaží navzájem zahřívat. Nadýchaný ocas během zimování také nepomrzí.

Během silných mrazů, teplota uvnitř hnízda, kde spí veverky, může dosáhnout 15-20 stupňů, takže se nespěchají opustit před oteplováním.

Zásoby

Pro teplé a výživné zimování zvíře připravuje předem. Schopen vybrat si jídlo, které nebude zkazit celou zimu. Dutiny stromů se často používají jako sklady. Může také skrývat potraviny v podzemí mezi kořeny stromů.

Protein zapomněl na nezbytné zásoby potravin a zapomněl na ně. Většina z nich později náhodně najde při kontrole vhodných míst. Stává se, že narazí na zásoby jiných zvířat: myší nebo chipmunks. Z populací, které nebudou nalezeny ani veverkou ani jinými zvířaty, mohou růst nové stromy.

Chov

Plemeno 2-3 krát ročně. Období manželství začíná koncem února - začátkem března. Muži mezi sebou neustále bojují. 5 až 6 samců běží po jedné samici. V důsledku toho si vybírá nejsilnější pro páření.

Bezprostředně poté, co nastane párování bílkovin, samice staví gayno pro potomky po dobu 4-5 dnů s větší přesností. Toto hnízdo je větší než obvykle. Po dobu 40 dnů trvá protein těhotenství.

Pak se narodí slepá, hluchá a nahá mláďata. Jejich počet se pohybuje od 3 do 10. Když se veverky objeví ve veverkách, žena se o ně stará.

Po 14 dnech, veverky jsou pokryty vlnou, a po měsíci oni jsou vidění. Po dalším měsíci a půl se mladí jedinci stanou nezávislými. Po asi 13 týdnech má veverka další vrh.

S velmi vysokou plodností z každého vrhu za rok zůstává pouze jeden až čtyři jednotlivci. Důvodem jsou nepřátelé těchto veverek, jako jsou draví ptáci, a zvířata rodiny lasiček. A hon na veverku, která není zcela vyzrálá, je často úspěšná.

Kolik let veverky žijí v zajetí, když jsou chráněny před svými přirozenými nepřáteli? V příznivých podmínkách může protein žít 10-12 let.

Ve volné přírodě, kde zvíře může zemřít na různé nemoci, je průměrná délka života proteinů v průměru 3-4 roky.

Hodnota pro lovce

Pro lovce je hlavní hodnotou kůže veverky, i když její maso je také konzumováno s jídlem. Aby nedošlo ke zkažení kůže, zkuste střílet veverku do hlavy. Lov veverky může být prováděn s nebo bez psa.

Video

Zajímavosti o veverkách najdete v našem videu.

http://ohota.guru/dikie-zhivotnye/belka-pushistaya-lesnaya-igrunya.html

Veverka zvíře Lokalita a životní styl veverky

„Protein, řekněte protein. Jaká myšlenka v tichu.
Možná jsi zapomněla, kde byl na podzim pohřben matice... "

Báječně krásný svetr z řádu hlodavců červené barvy veverky je každému z nás znám již od dětství. Obrovské množství básní je věnováno jí, ona je hrdinka mnoha lidových pohádek, ona je zmatená a písně jsou zpívané o ní.

Je těžké říci, kdy a odkud pochází tato pravá láska člověka za veverku. Je známo, že se to děje již dlouho a v naší době se nic nezměnilo. Tato hravá a překvapivě rychlá zvířata obdivují vše od malých až po velké v parcích, kde odvážně skok z větve do větve hledají potravu a nové pocity.

Toto krásné zvíře je obtížné zmást s kýmkoli. Veverka je malá. Délka jejího těla je obvykle od 20 do 40 cm a váží až 1 kg. Její plyšový, načechraný ocas má délku těla. Uši veverky jsou malé, ve formě kartáčů. V barvě srsti převládá červená barva, ale blíže k zimě se přidávají šedé a bílé tóny.

V létě je srst krátká a hrubá, v zimě se stává měkkou a načechranou. Blíže k severu můžete vidět zcela černé veverky. Zvířata mohou skočit na vzdálenost 4 až 10 metrů. Jejich velký a načechraný ocas slouží při řízení, pomáhá při pohybu při skákání.

Proteinové vlastnosti a stanoviště

Tyto nádherné bestie žijí všude kromě Austrálie. Pro ně je hlavní věc mít háje, hustý les, husté parky. Veverky příliš slunečné místa z nějakého důvodu bypass. Na úkor domova je toto zvíře velmi promyšlené.

Buď uspořádají dům v dutinách stromů, nebo postaví hnízdo na stromě v blízkosti kmene, dříve se obávají, že by měl být byt chráněn před obtížnými povětrnostními podmínkami.

Větvičky, mech, staré ptačí hnízdo jsou stavební materiály pro hnízda veverky. Aby se toto všechno spojilo mezi sebou, často jim slouží hlinka a země.

Charakteristickým rysem jejich hnízda jsou dva východy, z nichž hlavní je hlavní a náhradní, jako strategický východ během možného nebezpečí. Tato skutečnost naznačuje, jaký druh veverky je zvíře, je přátelský, ale ne tak důvěryhodný.

Charakter a veverky životního stylu

Veverka je zvíře, které je považováno za velmi inteligentní. Tento důkaz je nejen dvojitý výstup. Připravují se na zimu před časem, zatímco si zásobují vlastní jídlo. V zásadě pohřbívají ořechy v zemi nedaleko svého obydlí nebo je prostě schovávají v dutině.

Mnozí vědci mají sklon věřit, že vzhledem k tomu, že paměť veverek není příliš dobrá z mnoha z nich, skryjí ořechy, které proteiny někdy zapomínají, stromy rostou.

Mohou kopat nově vysazenou rostlinu v naději, že bude možné extrahovat semena z pod zemí. Může být obsazen bez váhání a strachu v podkroví. Snadno se dostanou do kontaktu s člověkem, pokud vidí jídlo ve svých rukou a mohou ho donekonečna skrýt v dutině.

Veverky, které žijí v městských parcích, se již dlouho naučily pro sebe jednu pravdu, že člověk je pro ně zdrojem výživy. Ale krmení rukama je nežádoucí. Často mohou být nemocní morem nebo jinými chorobami, které mohou poškodit lidské zdraví. Dokonce i když není nemoc, může protein jednoduše kousnout velmi bolestivě. Šikovně a dovedně prasknou oříšky. Sledování je to radost.

Kromě toho, že protein je užitečným zvířetem, může to také způsobit určité škody osobě. Jejich zuby jsou velmi silné a mohou je kousat proteinem. Pokud žijí v blízkosti obydlí osoby, může to být úplná katastrofa.

Aby se veverky nepoškodily v suterénu nebo na kopci, a nekazili majetek na těchto místech, je žádoucí, aby byly kůže zvířat. Strašáci nepomohou. Z kůže vyzařuje vůně zvířete a bílkovina je nějakým způsobem děsivá.

I v silných mrazech neopouštějí veverky svůj domov. Stává se, že se shromažďují v jedné dutině tří nebo čtyř zvířat, zavírají vchod mechem a zahřívají se, čímž unikají z hořkého chladu.

I když mají teplý kožich, za studena pod 20 stupňů neopouštějí hnízda. V tuto dobu mohou spát několik dní. A pouze během rozmrazování z dutiny sbírají kužely a doplňují své zásoby potravin.

V případě štíhlých sezón se veverky pohybují v celých tocích ve směru, kde je více jídla. Veverka je velmi hbitá a hbitá. Jsou opatrní a opatrní, jejich hnízdo nebo dutina je těžké si všimnout.

Domácí bílkoviny v poslední době nejsou neobvyklé. Jsou zakoupeny v obchodech se zvířaty. Ale často, malé veverky vypadly z dutiny a nechaly žít doma. Každý, kdo se rozhodne začít toto zvíře, by měl mít na paměti, že se jedná o emocionální zvíře, které je vystaveno stresu. V takových situacích může protein onemocnět.

Pro domácí veverky musíte postavit malou voliéru nebo ji umístit do klece. Ale čas od času je nutné nechat ji běžet kolem bytu, aniž by ji nechala bez dozoru.

Jedná se o spíše nezávislé zvíře, které si doma na osobu rychle nezvykne. Mělo by to trvat dlouho, než si veverka dá alespoň jednu mrtvici.

Napájení

Protein preferuje rostlinné potraviny ve formě ořechů, semen, hub, bobulí. Ale také má ráda vejce, žáby a hmyz. Zvíře sbírá spoustu hub a navléká je na větvi blízko dutiny.

Životnost a plný život proteinu závisí zcela na dostupnosti potravy. Čím více rezerv mají a kalorií jsou, tím lépe se protein cítí a je zdravější.

Nepříznivé povětrnostní podmínky způsobují, že protein spotřebuje všechny zásoby potravin. To vede ke smrti zvířete. Veverky, které žijí v parcích s tím trochu jednodušší, protože člověk vždy přijde na záchranu.

Reprodukce a délka života proteinu

Březen a duben pro zlobivé veverky přichází páření. Muži se daví kolem desítek desítek žen a snaží se získat její přízeň. Velmi často existují boje. Samice si vybere nejsilnější a děti se narodí z kopulace, obvykle od dvou do osmi.

Jsou slepí a naprosto bezmocní. Zpočátku se na půl roku živí mateřským mlékem. Po přechodu na obvyklé krmení potravy jsou zase rodiče.

Po dvou týdnech jsou veverky pokryté vlasy a je jasné, jakou barvu bílkovin a po měsíci otevřou oči. Po dvouměsíčním výkonu jsou děti připraveny na samostatný život a mohou si dát vlastní jídlo.

V zajetí se zvířata chovají, ale s náležitou péčí. V přírodě žijí veverky dva až čtyři roky. Doba jejich života dosahuje až patnáct let.

http://givotniymir.ru/belka-zhivotnoe-sreda-obitaniya-i-obraz-zhizni-belki/

Společný protein: úplný popis druhu

Veverka - zástupce rodiny veverek, patří do řádu hlodavců, třídy savců. Oficiální latinské označení rodu je Sciurus. To zahrnuje 30 druhů nalezených v Evropě, severní a jižní Americe, a mírné pásmo Asie. Můžete se dozvědět vše o proteinech na příkladu druhu široce distribuovaného v Rusku. Jeho zástupcem je obyčejná veverka, nebo vecsha.

Jak vypadá obyčejná veverka?

Je to spíše malé zvíře se štíhlým protáhlým tělem a velmi hustým ocasem. Tělo má délku 20–30 cm, ocas je o 1/3 kratší. Průměrná hmotnost zvířete je 300 gramů. Hlava je malá, kulatého tvaru, s dlouhými vztyčenými ušima, zdobenými střapci. Je to jasně viditelné velké černé oči a zaoblený nos. Tlapky jsou velmi houževnaté, s ostrými zakřivenými drápy a zadní končetiny jsou delší než přední. Čenich, předloktí a břicho zvířete jsou pokryty vibrissae - tuhou srstí, která plní funkci smyslového orgánu.

V létě je srst veverky krátká a tvrdá, v zimě se znatelně mění a stává se silnou a silnou a stává se měkkou. Veverka "kabát" má jinou barvu v závislosti na ročním období a stanovišti zvířete. V létě se vyznačují odstíny červené a hnědé. V zimě - šedé, hnědé nebo černé tóny. Dokončení vnějšího popisu veverky, je třeba poznamenat, že břicho zvířete, bez ohledu na sezónu, vždy zůstává světlo.

Odrůdy (poddruh) veverky obyčejné

Biotopy těchto hlodavců jsou smíšené lesy. Populace společných veverek obývají evropskou část Ruska, Sibiř, Dálný východ, Kamčatku. Nachází se na ostrově Sakhalin a na japonském ostrově Hokkaido.

Vzhled zvířete, jeho velikost, barva závisí na místě bydliště. Například veverky žijící v hornatých oblastech jsou větší než jejich příbuzní žijící na rovném terénu. A pro centrální oblasti sortimentu je charakteristická distribuce jedinců se světlejší barvou.

V závislosti na místě osídlení a vnějších odlišnostech zástupců tohoto druhu se dělí na poddruhy. Je jich asi čtyřicet. Zde jsou některé z nich:

  • Střední ruská veverka;
  • Severní Evropa;
  • Baškir;
  • Západní sibiřský;
  • teleutka;
  • Jakut;
  • Altaj;
  • Yenisei;
  • Transbaikalian;
  • Sachalin;
  • Ukrajinština.

Období lití

Dvakrát ročně se aktualizuje srst veverky. Tam jsou jarní a podzimní období. Na jaře se nejčastěji vyskytuje v dubnu a květnu. Na podzim začíná v září a trvá téměř do konce sezóny. Pokud se v prvním období zvířata roztaví ve směru od hlavy k patce ocasu, pak ve druhém případě probíhá proces protlačování v opačném směru. Navzdory dvojnásobné změně krytí tedy zvíře vrhá ocas pouze jednou ročně - na podzim.

Stejně jako u všech savců jsou i doby tuponosé spjaté s hormonální aktivitou, která závisí na sezónních změnách. Trvání tohoto procesu a kvalita nové vlny jsou ovlivňovány jak povětrnostními podmínkami, tak množstvím sklizeného krmiva.

Způsob bytí

Vzhledem k tomu, že veverky jsou typickými představiteli lesní populace, příroda jim dala odpovídající kvality a „dovednosti“ nezbytné pro přežití v těchto podmínkách.

Lesní veverky tráví většinu svého života na stromech. Zvířata mají velkou obratnost a jsou schopna snadno skočit z jednoho stromu na druhý. Někdy jsou jejich multimetrové skoky jako létání. Dobře vyvinuté zadní končetiny jsou schopny poskytnout silný tlak a velký huňatý ocas slouží zároveň jako padák a řízení.

Na Zemi se malé tvory cítí méně uvolněně a pohybují se s velkou opatrností, s krátkými skoky. Cítí nebezpečí a okamžitě stoupají po stromech.

Domácí zlepšení

Pro uspořádání jejich domovů veverky raději používají dutý strom. Pečlivě ho izolují, lemují uvnitř listy, suchou trávou, mechem nebo lišejníky. Pokud není v blízkosti vhodná dutina, veverka si buduje vlastní hnízdo pomocí běžných větví. Uvnitř je také pečlivě izolována. Tento dům má kulový tvar a je umístěn mezi větvemi na korunách stromů.

Během zimního mrazu se několik jedinců schází v jednom hnízdě, vstup je uzavřen mechem, a tak se navzájem zahřívají, zvířata nemrznou.

Zajímavé je, že hnízdo veverky má dva otvory, které slouží jako hlavní a nouzový východ. Druhá je umístěna na boku kmene, takže zvíře může snadno uniknout v případě nebezpečí.

Zpravidla nemá veverka jednu, ale několik bytů najednou, s použitím různých hnízd pro odpočinek, chov a zimování. Dům, kde žije veverka, je rychle napaden parazity. V tomto ohledu jsou zvířata často nucena změnit místo bydliště.

Složení stravy

Hlavním krmivem pro bílkoviny jsou potraviny rostlinného původu. Jejich hlavní menu je následující:

  • čerstvé a sušené houby;
  • semena kužele;
  • ořechy;
  • žaludy;
  • ovoce;
  • bobule;
  • výhonky, pupeny, kůra stromů.

Brzy na jaře, když takové jídlo chybí, zvířata jedí hmyz, žáby, vejce ptáků a dokonce i mláďata samotná.

Veverky jsou velmi šetrné. Vždy se připravují předem na příchod chladného počasí a sbírají a pak skrývají potraviny v dutinách nebo štěrbinách kmenů, mezi kořeny stromů, ve speciálně připravených nory. Zvířata si obvykle nepamatují umístění svých vyrovnávacích pamětí a mohou je buď náhodně najít, nebo využít rezerv svých sousedů.

Migrační období

Za nepříznivých podmínek pro život jsou veverky nuceny opustit obydlené území a hledat nové stanoviště. Důvodem těchto migrací může být nedostatek krmiva, sucha nebo požáru.

Zvířata se zpravidla nespojují, ale pohybují se sama v širokém pásu. Tyto drobné stvoření musí někdy cestovat ve vzdálenosti stovek kilometrů. Někdy jsou veverky nuceny křížit osady, překračovat řeky a zátoky. Na cestě mnoho lidí umírá hladem a zimou, stává se obětí predátorů, utopilo se.

Chov

Proces páření bílkovin se obvykle vyskytuje dvakrát ročně - na jaře a na podzim. Někdy však může žena vynést rok a tři vrhy. Během období páření se kolem něj shromáždí až 6 samců. Snaží se plně ukázat své bojové kvality a mohou se k sobě chovat spíše agresivně. Nejsilnější dostane právo zůstat u ženy.

Po páření muž obvykle zmizí a nezúčastní se péče o potomky. Existují však případy odpovědnějšího přístupu, kdy otec rodiny stále pomáhá starat se o děti.

Veverka se velmi pečlivě připravuje na mateřství. Po páření začne vybavovat útulné prostorné hnízdo pro budoucí děti. Těhotenství pokračuje do 38 dnů. Veverky se rodí slepé a bez vlny, jejich váha nepřesahuje 10 gramů. Na jaře je počet mláďat malý - až 4 osoby. Na podzim může dobře krmená samice vydržet až 10 veverek.

Asi jeden a půl měsíce jsou novorozenci krmeni mateřským mlékem a již ve dvou měsících věku se stávají nezávislými. Sexuální zralost nastává kolem 9 měsíců.

Proteiny mají výrazný mateřský instinkt. To se projevuje nejen ve vztahu k jejich vlastním potomkům. Pozorování života těchto tvorů, zoologové si všimli zajímavého faktu, že dospělá samice snadno vezme pod svou péči oddělení cizích osiřelých mláďat a stará se o ně o nic méně než o jejich příbuzné.

Kolik žije obyčejná veverka?

Za přirozených podmínek tento protein zřídka splňuje čtyřletou hranici. U mladistvých je pozorována větší mortalita. V první zimě mnoho z nich zemře. Nepřátelé veverky jsou borovice kuna, sobol, liška, a také dravci - sovy a jestřábi. Kromě toho zvířata často umírají hladem a nemocemi.

V zajetí žijí obyčejní veverky mnohem déle. Při vytváření podmínek, které jsou blízké přirozeným a poskytují zvířatům dobrou výživu, může jejich věk dosáhnout 12 let.

Další veverky

Kromě společné veverky patří do rodu Sciurus i další druhy po celém světě, s výjimkou Austrálie. Následující jsou široce známé:

  • Perština;
  • ohnivý;
  • rudohnědý;
  • Arizona;
  • Guyana;
  • Japonština
  • Bolívie;
  • pestré
  • žlutohrdlý;
  • Allen veverka;
  • Protein Richmond;
  • Peruánská červená a další

Veverky jsou nejen ozdobou našich lesů a parků. Při pěstování pícnin šíří semena na velké vzdálenosti, což přispívá k růstu nových stromů a obnově lesů. Zvířata mají velký význam pro lovce jako zdroj cenné kožešiny. Tato zvířata jsou mimo jiné chytrá svým způsobem a schopná důvěřovat člověku. Tyto nádherné bytosti je třeba pečlivě a pečlivě ošetřovat, tak roztomilé a bezbranné.

http://zveri.guru/zhivotnye/obyknovennaya-belka-polnoe-opisanie-vida.html

Mobilní a společenský protein degu

Exotická veverka degu jeho vzhled více jako jerboa než naše obvyklé skákání obyvatel lesů a parků. Díky silné podsadě a tvaru uší může být zaměněna za činčila. Zvířecí zvířata z Jižní Ameriky, takže se také nazývá chilská. V přirozeném prostředí žije se svými příbuznými. Doma si degu rychle zvykne na osobu a vyžaduje neustálou pozornost.

Exotická degu veverka vypadá spíše jako jerboa

Popis a povaha veverek degu

Minimální délka těla zvířete je 9 cm a maximum - 22 cm Dlouhý ocas končí roztomilým střapcem. Hlava má protáhlý tvar, oči jsou tmavé, malé a široce nasazené. Kolem očí je žlutý okraj. Uši jsou zaoblené, jejich okraje jsou mírně zvlněné. Zadní nohy jsou delší než přední. Degu má 8 párů zubů, které stejně jako ostatní hlodavci rostou po celý život.

Deguův kabát je tvrdý a poměrně hustý, hnědošedý nebo hnědožlutý. Dospělý jedinec váží 200-300 g. Chilský veverka v zajetí žije v průměru 6-8 let, zatímco v jeho přirozeném prostředí je to asi rok. Život zvířete závisí na vlastnostech obsahu a krmení.

Zvíře má zajímavý rys spojený s jeho reakcí na nebezpečí: jestliže veverka je popadnuta ocasem, okamžitě se zbaví kůže a kůže. Následně se vyšplhá do odlehlého místa as pomocí zubů odděluje holou část ocasu.

Osoba, která má rád okrasnou veverku tolik, že se rozhodl ji usadit doma, by měla dostat podrobné informace o povaze zvířete. Zvíře se vyznačuje zvědavostí a není ochotné chatovat se svými příbuznými. Pokud nezaložíte ani jednu veverku, ale dvě nebo tři, budou vždy v dobré náladě. Pokud však zvíře žije sám, musíte mu věnovat velkou pozornost - často s ním mluvit, mrtvice, snažit se kompenzovat nedostatek komunikace s ostatními zvířaty. Je vhodné ho postupně naučit brát jídlo z rukou. V opačném případě může zvířátko volně žít a projevovat agresi vůči svému majiteli. Domácí degu protein se pohybuje uvnitř buňky hlavně během dne. V noci zvíře zpravidla spí, což ho odlišuje od ostatních členů rodu hlodavců.

Díky silné podsadě a tvaru uší může být zaměněna za činčila

Při nákupu degu by měla věnovat pozornost vzhledu zvířete. Zdravý jedinec by měl vypadat takto:

  • oči jsou čisté a lesklé, řasy nejsou slepené;
  • zuby jsou žluté s dobře rozlišitelnými dvěma horními řezáky;
  • srst je lesklá, bez lysých záplat, pevně přiléhající k tělu;
  • aktivní chování, ale zároveň opatrný.

Je lepší odmítnout koupit, pokud má dítě neuspořádaný vzhled a je neaktivní.

Veverka degu doma (video)

Pravidla obsahu Degu

Navzdory relativně malé velikosti zvířat vyžadují dostatečný prostor. To je vysvětleno mobilitou proteinů. Je nutné předem připravit prostornou klec o rozměrech minimálně 60x60x60 cm, ideální velikost je 120x60x100 cm, z nerezové oceli.

Jiné materiály, jako je dřevo nebo plast, nejsou vhodné z jednoho důvodu: zvíře je může kousat ostrými zuby během několika minut.

Uvnitř je žádoucí vytvořit 2 nebo 3 úrovně, spojující je s ostatními žebříky. V kleci musíte poskytnout speciální prostor pro noční zvíře. Jako takové místo může udělat malý dům. Kromě toho musíte dát do klece zásobník naplněný štěpky. Chce zakrýt dno buňky. V jeho nepřítomnosti, můžete použít lisované kukuřičné klasy nebo bílé listy papíru.

Chilské degu veverky milují skrýt se v různých úkrytech, takže je třeba zajistit místa. Mnoho majitelů umisťuje hrnce z hrnkové hlíny do klece, dávají malé kameny, kořeny stromů nebo větve, které hlodavci rádi obíhají. Rostliny jsou nezbytné pro to, aby zvířata o ně ostřily zuby, proto je nutné na ně pravidelně umísťovat nové porce větví. Také se doporučuje instalovat několik polic, které přitáhnou pozornost zvídavého zvířete. Aby se zabránilo zranění zvířete, měly by být tyto konstrukce bezpečně upevněny.

V přírodě jsou proteiny často v pohybu. V buňkách se pohybují méně intenzivně, proto je v nich instalováno speciální kolo. Proteiny, které se pohybují uvnitř, spotřebovávají energii. Je třeba dbát na umístění podavačů, které by měly být více, stejně jako na rezervoár sladké vody.

Chilská veverka nechce být na přímém slunečním světle, takže klec musí být umístěna na stinném místě. Je nutné zajistit, aby se domov zvířete nenacházel v ponoru.

Galerie: veverka degu (25 fotografií)

Závislost na kleci

Po získání hlodavce vzniká přirozená touha co nejdříve, aby se umístila do klece. Nedoporučuje se to dělat, protože zvíře potřebuje určitý čas, aby se přizpůsobilo okolní realitě. Nejlepší je dát krabici, do které byla chilská veverka přepravována, vedle klece. V průběhu doby, kdy se zvíře zvykne na nové prostředí a stane se více uvolněným, si ho můžete vzít s sebou do klece.

Je třeba mít na paměti, že by to mělo být prováděno opatrně, aby nedošlo k nadměrnému znepokojení zvířete. Před tím se doporučuje umístit část podestýlky od dopravce na místo určené k trvalému pobytu veverky. Degu bude cítit její nové místo, které jí pomůže vyrovnat se s její úzkostí.

Poté, co zvíře zvládlo, musíte ho pravidelně chodit. Měla by být pronajata v předsunuté části místnosti, osvobozena od elektrických vodičů, skla a dalších předmětů, které mohou přitáhnout pozornost veverek degu. Některá pokojová rostliny, jako je anthurium, lilie kala, břečťan, rododendron, sancevier a další, mohou být pro tato zvířata také nebezpečná.

Po chůzi se zvíře nechce vrátit do klece. V tomto případě položte konstrukci vedle ní a otevřete dveře. Zvíře se brzy vrátí dovnitř, protože buď dostane hlad nebo chce pít.

Tento proces můžete urychlit tím, že budete sloužit jako pomůcka, následovaná tichým pískáním. Degu si tento zvuk zapamatuje a následně na něj zareaguje, běží až k žlabu. Pokud musíte chytit malé zvíře, nikdy byste jej neměli zakrýt dlaní, jinak bude veverka vystavena stresu. Nemůžete chytit veverku za ocas, aby nedošlo k poškození.

Doporučení pro péči o chilskou veverku (video)

Krmení chilských veverek a hygiena

Než začnete krmit veverku, musíte se o ni postarat. Protože se jedná o hlodavce, můžete použít následující produkty:

  • obilí;
  • sušenky, předmleté;
  • ovesné vločky;
  • sušený hrášek.

Je dovoleno, aby zvíře připravené jídlo, které lze zakoupit v obchodech, stejně jako seno.

Dieta zvířete by měla zahrnovat ovoce, zeleninu a semena při pokojové teplotě. Sladké ovoce nelze podávat, protože zvíře se může rozvinout. Nezralé nebo přezrálé plody, sušené ovoce jsou nežádoucí. Nemůžete pít degu mléko a dát fermentované mléčné výrobky, maso a ryby, různé zbytky ze stolu.

Budoucí majitelé okrasných veverek budou jistě optimističtí, pokud jde o informaci, že tato zvířata není třeba umýt. Zvířata jsou čistá, takže nepotřebujete koupání. Zvířata jsou schopna se o sebe starat běžným pískem, který musí být nalit do lázně. V rohu klece je vhodné umístit podobnou nádobu s toaletním plnivem. Přístřešek pro zvířata by měl být zároveň udržován v čistotě, pravidelně vyčištěn a nahrazen stelivem. Při jeho nahrazení je však nutné ponechat určitou část na místě, protože je důležité, aby zvířata cítila vůni, která je jim známa.

K čištění pánve můžete použít mýdlo. Po dokončení mycího procesu musí být pánev otřena suchým a ložným bílým papírem. Nejdůležitější je dát nové piliny, trochu zředěné.

Získání potomků

Dospělí jedinci jsou považováni za degu, kteří dosáhli věku jednoho roku. Proces páření však může začít proteiny, které jsou staré pouhých 50 dní. Aby se to stalo, musí být zvířata za dobrých podmínek. Pokud vlastník chce, aby jeho mazlíček produkoval potomstvo, musí se předem postarat o vhodný pár. Je nutné získat jednotlivce opačného pohlaví a zavěsit ho na to zvíře, které již žije doma.

Je nutné pozorně sledovat chování páru, protože je možné, že se samice a samci nemusí dostat spolu. V tomto případě může jeden z nich projevit agresi vůči partnerovi.

Pokud zvířata nebudou bojovat a nebudou se k sobě chovat příznivě, můžete očekávat potomky. Doporučuje se odstranit předměty z klece, které by mohly poranit těhotnou veverku nebo její mláďata. Patří mezi ně police s jídlem a kolečkem.

Jednotlivci blízcí v krvi nejsou vhodné pro páření, protože veverka se může narodit slabá a nemocná. Nejvhodnějšími partnery jsou ti, kteří mají půl roku. Po porodu se samec umístí do oddělené klece. Tak přijďte, aby se zabránilo re-páření. Samice je připravena nést dítě a porodit více než jednou ročně.

Těhotenství trvá 90 dní, po kterých dochází k porodu. Obvykle se narodí 5-6 dětí, ale někdy jejich počet dosáhne 12. Existují případy, kdy se narodí pouze jedna veverka. Po 4-6 týdnech po obdržení potomků malých hlodavců jsou přemístěni: chlapci v jedné kleci, dívky - v jiných. Pokud se tak nestane, mladí jedinci začnou spárovat.

Stanovení pohlaví zvířete

Je důležité vědět, jak určit pohlaví mláďat, protože chlapci a děvčata degusu jsou navenek velmi podobní. Proto je na první pohled těžké to udělat. Určení pohlaví by mělo začít zvedáním ocasu a kontrolou oblasti těla, kde se nachází řiť. Natáčení ve formě kužele, některé jsou zaměněny za penis, ale je zde urethra, která je u obou pohlaví. Genitálie chlapců jsou skryty uvnitř břišní kapely a nejsou viditelné, jsou také neviditelné u dívek. Jak určit pohlaví, pokud není možné zvážit genitálie? To se děje vzdáleností mezi řitním otvorem a procesem, který je u samic prakticky nepřítomný au samců - přibližně v malíčku.

Pokud znáte vlastnosti chování a reprodukce zvířat, jejich udržení doma nezpůsobí velké problémy. Se správnou péčí jsou degu hraví, veselí a schopni reagovat na majitele s oddaností a láskou.

http://4lapki.com/2017/01/chto-za-zver-belka-degu
Up